Το Ισραήλ στις 7 Ιανουαρίου είχε χτυπήσει αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έξω από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.
Δύο μέλη ενός συνεργείου του Al Jazeera – ο Χάμζα Νταντού, 27 ετών, και ο χειριστής μη επανδρωμένου αεροσκάφους Μουσταφά Θουράγια, 30 ετών – σκοτώθηκαν, μαζί με τον οδηγό τους. Δύο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Πάνω από 140 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα μετά από το ξέσπασμα του πολέμου
Ο πρώτος ήταν γιος του γνωστού δημοσιογράφου του Al Jazeera, Ουαέλ Νταντού, ο οποίος συνέχισε να μεταδίδει από τη Γάζα παρά τον χαμό πολλών μελών της οικογένειάς του, κάτι που έκανε και μετά τον θάνατο του γιου του, συγκλονίζοντας για την αυταπάρνησή του.
H Washington Post επανήλθε στη δολοφονία των δύο δημοσιογράφων.
Επέστρεφαν από ρεπορτάζ όπου είχαν χρησιμοποιήσει drone
Οι δημοσιογράφοι επέστρεφαν από το σημείο προηγούμενης ισραηλινής επίθεσης σε κτίριο, όπου είχαν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να καταγράψουν τα επακόλουθα. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος – ένα μοντέλο που διατίθεται στο Best Buy για ιδιώτες – θα είχε κομβική σημασία για την ισραηλινή αιτιολόγηση του χτυπήματος, όπως σημειώνει η WP.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την επόμενη ημέρα ότι «εντόπισαν και χτύπησαν έναν τρομοκράτη που χειριζόταν ένα αεροσκάφος που αποτελούσε απειλή για τα στρατεύματα των IDF».
Δύο ημέρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει στοιχεία ότι και οι δύο άνδρες ανήκαν σε ένοπλες οργανώσεις – ο Θουράγια στη Χαμάς και ο Νταντού στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ – και ότι η επίθεση ήταν απάντηση σε μια «άμεση» απειλή.
Η Washington Post απέκτησε και εξέτασε το υλικό από το drone του Θουράγια, το οποίο ήταν αποθηκευμένο σε μια κάρτα μνήμης που ανακτήθηκε στη σκηνή και στάλθηκε σε μια παλαιστινιακή εταιρεία παραγωγής στην Τουρκία. Στα πλάνα που τραβήχτηκαν εκείνη την ημέρα – τα οποία η WP δημοσιεύει στο σύνολό τους – δεν διακρίνονται Iσραηλινοί στρατιώτες, αεροσκάφη ή άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός, γεγονός που εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι δημοσιογράφοι έγιναν στόχος.
Η σχετική ανάρτηση της Washington Post:
Σε ανακοίνωσή του, το Al Jazeera καταδίκασε τη «δολοφονία των Μουσταφά και Χάμζα» και δεσμεύτηκε να «λάβει όλα τα νομικά μέτρα για τη δίωξη των δραστών αυτών των εγκλημάτων».
Τι δήλωσαν μάρτυρες της επίθεσης
Δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στη Γάζα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για τις κινήσεις στρατευμάτων στην περιοχή.
Συνεντεύξεις με 14 μάρτυρες της επίθεσης και συναδέλφους των δολοφονημένων δημοσιογράφων προσφέρουν την πιο λεπτομερή περιγραφή του θανατηφόρου περιστατικού.
Η Washington Post σημειώνει ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε από τους δύο άνδρες λειτουργούσε ως κάτι άλλο εκτός από δημοσιογράφος εκείνη την ημέρα.
Και οι δύο πέρασαν από ισραηλινά σημεία ελέγχου στο δρόμο τους προς τον νότο στις αρχές του πολέμου – ο Νταντού είχε πρόσφατα λάβει έγκριση να φύγει από τη Γάζα, ένα σπάνιο προνόμιο που είναι απίθανο να είχε δοθεί σε έναν γνωστό μαχητή.
Σε απάντηση σε πολλαπλές έρευνες και λεπτομερείς ερωτήσεις της WP, οι IDF δήλωσαν: «Δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να προσθέσουμε».
Πρωτοφανές χτύπημα
Η WP δεν μπόρεσε να εντοπίσει άλλες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου όπου δημοσιογράφοι έγιναν στόχος των IDF επειδή πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται εκτενώς για να καταγράψουν την έκταση της καταστροφής στη Γάζα.
Δημοσιογράφοι από τη Γάζα δήλωσαν στην αμερικάνικη εφημερίδα ότι δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες σχετικά με τα drones από τις IDF, αν και ένας δημοσιογράφος είπε ότι ένας Ισραηλινός αξιωματικός τον είχε προειδοποιήσει ιδιαιτέρως να μην χρησιμοποιήσει ένα.
Ένας άλλος είπε ότι είχε επιλέξει να μη χρησιμοποιήσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για ισραηλινό χτύπημα.
Η WP ήδη από τις 21 Μαρτίου είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη ισραηλινή επίθεση στους δημοσιογράφους του Al Jazeera στη Γάζα, μεταδίδοντας βίντεο από το σημείο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η UNESCO απένειμε το φετινό παγκόσμιο βραβείο ελευθερίας του Τύπου στο σύνολο των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν αποδεκατιστεί τους τελευταίους σχεδόν επτά μήνες λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας ο απολογισμός των νεκρών δημοσιογράφων στη Γάζα είναι μεγαλύτερος από 140.
ΠΗΓΗ: In.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις