ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Υψηλότερο κόστος αναμένεται να έχουν φέτος τα σοκολατένια αυγά και κουνελάκια, καθώς η τιμή του κακάο σπάει κάθε ρεκόρ ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Αυτή την περίοδο αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση για σοκολάτα μιας και υπάρχει σαν έθιμο να δίνουμε τα σοκολατένια δώρα αυτά.  

Ο Γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε ότι «η τιμή του κακάο αυξήθηκε άρα αναμένουμε αυξημένες τιμές στα σοκολατένια πασχαλινά αυγά»

«Σε όλα τα σοκολατοειδή μπήκαν αυξήσεις από τον περασμένο Ιανουάριο και η αύξηση ήταν περίπου στο 15% λόγω της αύξησης του κακάο», είπε συγκεκριμένα.

«Η τελευταία εταιρεία που παράγει προϊόντα στην Κύπρο, η frou frou είχε εκδώσει και ανακοίνωση από τον περασμένο Μάρτιο ότι αλλάζει την τιμολογιακή της πολιτική στα προϊόντα με βάση το κακάο», πρόσθεσε.

Άρα, οι καταναλωτές θα δουν σημαντικές αυξήσεις στα παραγόμενα σοκολατένια προϊόντα.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Αντωνίου, επισήμανε ότι «τα πασχαλινά αυγά θα έχουν αυξημένη τιμή σε σχέση με πέρσι αφού η βάση τους είναι η σοκολάτα και αναμένεται να είναι 10-15% πιο ακριβά»

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο;

Οι τιμές του κακάο αυξάνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες λόγω των συγκομιδών από χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού οι οποίες είναι χειρότερες από τις αναμενόμενες, συμπιέζοντας τις προμήθειες κακάο σε όλο τον κόσμο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκάλεσε ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να προκληθεί η  νόσος του μαύρου λοβού που καταστρέφει ευρέως τις καλλιέργειες. Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και η συνέχιση του Ελ Νίνιο οδήγησε επίσης σε υπερβολική ζέστη τους επόμενους μήνες, διαταράσσοντας περαιτέρω τη συγκομιδή.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει ιδιαίτερα το κακάο και άλλες καλλιέργειες επιδεινώνοντας τους ξηρούς, σκονισμένους ανέμους από την έρημο Σαχάρα, οι οποίοι επηρεάζουν την πρόσβαση των καλλιεργειών στο ηλιακό φως. Δεδομένου ότι το κακάο είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ξηρασία, αυτός ο ξηρότερος καιρός μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικός για τη συγκομιδή.

Η γήρανση των κακαόδεντρων συνέβαλε επίσης στη μείωση της συγκομιδής, καθώς είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες, κάτι που σημαίνει ότι είναι επίσης πιο δαπανηρή η συντήρησή τους, καθώς αρκετοί αγρότες επιλέγουν να εγκαταλείψουν παλιά κακαόδεντρα και αγροκτήματα, για πιο πράσινα βοσκοτόπια.

Η αύξηση των τιμών του κακάο δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε κέρδη για τους καλλιεργητές κακάο, οι οποίοι εξακολουθούν να αγωνίζονται σημαντικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών. Ως εκ τούτου, αρκετοί αγρότες επέλεξαν επίσης να πουλήσουν τις φάρμες και τις εκτάσεις κακάο τους σε εταιρείες εξόρυξης.

Τι σημαίνει αυτό για τους κατασκευαστές σοκολάτας;

Αρκετά εργοστάσια κακάο στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού φέρεται να έχουν μειώσει ή ακόμα και να σταμάτησαν τις δραστηριότητες επεξεργασίας κακάο λόγω του ότι οι κόκκοι γίνονται πολύ ακριβοί για να προμηθευτούν.

Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αναταραχή στην αγορά του κακάο αναμένεται να κρατήσει ψηλά το κόστος της σοκολάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα πασχαλινά αυγά μετά την περσινή αύξηση θα είναι ακόμη ακριβότερα φέτος, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη των προϊόντων τους ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες των κακαόδεντρων και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Νταϊάνα Γκόμες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top