ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ - Κατέγραψε μείωση στην Κύπρο

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ - Κατέγραψε μείωση στην Κύπρο

Μετά από τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μεταξύ 2021 και 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τιμής του καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να επιβραδύνεται τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Η Κύπρος ήταν μεταξύ των 12 από τις 27 χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκε αρνητικός ρυθμός πληθωρισμού στις τιμές καταναλωτή του καφέ (-2,3%) τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο φέτος ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τιμής καταναλωτή του καφέ στην ΕΕ βρισκόταν στο +1,0%, σε σχέση με +13,5% τον Μάρτιο του 2023, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Ιουλίου του 2021 (+0,8%).

Ο ρυθμός πληθωρισμού της τιμής του καφέ μειώνεται από τον Οκτώβριο του 2022 όταν είχε φτάσει τα υψηλότερα του επίπεδα (+17,4%). Η απότομη αύξηση αυτή είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 (+2,0%).

Αν και η αύξηση των τιμών του καφέ επιβραδύνθηκε συνολικά στην ΕΕ, καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές σε επίπεδο χωρών.

Σε 15 χώρες της ΕΕ, ο πληθωρισμός για τον καφέ ήταν υψηλότερος τον Μάρτιο του 2024 από ό,τι τον Μάρτιο του 2023. Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Κροατία (+7,4%), τη Ρουμανία (+6,8%) και τη Βουλγαρία (+6,6%).

Οι υπόλοιπες 12 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μειωμένους ρυθμούς πληθωρισμού για τον καφέ τον Μάρτιο του 2024. Οι σημαντικότεροι αρνητικοί ρυθμοί πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-15,5%) και τη Λιθουανία (-15,4%), και ακολουθούσαν η Δανία (-7,5%), η Τσεχία (-6,5%) και η Σουηδία (-6,0%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top