Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για διαλεύκανση σωρείας ζητημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων την Γενική Εισαγγελία, την Κεντρική Τράπεζα αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση.
Σε σημερινές του δηλώσεις με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι μετά και τη χθεσινή απόφαση πρέπει οριστικά να κλείσει η διαμάχη η οποία υπήρξε στη Γενική Εισαγγελία και εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την αξιοπιστία σημαντικών θεσμών στη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή όμως, ανέφερε, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη διαλεύκανση σωρείας ζητημάτων τα οποία αφορούν τη Γενική Εισαγγελία, θεσμικά όργανα του κράτους όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, είπε ο κ. Σιζόπουλος, η ΕΔΕΚ, όπως έπραξε και στο παρελθόν, επαναλαμβάνει και σήμερα επιτακτικά ότι θα πρέπει να υπάρξει
ξεκαθάρισμα όλων των θεμάτων που αφορούν σύγκρουση συμφερόντων στην Κεντρική Τράπεζα, πλήρης διερεύνηση όλων των ονομάτων που είτε περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ είτε κρύβονται πίσω από ονόματα -και κυρίως των πολιτικών προσώπων και των συνδεδεμένων με αυτών ατόμων, επανεξέταση σκανδάλων του παρελθόντος τα οποία με πολιτικές και εισαγγελικές ευθύνες συγκαλύφθηκαν, όπως το θέμα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Ακτινολογικού του Νοσοκομείου Λεμεσού και άλλα.
Επίσης, είπε ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν προνομιακή διαγραφή ή και παραχώρηση δανείων προς κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και οργανώσεις ή εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα "όπως ζητήσαμε από τον Οκτώβριο του 2012 και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει", εξέταση όλων όσων κατά προνομιακό τρόπο φυγάδευσαν εκατομμύρια στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα ή κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, καθώς επίσης και όσων κατά προνομιακό τρόπο έσπασαν γραμμάτια και τους αποδόθηκαν παράνομα χρήματα ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει δημοσιοποίηση πόσες και ποιες είναι οι περιπτώσεις που υπήρξε κατ’ εξαίρεση συμψηφισμός του κουρέματος καταθέσεων με δάνεια άλλων προσώπων ή εταιρειών, και τέλος, διαλεύκανση το συντομότερο δυνατό του σκανδάλου της Λαϊκής Τράπεζας και της χρηματοδότησης που έγινε από την εταιρεία Focus.
Οπως είπε, μέχρι στιγμής "με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα υπολείπεται να γνωρίζουμε που κατέληξαν τα 46,2 εκατομμύρια από τα 50 εκατομμύρια που διατέθηκαν στην Κύπρο, προφανώς για διαπλοκή, αδιαφάνεια ή και για συγκάλυψη ευθυνών του τραπεζικού τομέα".
"Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε πιεστικά να ζητούμε εξηγήσεις και απαντήσεις σε αυτά τα καυτά ερωτήματα. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν ουσιαστικά και την απάντηση γιατί υπήρξε η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας που οδήγησε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε κοινωνική εξαθλίωση" κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις