ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν ολοκλήρωσε την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα.

Αν και η Λευκωσία ανέμενε να ακούσει κάτι χειροπιαστό από την απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες ύστερα από την περιοδεία της σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το ταξίδι της στην Άγκυρα, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η κ. Ολγκίν αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κάλεσε τους δύο ηγέτες να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών και να κάνουν βήματα προς τα εμπρός. Ένα μήνυμα που ουσιαστικά είχε ως αποδέκτη τον κατοχικό ηγέτη, αφού η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε συνομιλίες όπως επανέλαβε αρκετές φορές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κινητικότητα προς τα εμπρός. Επεσήμανε πως αυτός είναι ο δικός της στόχος και πάνω σε αυτό θα συνεχίσει να εργάζεται.

Να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει

Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αν η κ. Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την αντίδραση της Τουρκίας, είπε ότι έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της, λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ φαίνεται να «επενδύει» στη συνάντηση που θα έχει Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα, ημέρα κατά την οποία έχει καθοριστεί η δεύτερη συνάντηση της κ. Ολγκίν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

«Όχι» Τατάρ για τριμερή συνάντηση

Πάντως, η συνάντηση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν με τον Τατάρ δεν είχε καθόλου εκπλήξεις. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, φέρεται να είπε πως δεν περιμένει τίποτα από τον Ερσίν Τατάρ. Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε εαυτόν λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επίσης, επικαλέστηκε την απουσία κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κίπρις», ο Τατάρ δήλωσε πως η «Ολγκίν πρότεινε τριμερή συνάντηση, ωστόσο την απορρίψαμε».

Τις επόμενες ημέρες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα έχει συναντήσεις με προσωπικότητες, συντεχνίες και την κοινωνία των πολιτών, σε μία προσπάθεια να ακούσει απόψεις γύρω από το Κυπριακό.

Η αποστολή της κ. Ολγκίν αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top