ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζονται μέτρα για αδήλωτη εργασία και Τουρκοκύπριους - Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

Εξετάζονται μέτρα για αδήλωτη εργασία και Τουρκοκύπριους - Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

Η ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, θα τεθεί στο επίκεντρο της Συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, υπό τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου. Θα συζητηθεί επίσης δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους.

Το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, που θα συνέλθει στις 15:00, θα συζητήσει την αύξηση των διενεργούμενων επιθεωρήσεων και στόχευση σε συγκεκριμένους χώρους και ωράρια.

Επίσης, στην ατζέντα θα βρίσκεται η επέκταση των συντονισμένων επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας.

Θα συζητηθεί ακόμα η διασύνδεση των διαθέσιμων συστημάτων πληροφορικής και των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων για αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών.

Η διενέργεια εκστρατείας προσέγγισης των υπηκόων τρίτων χωρών ηλικίας 17 – 65 ετών που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο και δεν εντοπίζονται ως νόμιμα εργαζόμενοι, αλλά και η διερεύνηση της διασύνδεσης μεταξύ των εργοδοτών που εφαρμόζουν την πρακτική της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών με τους διακινητές παράνομων μεταναστών, είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους κοινωνικούς εταίρους.

Θα συζητηθεί ακόμα η διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας σχετικά με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της αδήλωτης και παράνομης εργασίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους αρμόδιους φορείς.

Η ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι επίσης ένα από τα μέτρα, που θα τεθεί.

Άλλα μέτρα που θα συζητηθούν είναι η επιβολή εξώδικου προστίμου ύψους €1000 για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας, ο διπλασιασμός του εξώδικου προστίμου σε ενδεχόμενη επανάληψη της παράβασης με νέα περίπτωση αδήλωτης εργασίας και η συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους, θα συζητηθεί η καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους, το δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και το δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός θα προβεί σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ στις 17.00.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΝεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Νεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Στο νοσοκομείο τραυματισμένος μεταφέρθηκε ο 48χρονος, φερόμενος σύζυγος και δράσης για τον φόνο της 41χρονης γυναίκας, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στην Πάφο, το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουνίου. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top