ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Υπουργικό ενέκρινε τη σύσταση του εθνικού οργανισμού ανάπτυξης

Το Υπουργικό ενέκρινε τη σύσταση του εθνικού οργανισμού ανάπτυξης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη πρόταση του Υπουργού Οικονομικών που αφορά τη σύσταση εθνικού οργανισμού ανάπτυξης. Αναμένεται ότι ο οργανισμός αυτός θα είναι έτοιμος τέλος του 2025 με αρχές του 2026 για να αρχίσει την δραστηριοποίησή του, με ουσιαστική παραχώρηση χρηματοδότησης.

Ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός δήλωσε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει τέτοιο οργανισμό γι ΄αυτό και ανατέθηκε μελέτη σε συγκεκριμένο οίκο για να γίνει η σύστασή του.

Η μελέτη παραδόθηκε αυτό τον μήνα και εγκρίθηκε σήμερα από το ΥΣ και όπως δήλωσε ο Υπουργός, η αποστολή του οργανισμού είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών του κράτους για βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για ΜμΕ, νεοφυείς και αυτοεργοδοτούμενους.

"Ακριβώς στοχεύει στην παρέμβαση, όπου υπάρχουν κενά, στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Η μελέτη για τη σύσταση του οργανισμού περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης, και αφορά το ορόσημο της τέταρτης δόσης που θα υποβληθεί τον Ιούνιο του 2024", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, πέραν του κράτους, οι υπόλοιποι χρηματοδοτικοί εταίροι θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και υπολογίζεται ότι το κράτος θα κληθεί, εντός των πρώτων πέντε ετών λειτουργίας του οργανισμού, να καταβάλει 107 εκ. ευρώ.

"Επισημαίνεται ότι στόχος του οργανισμού δεν είναι η μεγιστοποίηση των κερδών αλλά η εξυπηρέτηση ενός μεγαλύτερου σκοπού για την κυπριακή οικονομία, δηλαδή η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ", είπε.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι τα προτεινόμενα εργαλεία χρηματοδότησης θα παραχωρούνται με τη συμμετοχή τραπεζών και αφορούν σε μικρά ποσά δανεισμού και τη λήψη αντεγγύησης από την ΕΤΕπ. Έτσι, τόνισε, δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος από τις δραστηριότητες του οργανισμού αυτού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

Μαυρίκιος Μαυρικίου - Ιλάειρα Ζήση: Είναι έτοιμο! Δείτε το παραμυθένιο δωμάτιο της κόρης τους - Φωτογραφίες

«Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 41χρονης που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της – Όσα κατέδειξε

Θλίψη στην Ελλάδα: Νεκρός από ανακοπή καρδιάς πρώην βουλευτήςΈγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα για τη φωτιά στον Φαρμακά - Θα εργάζεται πυρετωδώς όλο το βράδυ η Πυροσβεστική

Έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα για τη φωτιά στον Φαρμακά - Θα εργάζεται πυρετωδώς όλο το βράδυ η Πυροσβεστική

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε αυτή τη φορά σε περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Φικάρδου και Φαρμακά, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ίκαρος ΙΙ», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top