Σας άφησε στο «διαβάστηκε» και εξαφανίστηκε για πάντα ή συνέχισε να κάνει likes σε αναρτήσεις σας χωρίς περαιτέρω επικοινωνία. Μπορεί εξ αρχής να σας πετούσε «ψίχουλα» ενδιαφέροντος, χωρίς να έχει στόχο τη γνωριμία ή κάτι παραπάνω. Σύμφωνα με το λεξικό του online dating, τα παραπάνω σενάρια θα αποτελούσαν αντιστοίχως περιπτώσεις ghosting, orbiting και breadcrumbing.
«Μπορεί τέτοιες συμπεριφορές στις γνωριμίες να μην είναι καινούργιες, οι λέξεις όμως που τις περιγράφουν, εξελίσσονται διαρκώς» παρατηρεί σε άρθρο της στο The Conversation η Danielle Sukenik, ψυχοθεραπεύτρια και Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Anschutz Medical Campus του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Ως ψυχοθεραπεύτρια, βλέπω από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι εμπειρίες στην ψυχική υγεία» αναφέρει, παραθέτοντας ερευνητικά δεδομένα για τις ψυχοφθόρες περιπέτειες στον κόσμο του dating και τα μοτίβα που δεν αρκεί να αναγνωρίζεις ή να ξέρεις πώς λέγονται, μα πρέπει να μπορείς και να τα αντιμετωπίσεις.
Τα επώδυνα ερωτηματικά
Ghosting ονομάζεται η επιλογή κάποιου/ας να εξαφανιστεί χωρίς να δώσει εξηγήσεις για το τέλος της γνωριμίας ή σχέσης, αφήνοντας πίσω αναπάντητα ερωτηματικά. Όταν όμως διατηρεί τη σύνδεση των προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολουθώντας τη δραστηριότητα και αφήνοντας ενίοτε likes και καρδούλες χωρίς άλλη επικοινωνία, πρόκειται για orbiting.
Ghosting, orbiting και απόρριψη μπήκαν στο μικροσκόπιο ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Μιλάνου-Μπικόκα το 2022· 176 συμμετέχοντες που είχαν βιώσει τέτοιες στρατηγικές χωρισμού, κλήθηκαν να αξιολογήσουν μέσα από ερωτηματολόγια τα συναισθήματα που τους προκάλεσαν. Ενώ η πικρή γεύση της απόρριψης ήταν κοινή και στις τρεις περιπτώσεις -«το τέλος μιας σχέσης πονάει ανεξαιρέτως» σχολιάζει η Sukenik- το ghosting σχετίστηκε με εντονότερη αίσθηση αποκλεισμού από ό,τι η ξεκάθαρη απόρριψη, αλλά και επιπλέον αρνητικά συναισθήματα για πολλούς από τους συμμετέχοντες που το βίωσαν ως απειλή για βασικές τους ανάγκες για ένταξη, αυτοεκτίμηση και έλεγχο.
«Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με άλλων ερευνών. Η κατανόηση ενός χωρισμού είναι σημαντική και βοηθά τα άτομα να ανακάμψουν από το γεγονός. Χωρίς εξήγηση, το άτομο που δέχθηκε την απόρριψη μπορεί να μείνει με σύγχυση και αβεβαιότητα, μερικές φορές με ψυχικές πληγές που δεν κλείνουν» εξηγεί η ειδικός.
Το orbiting πάλι, αφήνει στο άτομο ακόμα πιο μπερδεμένα και θολά μηνύματα καθώς «μπορεί να αναρωτιέται αν το άλλο άτομο [που εξαφανίστηκε] εξακολουθεί να ενδιαφέρεται κάπως ή ίσως θέλει να επιστρέψει στη σχέση. Για κάποιους, αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να είναι επιβλαβής, ενώ άλλοι βρίσκουν ευκολότερο να αφήσουν μια σχέση αν εξακολουθούν να λαμβάνουν κάποια προσοχή στον ψηφιακό κόσμο».
Ένα ζευγάρι μελετών το 2004 και το 2005 έδειξε ότι οι άνθρωποι προτιμούν την αρνητική προσοχή από το να τους αγνοούν παντελώς. Στα εν λόγω πειράματα με παιχνίδια ρόλων, εκείνοι που «εξοστρακίστηκαν» ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ένταξης, ελέγχου, ουσιαστικής ύπαρξης και ανωτερότητας από εκείνους που ενεπλάκησαν σε μια λογομαχία ή διαφωνία. (Ο εξοστρακισμός περιλαμβάνει την αποστασιοποίηση από ένα άτομο, την πλήρη αγνόησή του, κυρίως ως τιμωρία και όχι για διακοπή σχέσης).
Breadcrumbing
Ο στίχος «λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω» θα μπορούσε να περιγράψει το breadcrumbing: μηνύματα που μένουν αναπάντητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ασάφεια στην επικοινωνία και αποφυγή συζητήσεων που σχετίζονται με τα συναισθήματα. «Αυτά τα μοτίβα ενισχύουν συνήθως τον εγωισμό, την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση δύναμης εκείνου που κάνει το breadcrumbing».
Μια μελέτη του 2020 σε 626 ενήλικες διαπίστωσε ότι τα θύματα του breadcrumbing είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν μοναξιά, αδυναμία και λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σχέση με τα θύματα του ghosting. «Επειδή οι άνθρωποι που δέχονται το breadcrumbing γίνονται για περισσότερο καιρό εκκρεμότητα, βιώνουν επαναλαμβανόμενα συναισθήματα αποκλεισμού και εξοστρακισμού. Η συνεχής φύση του breadcrumbing εξηγεί γιατί μπορεί να έχει πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία» εξηγεί η Sukenik.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να προβαίνει σε τέτοιες συμπεριφορές, ίσως είναι στιγμή να αναθεωρήσετε, υπογραμμίζει η ψυχοθεραπεύτρια. Αν πάλι είστε οι αποδέκτες, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω στρατηγικές αντιμετώπισης:
- ξεκαθαρίστε ποιος έφταιξε· μετά την αρνητική εμπειρία, θα αρχίσει το αφήγημα στο μυαλό για τι τι συνέβη και ποιος έφταιξε. «Αντί να σκέφτεστε “Έκανα κάτι λάθος που τους έκανε να με εγκαταλείψουν”, μπορείτε να σκεφτείτε “Η απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη σχέση αφορά περισσότερο τους ίδιους και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τους άλλους παρά εμένα“» προτείνει η ειδικός. Το online dating είναι ασφαλέστερο ότι μπορείτε να αποδώσετε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.
- ξεκαθαρίστε τις αξίες σας, τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Έτσι θα μπορέσετε να τις αναζητήσετε και στα άλλα άτομα, για να μπορέσετε να βρείτε με ποιους ταιριάζετε και ποιο είναι ξεκάθαρα red flags.
- αφήστε λίγο τον ψηφιακό κόσμο· «Ένας υγιής συνδυασμός εφαρμογών και συναντήσεων με ανθρώπους στον έξω κόσμο θα αποφέρει συχνά το καλύτερο αποτέλεσμα και θα επιτρέψει στην περιπέτεια του dating να παραμείνει συναρπαστική» καταλήγει η Sukenik.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις