LIKE ONLINE

Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια - Δείτε το

Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια - Δείτε το

Πριν από 19 χρόνια ανέβηκε το πρώτο βίντεο στο Youtube δια χειρός του Jawed Karim.

Πριν από δεκαεννέα χρόνια, το ψηφιακό τοπίο έγινε μάρτυρας ενός σημαντικού γεγονότος που θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε και μοιραζόμαστε διαδικτυακό περιεχόμενο. Στις 23 Απριλίου 2005, ο Jawed Karim, ένας από τους συνιδρυτές του YouTube, έγραψε ιστορία ανεβάζοντας το πρώτο βίντεο της πλατφόρμας με τίτλο «Εγώ στο ζωολογικό κήπο».

Μέσα σε μόλις 18 δευτερόλεπτα, το λιτό υλικό του Karim, που τραβήχτηκε στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, αποτύπωσε την ουσία του ήθους του YouTube: να παρέχει μια πλατφόρμα όπου τα άτομα θα μπορούσαν να μοιράζονται χωρίς κόπο αποσπάσματα της ζωής τους με τον κόσμο. Στεκόμενος μπροστά σε ένα σκηνικό από μεγαλοπρεπείς ελέφαντες, η αφήγηση του Karim, αν και σύντομη, περιέλαβε τη γοητεία και την απλότητα που θα χαρακτήριζε τις πρώτες μέρες του YouTube.

Στο εμβληματικό πλέον κλιπ, ο Karim θαυμάζει τους επιμήκεις κορμούς των ελεφάντων, προσφέροντας μια ματιά στις καθημερινές παρατηρήσεις που σύντομα θα έβρισκαν παγκόσμιο κοινό στην ανερχόμενη πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο. Δεν γνώριζε ότι οι περιστασιακοί του συλλογισμοί θα έθεταν τα θεμέλια για μια ψηφιακή επανάσταση, εγκαινιάζοντας μια εποχή όπου ο καθένας με μια φωτογραφική μηχανή και μια σύνδεση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να γίνει δημιουργός περιεχομένου.

Αυτό που ξεχωρίζει δεν είνα η κινηματογραφική του φινέτσα, αλλά η σημασία του ως σύμβολο των ταπεινών απαρχών του YouTube. Δημοσιευμένο ένα μήνα πριν από την έναρξη της δημόσιας έκδοσης της πλατφόρμας τον Μάιο του 2005, το βίντεο του Karim ενσαρκώνει το πνεύμα του πειραματισμού και της καινοτομίας που διαπερνούσε τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του YouTube.

 

Πράγματι, η πορεία του YouTube από μια εκκολαπτόμενη νεοσύστατη επιχείρηση σε ένα πολιτιστικό φαινόμενο σημαδεύτηκε από κομβικές αλλαγές και τυχαίες ανακαλύψεις. Αρχικά, οι ιδρυτές της πλατφόρμας που σχεδιάστηκε ως ιστοσελίδα γνωριμιών, σύντομα αναγνώρισαν τις μετασχηματιστικές δυνατότητες του διαδικτυακού βίντεο και στράφηκαν προς τη δημιουργία ενός χώρου όπου οι χρήστες θα μπορούσαν να μοιράζονται, να ανακαλύπτουν και να συνδέονται μέσω της οπτικής αφήγησης.

Ο καθοριστικός ρόλος του Karim στην ίδρυση του YouTube εκτείνεται πέρα από την ιδιότητά του ως συνιδρυτή. Παρά την αποχώρησή του από την εταιρεία το 2005 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η κληρονομιά του Karim παραμένει μέσα από τη διαρκή συμβολή του στο ψηφιακό τοπίο. Ειδικότερα, η απόφασή του να διατηρήσει ένα μερίδιο στο YouTube αποδείχθηκε τυχερή, καθώς έλαβε 137.443 μετοχές της Google, που αντιστοιχούν σε περίπου 64 εκατομμύρια δολάρια, μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από την Google το 2006.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top