ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια παιδιά δικαιούνται δωρεάν μεταφορά στο σχολείο - Ποιο το κόστος κομίστρων για όσους πληρώνουν

Ποια παιδιά δικαιούνται δωρεάν μεταφορά στο σχολείο - Ποιο το κόστος κομίστρων για όσους πληρώνουν

Ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε αρκετά τον περασμένο Αύγουστο, καθώς η αύξηση κομίστρων έφερε αντιδράσεις και αναστάτωση στους γονείς. Ένα θέμα το οποίο φαίνεται ότι και φέτος θα κυριαρχήσει πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η μεταφορά μαθητών στο σχολείο με λεωφορεία έχει βοηθήσει αρκετές οικογένειες όσον αφορά την επαγγελματική ζωή των γονέων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην βελτίωση όσον αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους.

Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά 2022 – 2030, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει εφαρμόσει τη μη καταβολή κομίστρων για συγκεκριμένη ομάδα παιδιών ενώ έχει εφαρμόσει Γνωστοποίηση Κομίστρων για καθορισμών των μαθητικών κόμιστρων κατ’ επιβάτη.

Ποιοι μαθητές δεν πληρώνουν κόμιστρο για λεωφορείο

Βάσει της εν λόγω γνωστοποίησης ισχύουν δεν καταβάλλεται κόμιστρο για μεταφορά στις εσωτερικές οδικές επιβατικές μεταφορές με τακτικές γραμμές από:

Παιδιά κάτω των 6 χρόνων.

- Ο λήπτης και μέλη της οικογένειας του [ενήλικες και παιδιά άνω των έξι (6) χρόνων] που λαμβάνει Δημόσιο Βοήθημα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίες, που φέρουν προσωποποιημένη έξυπνη κάρτα την οποία μπορούν να εξασφαλίσουν από σημεία πώλησης εισιτηρίων εφόσον παρουσιάσουν στον Εκδότη κάρτα ή βεβαίωση από το Γραφείο Ευημερίας και νοουμένου ότι δεν λαμβάνουν στα πλαίσια του Δημόσιου Βοηθήματος οποιοδήποτε βοήθημα για διακινήσεις με οδικές επιβατικές μεταφορές σε τακτικές γραμμές.

- Ειδικές ομάδες που συμφωνούνται μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής και του Παραχωρησιούχου που φέρουν προσωποποιημένη έξυπνη κάρτα την οποία μπορούν να εξασφαλίσουν από σημεία πώλησης εισιτηρίων εφόσον παρουσιάσουν στον Εκδότη κάρτα ή κατάλληλη βεβαίωση. Περαιτέρω παρέχεται έκπτωση 50% της αξίας του κομίστρου για μεταφορά στις εσωτερικές οδικές επιβατικές μεταφορές με τακτικές γραμμές σε άτομα ηλικίας 6 έως 18 ετών με τη χρήση προσωποιημένης έξυπνης κάρτας.

Μαθητές/Μαθήτριες Προδημοτικής και Δημοτικής Δημόσιας εκπαίδευσης που μεταφέρονται με λεωφορείο που εκτελεί σχολικά δρομολόγια. Επιπλέον, όσο αφορά το δεύτερο σημείο πιο πάνω, σε αυτό περιλαμβάνονται τα παιδιά τα οποία χαρακτηρίζονται ως άπορα από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Τα ανωτέρω ισχύουν για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως υπηκοότητας/ θρησκεύματος ή πεποιθήσεων.

Συνοπτικά στόχος είναι να μεταφέρονται δωρεάν: Παιδιά κάτω των 6 χρόνων , Οικογένειες με παιδιά που λαμβάνουν Δημόσιο Βοήθημα , Βοήθημα Μαθητές/Μαθήτριες Προδημοτικής και Δημοτικής Δημόσιας εκπαίδευσης που μεταφέρονται με λεωφορείο που εκτελεί σχολικά δρομολόγια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο αφορά το δεύτερο σημείο πιο πάνω, σε αυτό περιλαμβάνονται τα παιδιά τα οποία χαρακτηρίζονται ως άπορα από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το Υπουργείο τονίζει ότι τα ανωτέρω ισχύουν για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως υπηκοότητας/ θρησκεύματος ή πεποιθήσεων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά 2022 – 2030 , το κόστος για την δωρεάν μεταφορά στο σχολείο των πιο πάνω ομάδων καλύπτεται από τον Παραχωρησιούχο Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών της κάθε Επαρχίας βάσει των Συμβάσεων Παραχώρησης

Τα μαθητικά κόμιστρα για όσους πληρώνουν 

Η περσινή χρονιά, ήταν γεμάτη εντάσεις όσων αφορά την αύξηση που θα γινόταν στα μαθητικά κόμιστρα. Υπενθυμίζεται ότι με την Ισχύουσα τότε Γνωστοποίηση των Κομίστρων του 2022, το κόστος του μηνιαίου μαθητικού κομίστρου από €10 θα διπλασιαζόταν και θα γινόταν €20. Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών είχε αποφασίσει όπως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024 το μηνιαίο μαθητικό κόμιστρο καθοριστεί στα €15, αφού τα €5 θα τα κάλυπτε το ίδιο το υπουργείο. 

Η αύξηση του μηνιαίου κομίστρου, έφερε την αντίδραση των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης τον Αύγουστο του 2023, οι οποίοι ζητούσαν όπως παραμείνει το ίδιο με την περσινή χρονιά. 

Ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, αφουγκράστηκε τότε τις ανησυχίες των γονέων και αποφασίστηκε όπως τα €10 της αύξησης του σχολικού κομίστρου θα καλυφθούν από το Υπουργείο. Έτσι η τιμή του μηνιαίου μαθητικού κομίστρου, παρέμεινε ως έχει, δηλαδή €10. 

Με ανακοίνωση του τέλη Αυγούστου του 2023, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-2024 το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) εξέδωσε ανακοίνωση όπου ενημέρωνε το επιβατικό κοινό ότι, σε συνεργασία με τις Εταιρείες Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας Οδικών Επιβατικών Μεταφορών στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής τους και της προώθησης της χρήσης του λεωφορείου αποφάσισαν, όπως με την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς 2023-2024 το μαθητικό κόμιστρο καθοριστεί ως ακολούθως:

Τα κόμιστρα ισχύουν για την σχολική χρονιά 2023 - 2024, ενώ αναμένεται αν θα υπάρξει αύξηση ή άλλη συμφωνία για την νέα σχολική χρονιά 2024-2025.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top