ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: Ασήμαντη η πανδημία Covid μπροστά στην αύξηση των σούπερ ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποιούν οι ειδικοί

Βρετανία: Ασήμαντη η πανδημία Covid μπροστά στην αύξηση των σούπερ ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα της αύξησης των λοιμώξεων που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά κρούουν Βρετανοί επιστήμονες, όπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να αποδειχθεί «ασήμαντη» σε σύγκριση με αυτό που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τον αυξανόμενο αριθμό σούπερ μικροβίων, ανθεκτικών στα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως προειδοποιεί η κορυφαία γιατρός Dame Sally Davies.

Σε άρθρο της, η εφημερίδα Guardian γράφει ότι η Davies, η οποία έχει επιφορτιστεί ως ειδικός του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μικροβιακή αντοχή (AMR), έχασε τη βαφτιστήρα της πριν από δύο χρόνια από μια λοίμωξη που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Η ίδια περιγράφει με μελανά χρώματα τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η επιστημονική κοινότητα αποτύχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα στην επόμενη δεκαετία, προειδοποιώντας ότι το ζήτημα είναι «πιο σοβαρό» ακόμη και από την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι, το 2022 οι ανθεκτικές λοιμώξεις στα φάρμακα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με λοιμώξεις που δεν μπορούν να θεραπευτούν και θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην απομόνωση των ατόμων που δεν μπορούν να γίνουν καλά για να μην μολύνουν τις οικογένειες και τους συγγενείς τους. Είναι μία ζοφερή εικόνα με καταστροφικά αποτελέσματα. Ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν ότι η νόσος Covid είναι ήσσονος σημασίας», υποστηρίζει η Davies, η οποία είναι επίσης η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Ιατρικής του Trinity College του Cambridge.

Tι σημαίνει η αντιμικροβιακή ανοχή (AMR)

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, όταν αναφερόμαστε στην αντιμικροβιακή ανοχή (AMR) εννοούμε ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και παθογόνους μικροοργανισμούς, δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα φάρμακα.

Η έκθεση σε φάρμακα επιτρέπει στους παθογόνους μικροοργανισμούς να αναπτύξουν την ικανότητα να τους αντιστέκονται. Κυρίως, η υπερβολική χρήση φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Η ισχυρή αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να αποβεί υπερβολικά επικίνδυνη για την ιατρική κοινότητα επηρεάζοντας τις θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων της καισαρικής τομής, των παρεμβάσεων κατά του καρκίνου και της μεταμόσχευσης οργάνων.

«Αν δεν έχουμε κάνει καλά βήματα τα επόμενα 10 χρόνια, τότε φοβάμαι πραγματικά», επισημαίνει η Βρετανίδα κορυφαία γιατρός.

H Davies αναφέρει ότι πέρασε πάνω από μια δεκαετία προειδοποιώντας για το πρόβλημα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που τη στιγμάτισε, ήταν όταν η γλυκύτατη βαφτιστήρα της, Emily Hoyle πέθανε από μια λοίμωξη ανθεκτική στα φάρμακα, σε ηλικία 38 ετών.

Η Hoyle είχε κυστική ίνωση και είχε υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στους πνεύμονες προτού μολυνθεί από το απόστημα Mycobacteroides, το οποίο ήταν ανθεκτικό στη θεραπεία.

H ομάδα που την περιέθαλψε «δοκίμασε τα πάντα», χωρίς όμως αποτέλεσμα, επισημαίνει η Davies.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top