ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: «Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση»

Υπ. Παιδείας: «Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση»

Τη σημασία της εκπαίδευσης στη δημιουργία πολιτών ικανών να συμβάλουν στην απελευθέρωση, στην επανένωση, στην πρόοδο και στην ευημερία της Κύπρου, ανέδειξε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή βράβευσης του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

Η Υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης τη σημασία της μετάδοσης στη μαθητική κοινότητα των αρχών, των αξιών, της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού που διακρίνουν την ταυτότητά και ξεχωρίζουν τον κυπριακό λαό.  

«Οφείλουμε, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς μας, να δώσουμε στους μαθητές και στις μαθήτριες μας όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε πολίτες ικανούς να συμβάλουν στην απελευθέρωση, την επανένωση, την πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οφείλουν επίσης να καλλιεργήσουν και να διαπλάσουν τους αυριανούς πολίτες, που θα χαρακτηρίζονται από αίσθημα ευθύνης, πίστη στην ειρήνη, στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αλληλεγγύη και στον αλληλοσεβασμό.

«Τους πολίτες που θα μάχονται για την επικράτηση των αξιών αυτών στον τόπο μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο»,ανέφερε.

Η Υπουργός συνεχάρη θερμά τόσο τα παιδιά που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό όσο και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν «σε αυτό το όμορφο ταξίδι δημιουργίας», καθώς και τους εκπαιδευτικούς, τις εκπαιδευτικούς και τα σχολεία τους σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια.

Η Υπουργός συνεχάρη, εξάλλου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, τόσο για την ανάληψη της πρωτοβουλίας του διαγωνισμού όσο και για την επιτυχή συνδιοργάνωσή του με το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) της Ελλάδας, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας.

«Η εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Προέδρων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζεται από τα δύο αρμόδια Υπουργεία, αναγνωρίζεται ως ύψιστης σημασίας για την κοινή μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε εκπαιδευτικές γέφυρες ανάμεσα στις μαθητικές κοινότητες του όπου γης Ελληνισμού, να ενδυναμώσουμε τη μεταξύ τους συνεργασία και επικοινωνία, προωθώντας, παράλληλα, την ολόπλευρη καλλιέργεια των μαθητών και των μαθητριών μας», είπε.

Σημείωσε ότι μέσα από τις δράσεις του προγράμματος επιδιώκεται η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η γνωριμία με την ιστορία, την ανθρωπογεωγραφία, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Κύπρου, το κυπριακό πρόβλημα και τις κοινές εθνικές προκλήσεις. Επιπρόσθετα, είπε ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν τα Ελληνόπουλα σε χώρες του εξωτερικού, καθώς και τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα.

«Ο φετινός διαγωνισμός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το προδοτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε. Μέσα από τη συμμετοχή τους, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές των τραγικών γεγονότων του 1974, τα οποία σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων του», ανέφερε η Υπουργός.

Τόνισε ότι ενισχύθηκε η προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής μνήμης, ενδυνάμωσης της προσήλωσης στα δίκαια του λαού της Κύπρου και ενίσχυσης της αυτογνωσίας των παιδιών και των νέων μας.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, 50 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και με συνεχιζόμενη την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, συνεχίζει δυναμικά την καλλιέργεια του «Δεν ξεχνώ, αγωνίζομαι, διεκδικώ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top