Μετά από έντονη συζήτηση, που προς το τέλος της κινήθηκε σε ψηλούς τόνους, η Ολομέλεια της Βουλής, με 32 ψήφους εναντίον, 1 αποχή και 9 ψήφους υπέρ, δεν αποδέχθηκε εισήγηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για την εγγραφή και συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό στο Κεφάλαιο Δ` των συνεδριών της Ολομέλειας σήμερα, εν αναμονή της ενημέρωσης σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, πλην Πανίκου Σταυριανού, που τήρησε αποχή, δεν αποδέχθηκαν την εγγραφή του θέματος. Υπέρ τάχθηκαν οι 9 παρόντες Βουλευτές των Οικολόγων, της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας.
ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ διατύπωσαν τη θέση ότι θα μπορούσε να εγγραφεί προς συζήτηση θέμα, αφού ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του σώματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενδεχόμενη δεύτερη ενημέρωση που θα ζητηθεί.
Μετά το τέλος της νομοθετικής εργασίας κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Περδίκης ζήτησε την εγγραφή και συζήτηση στο πλαίσιο του Κεφαλαίου Δ` της Ολομέλειας της Βουλής προς συζήτηση θέμα που άπτεται των εξελίξεων στο Κυπριακό. Οπως διαφάνηκε από τη συζήτηση το θέμα τέθηκε και στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και η διαφωνία που υπήρξε στη σύσκεψη μεταφέρθηκε στη συνεδρία της Ολομέλειας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης λαμβάνοντας αμέσως μετά τον κ. Περδίκη το λόγο είπε το κόμμα του δεν έχει πρόβλημα να συζητηθεί το όποιο θέμα από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόσθεσε πως μπορεί να εγγραφεί θέμα προς συζήτηση μετά την ενημέρωση του σώματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“Ακουσον μεν πάταξον δε”, πρόσθεσε αναφέροντας ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι ουδέν πρόβλημα έχει η ΕΔΕΚ στο αίτημα για εγγραφή.
Ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε πως κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στη Σύσκεψη Αρχηγών αποφασίστηκε να ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη Βουλή σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Ολομέλειας, προσθέτοντας πως
συζητείται και μια άτυπη συνάντηση κατά την οποία θα μπορούν οι Βουλευτές να υποβάλουν ερωτήσεις και να πάρουν διευκρινίσεις και όπως αφεθεί η εγγραφή θέματος μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως το θέμα που θέλει να γράψει προς συζήτηση ο κ. Περδίκης έχει συζητηθεί πολλές φορές και ειδικά κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού από την Ολομέλεια του σώματος.
Πρόσθεσε πως από τις συνομιλίες για το Κυπριακό υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν από τη Βουλή όπως το θέμα της ιδιοκτησίας και της τροποποίησης του Συντάγματος. Ανέφερε πως επιβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει το σώμα, χαιρέτισε την αποδοχή από τον Πρόεδρο του αιτήματος της Βουλής και δήλωσε ότι πρέπει επί της ενημέρωσης να γίνει διάλογος.
Ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε τρεις φορές την ούτω καλούμενη βουλή, όπως ενημερώνει και την τ/κ κοινή γνώμη και διερωτήθηκε πότε η Κυβέρνηση θα ενημερώσει την ε/κ κοινή γνώμη.
Ο κ. Περδίκης, διευκρινίζοντας ότι δεν ζήτησε εγγραφή και κατά προτεραιότητα συζήτηση του Κυπριακού, είπε πως το θέμα που προκύπτει είναι εάν το Κοινοβούλιο θέλει να συζητήσει το Κυπριακό ή θα συνεχίσει να επικρατεί σιωπή και εάν η Βουλή θέλει να έχει λόγο και παρέμβαση στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον του τόπου.
Ο κ. Βαρνάβα, υπενθυμίζοντας ότι με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έρθει να ενημερώσει το Κοινοβούλιο, διατύπωσε τη θέση ότι μπορεί να εγγραφεί το θέμα και μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο να συζητηθεί.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως δεν πρέπει να αφήνεται να νοηθεί ότι όσοι δεν θα συμφωνήσουν με την εγγραφή του θέματος σήμερα είναι υπέρ της συσκότισης, προσθέτοντας ότι κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα τελευταία 25 χρόνια δεν ενημέρωσε τη Βουλή για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Διερωτήθηκε περαιτέρω εάν μετά από αυτή την εξέλιξη μπορεί να λέγεται ότι το Κοινοβούλιο είναι στο σκότος.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους διατύπωσε τη θέση πως αν οι βουλευτικές εκλογές ήταν μακριά από τη σήμερον, ο κ. Περδίκης δεν θα ανέπτυσσε αυτή τη λογική. Πρόσθεσε πως εάν η Βουλή κάθε Πέμπτη θα αναλύει την κάθε πτυχή του Κυπριακού το κοινοβούλιο θα εισέλθει σε μια δαιδαλώδη συζήτηση.
Παρατήρησε επίσης ότι οι Βουλευτές ανήκουν σε κόμματα, οι ηγεσίες των οποίων ενημερώνονται σε βάθος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέφερε πως είναι ορθή η εισήγηση το θέμα να συζητηθεί από την Ολομέλεια όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα ότι θα προηγηθεί η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διενεργηθεί μια δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο ώστε να διατυπωθούν και απαντηθούν ερωτήματα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί προς τι η βιασύνη.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως δεν καταλαβαίνει ποια είναι η δυσκολία, να εγγραφεί από τώρα προς συζήτηση το θέμα για να ξέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν θα έρθει ότι να ενημερώσει το σώμα ότι υπάρχει εγγραφέν προς συζήτηση θέμα.
Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι συζητούμε για εγγραφή του θέματος που θα συζητηθεί μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή το σώμα δεν αποδέχεται να εγγραφεί το θέμα και να συζητηθεί μετά την ενημέρωση.
Ο κ. Περδίκης απαντώντας σε χαρακτηρισμούς από βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι δεν είχαν λάβει από τον Προεδρεύοντα το λόγο είπε πως όσοι δυσανασχετούν για τις συνθήκες δημοκρατίας να πάνε σε άλλη χώρα.
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που Βουλευτής των Οικολόγων οδηγεί σε απαξίωση το Κοινοβούλιο.
Ο κ. Περδίκης και ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησαν όπως το αίτημα του κ. Περδίκη τεθεί σε ψηφοφορία όπως και έγινε, με αποτέλεσμα την απόρριψλή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις