ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: «Η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις»

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: «Η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει τη δική της διαπραγματευτική ισχύ για να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που διεξήχθη την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τον ΓΓ του ΟΗΕ και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Παράλληλα, όπως είπε, «είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συζητήσεις και επαφές που είχαμε μαζί με την κ. Ολγκίν, καθώς της μεταφέραμε τη δική μας δυσάρεστη εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά κάθε άλλο παρά επιδιώκει την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ροκανίζει τον χρόνο για να καταλήξουμε σε ένα νέο αδιέξοδο, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα νομιμοποιούνται πλέον με μεγαλύτερη ευκολία να προωθούν τις δικές τους θέσεις είτε για δύο κράτη είτε για προσάρτηση των κατεχομένων ή οτιδήποτε άλλο ενδεχομένως έχουν στο μυαλό τους».

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «τονίσαμε στην κ. Ολγκίν ότι τέτοιες προσεγγίσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τα Ηνωμένα Έθνη». Σημείωσε ακόμη ότι «μόνο τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η συμφωνημένη βάση επίλυσης του Κυπριακού μπορούν να αποτελέσουν τη βάση οποιωνδήποτε συζητήσεων, οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων», υποδεικνύοντας πως «οτιδήποτε άλλο θα προσκρούει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «όπου με έναν ξεκάθαρο τρόπο διασυνδέονται τα ευρωτουρκικά με την επίλυση του Κυπριακού». Πρόκειται, όπως είπε, «για τα πιο ισχυρά και για τα πιο χρήσιμα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, καθώς η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ένα αποτελεσματικό όπλο κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τη δική μας παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, για να πείσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει τη δική της διαπραγματευτική ισχύ μέσω της διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με την επίλυση του Κυπριακού για να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτή η διαπραγμάτευση να γίνει πάνω στη σωστή βάση».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαιρέτισε πρωτοβουλίες όπως ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα σε μια περιοχή που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει ιδιαίτερη αβεβαιότητα και ιδιαίτερες προκλήσεις. «Τέτοιες παρόμοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να συνεχιστούν, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε καταληκτικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Justin Timberlake: Ανησυχεί για την καριέρα του μετά τη σύλληψή του - Τι είπε ο ίδιος σε συναυλία του - Βίντεο

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία για να ανέβει πάλι – Στο μενού τοπικές βροχές και ισχυροί άνεμοι22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top