ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βήματα για άρση της «απομόνωσης» ζήτησε από την ΟΙΣ στην Γκάμπια ο Τατάρ

Βήματα για άρση της «απομόνωσης» ζήτησε από την ΟΙΣ στην Γκάμπια ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, δεν φείδεται προσπαθειών για να συμβάλλει στις δραστηριότητες και τις συνόδους της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και ότι φιλοξένησε τρεις φορές τέτοιες δραστηριότητες, το 2008, το 2011 και το 2014.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» αναφέρεται σε ομιλία του κ. Τατάρ στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΟΙΣ στην Γκάμπια, όπου είπε ότι θα νιώσουν περήφανοι να φιλοξενήσουν και στο μέλλον δραστηριότητες της ΟΙΣ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γκάμπια Adana Barrow και τον Γενικό Γραμματέα της ΟΙΣ Hissein Brahim Taha για το ενδιαφέρον που επέδειξαν στην τ/κ αντιπροσωπεία.

Ευχαριστώντας τα μέλη της ΟΙΣ για τις αποφάσεις που έλαβαν σε σχέση με τον τερματισμό της απομόνωσης που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό «λαό», κατά τα λεγόμενά του, ο κ. Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη θα γίνουν γρήγορα και συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της άρσης της «απομόνωσης».

Σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να εργαστεί πάνω σε έναν οδικό χάρτη με τον ΓΓ της ΟΙΣ και τα κράτη μέλη για αύξηση της συνεργασίας με την «τδβκ», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η επίσκεψη ανώτατων αξιωματούχων της ΟΙΣ στην τδβκ, η συμμετοχή αθλητών από την τδβκ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης και η αποδοχή των διαβατηρίων της τδβκ ως ταξιδιωτικών εγγράφων θα είναι σημαντικές εξελίξεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι λόγω της αδιάλλακτης ελληνοκυπριακής στάσης αναλώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εδώ και 56 χρόνια και ότι η τουρκική πλευρά απέσυρε τη συναίνεσή της από μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, θέτοντας στο τραπέζι ένα «νέο όραμα».

«Μόνο στη βάση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων είναι δυνατή μια συμφωνία στο Κυπριακό», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι: «Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο. Μόνο υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία. Μόνο σε μια ρεαλιστική βάση με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που αποτελούν εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού μπορεί να αρχίσει μια νέα και επίσημη διαδικασία που στοχεύει στη συνεργασία των δύο κρατών».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ διορίστηκε με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές για έναρξη μιας νέας και επίσημης διαδικασίας και πρόσθεσε ότι η κ. Ολγκίν θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στο νησί εντός της τρέχουσας βδομάδας.

«Ήρθε πλέον η ώρα να πάρει ο τουρκοκυπριακός λαός τη θέση που του αξίζει εντός της διεθνούς κοινότητας», ισχυρίστηκε και ευχήθηκε όπως τα μέλη της ΟΙΣ κάνουν συγκεκριμένα βήματα για άρση της «απομόνωσης» που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό «λαό» εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

Σε άλλο σχετικό δημοσίευμα η τ/κ εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γκάμπια, Adama Barrow στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top