ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λετυμπιώτης για Ολγκίν: «Έχει άποψη για το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα»

Λετυμπιώτης για Ολγκίν: «Έχει άποψη για το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα»

Την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην κα Ολγκίν την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή έστω και για μια συνάντηση με τον κ. Τατάρ στην παρουσία της κας Ολγκίν.

Η κα Ολγκίν αναχωρεί αύριο από τη χώρα μας, αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη της στην Κύπρο και θα αναμένουμε ασφαλώς και τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης σήμερα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι η τρίτη επίσκεψη της κας Ολγκίν στην Κύπρο, είχε πραγματοποιήσει και στο μεσοδιάστημα πολύ σημαντικές συναντήσεις τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στην Άγκυρα. Η ίδια έχει σχηματίσει μια άποψη ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα για να υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος στο Κυπριακό και είναι αυτά που συζητούνται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαντάζομαι είναι αυτά που θα συζητήσει και με τον κ. Τατάρ σε λίγο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφοι ότι η κα Ολγκίν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα και ερωτηθείς ποια είναι αυτά και αν προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε κάποιες ενέργειες, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν νομίζω να προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλωστε το ελάχιστο που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της παραμονής της κας Ολγκίν στη χώρα μας είναι μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ. Ο διάλογος είναι όχι μόνο το πρώτο βήμα, είναι το αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη δική μας βούληση και πρόθεση να γίνει τέτοια συνάντηση, διότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορούν όλες οι ανησυχίες να επιλυθούν, να απαντηθούν, να τοποθετηθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας επιστροφής της κας Ολγκίν και αν τώρα κλείνει εδώ ο κύκλος των επισκέψεων της στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε αυτή την ενημέρωση. Η κα Ολγκίν είναι προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, στον οποίον αναφέρεται και με τον οποίον έχει διαρκή επικοινωνία. Ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ επιθυμεί την ενημέρωση από την ίδια για το θέμα προόδου στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα αναμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε πότε θα είναι η επόμενη επίσκεψη της στη χώρα μας».

Ερωτηθείς αν στην Έκθεση που θα υποβάλει η κα Ολγκίν στον ΓΓ των ΗΕ θα απονέμονται ευθύνες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ζήτημα επίρριψης ευθυνών, το ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ δια μέσω και της προσωπικής του απεσταλμένης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από πλευράς μας έχουμε αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες για να σταλούν, όχι μόνο τα θετικά μηνύματα, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα ως προς την πορεία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και με την ανακοίνωση των 14 μέτρων που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και μέσα από τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τα ευρωτουρκικά. Να αναμένουμε και σήμερα τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού».

Σε ερώτηση αν η κα Ολγκίν ζήτησε κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί κάτι περισσότερο, έχει συζητηθεί το αποτέλεσμα των επαφών της και τα επόμενα βήματα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΣε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top