ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Μπάιντεν με για τη γενοκτονία των Αρμενίων – Αναφορά στην ιστορική Κωνσταντινούπολη

Μήνυμα Μπάιντεν με για τη γενοκτονία των Αρμενίων – Αναφορά στην ιστορική Κωνσταντινούπολη

Ρητή αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του για τη 24η Απριλίου, ημέρα μνήμης για τις σφαγές από τους Οθωμανούς που άρχισαν το 1915 και συνεχίστηκαν και τα προσεχή έτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει λόγο για ένα από τα «πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας» και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μιλούν κατά της μισαλλοδοξίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν το 2021 έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε επίσημα την Γενοκτονία των Αρμενίων. Οι προκάτοχοι του απλώς χρησιμοποιούσαν τον όρο Meds Yeghern (στα αρμενικά «Μεγάλη Καταστροφή») και όχι «Genocide» για να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του προέδρου στην Κωνσταντινούπολη (Constantinopole), αναφερόμενος στα γεγονότα του 1915.

Το μήνυμα του προέδρου Μπάιντεν:

Σήμερα, στεκόμαστε για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Η εκστρατεία της σκληρότητας ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν τους Αρμένιους διανοούμενους και τους ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Τις ημέρες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε θάνατο – αφήνοντας τις οικογένειες διαλυμένες και γενιές για πάντα αλλαγμένες.

Καθώς θρηνούμε αυτή την τραγωδία, τιμούμε επίσης την ανθεκτικότητα του Αρμενικού λαού. Αφού άντεξαν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία, οι επιζώντες άρχισαν να σφυρηλατούν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο μας. Με το θάρρος και τη δέσμευση, ξανακτίστηκαν τις ζωές τους. Διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν τον ιστό των εθνών σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των δικών μας. Και είπαν τις ιστορίες τους για να εξασφαλίσουν το ότι οι μαζικές φρικαλεότητες που ξεκίνησαν την ημέρα εκείνη πριν από 109 χρόνια δεν επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Αυτό παραμένει ο όρκος μας. Σήμερα -και κάθε μέρα- οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μιλούν κατά της μισαλλοδοξίας. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στο μίσος και τη φρίκη με ελπίδα και επούλωση.

Και, θα συνεχίσουμε να στέκουμε με όλους εκείνους που αναζητούν ένα μέλλον όπου όλοι μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top