Πληροφορίες για τη μείωση των ελέγχων στο περιεχόμενο, που κυκλοφορεί στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) σε λιγότερες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και για τα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για μετριασμό πιθανών κινδύνων της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ άλλων για τις εκλογικές διαδικασίες, ζήτησε η Κομισιόν με επίσημο αίτημα στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν ζητά λεπτομερείς πληροφορίες και εσωτερικά έγγραφα που αφορούν τους πόρους που η εταιρεία διαθέτει για τους ελέγχους (moderation) που οφείλει να κάνει στα όσα αναρτώνται στην πλατφόρμα X.
Αφορμή για το αίτημα ήταν αναφορά στην τελευταία έκθεση διαφάνειας, την οποία δημοσιοποίησε η εταιρεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της βάσει της DSA. Από την έκθεση προκύπτει, σύμφωνα με την Κομισιόν, πως η εταιρεία προχώρησε σε περικοπές σχεδόν 20% στο προσωπικό της ομάδας συντονιστών περιεχομένου (content moderators) σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023.
Όπως σημειώνεται, οι περικοπές αυτές μείωσαν τη γλωσσική κάλυψη των ελέγχων από μόλις 11 γλώσσες της ΕΕ σε επτά (σύμφωνα με την έκθεση, οι επτά αυτές γλώσσες σήμερα είναι τα ολλανδικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά).
Η Κομισιόν ζητά επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκτιμήσεις κινδύνου και τα μέτρα μετριασμού της εταιρείας για τα ρίσκα που προκύπτουν από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά τις εκλογικές διαδικασίες, τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης για το κατά πόσο η πλατφόρμα X παραβιάζει πρόνοιες της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 και αφορά τους τομείς της διαχείρισης κινδύνων, ελέγχων περιεχομένου, τη διαφάνεια στη διαφήμιση και στην πρόσβαση σε δεδομένα για ερευνητές.
Τον Δεκέμβριο του 2023 η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία κατά του X για να αξιολογήσει κατά πόσον ενδέχεται το X ενδέχεται να έχει παραβιάσει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς που συνδέονται με τη διαχείριση κινδύνου, τον έλεγχο περιεχομένου, τις πρακτικές χειργαγώγησης των αποφάσεων των χρηστών (dark patterns), τη διαφάνεια των διαφημίσεων και την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις