ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις της Τουρκίας - Θλίψη για παρέμβαση Ακιντζί για Κυπριακό

Τατάρ: Κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις της Τουρκίας - Θλίψη για παρέμβαση Ακιντζί για Κυπριακό

Σε μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο προτεραιότητα θα δοθεί στην ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, και «οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας θα είναι κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, χθες στην κηδεία του Φουάτ Νιγιαζί, Τουρκοκύπριου αγνοούμενου από το 1963, τα λείψανα του οποίου βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής της ΔΕΑ στο χωριό Τρούλοι της Λάρνακας και ενταφιάστηκαν στο τουρκοκυπριακό κοιμητήριο της κατεχόμενης Λευκωσίας, με στρατιωτική τελετή.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι στην ομιλία του στην τελετή, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι συμμερίζονται τον πόνο των οικογενειών των μαρτύρων.

Σε ανάρτησή του για την κηδεία όπου ήταν παρών, ο «πρέσβης» της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, ανέφερε ότι η σωρός του Νιγιαζί βρέθηκε πρόσφατα σε ένα παλιό λατομείο ορυχείων στο χωριό Τρούλοι και έγινε ταυτοποίηση. "Σήμερα τον ενταφιάσαμε με στρατιωτική τελετή. Ήταν ένας 20χρονος νέος σαν λιοντάρι όταν μαρτύρησε. Τώρα έχει έναν τάφο όπου μπορούμε να προσευχηθούμε. Εδώ είναι η πραγματικότητα της Κύπρου», σημείωσε.

Τώρα, συνέχισε, οι Τουρκοκύπριοι "έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι ισχυρή, πάντα δίπλα στην 'τδβκ'. Αν και η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής διοίκησης δεν έχει αλλάξει ποτέ, οι Τουρκοκύπριοι είναι ασφαλείς. Η ειρήνη έχει επικρατήσει στο νησί εδώ και 50 χρόνια», υποστήριξε.

Στη Γάζα, πρόσθεσε, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, η γενοκτονία συνεχίζεται με όλη τη σκληρότητά της μπροστά στα μάτια του κόσμου, αγνοημένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η γνώση της ιστορίας είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος. Το να ξεχάσουμε αυτό που συνέβη θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε από το μέλλον. Η Τουρκία και η 'τδβκ' θα υπάρχουν μαζί για πάντα», κατέληξε.

Θλίψη Τατάρ για παρέμβαση Ακιντζί για Κυπριακό

Θλίψη για την προχθεσινή ανάρτηση του τέως ηγέτη των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί, πως «η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια μαζί με την Τουρκία υπηρετεί την μετατροπή της 'τδβκ' σε επαρχία της Τουρκίας», εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Τατάρ ανέφερε πως «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ακιντζί, εμείς και η Τουρκία αγωνιζόμαστε για να γίνει αντιληπτή ως κυρίαρχο κράτος η 'τδβκ', να εξισωθεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, να πάρουμε τη θέση που αξίζουμε στον κόσμο και να απαλλαχτούμε από τα εμπάργκο και την απομόνωση».

Υπενθύμισε δε τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2022 και το 2023 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για επίσημη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια εδώ και τρία χρόνια γι’ αυτό, να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα της 'τδβκ', να εξισωθεί το διεθνές της καθεστώς με το ελληνοκυπριακό κράτος, να δημιουργηθεί έδαφος για συνομιλίες λύσης δύο κρατών. Καλά, τι κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση και εκείνοι που θέλουν να τη βοηθήσουν; Μας αναγκάζουν να παραιτηθούμε της κυριαρχίας μας και σαν να είμαστε επαρχία να μπούμε κάτω από τη στέγη της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία σφετερίστηκαν και μετέτρεψαν σε ελληνοκυπριακό κράτος. Σε αυτό πρέπει ουσιαστικά να αντιδράσει ο κ. Ακιντζί».

"Οι Ελληνοκύπριοι, όχι εμείς είναι εκείνοι τους οποίους και ο ίδιος κατηγόρησε το 2017 λέγοντας ‘δεν γίνεται ομοσπονδία με αυτούς" κατέληξε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε γράψει στην ανάρτησή του ότι η πολιτική που ακολουθείτο επί 40 χρόνια πως «δεν θα γίνουν συνομιλίες χωρίς αναγνώριση της κυριαρχίας» προβάλλεται εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της Τουρκίας ωσάν να είναι μια νέα πολιτική και η συνέχισή της εξυπηρετεί μόνο στη μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας.

Σημείωσε δε και την στάση του Ραούφ Ντενκτάς για πολλά χρόνια, που έλεγε ότι δεν συνομιλεί χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας» και «ζητείτο να αναγνωρίσουν επισήμως ο Κληρίδης και τα ΗΕ την 'τδβκ', με την οποία δεν μπορεί καν να διεξάγει ποδοσφαιρικό αγώνα η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας».

«Τα χρόνια που πέρασαν χωρίς συνομιλίες ωφέλησαν σε ένα μόνο πράγμα: Η Κυπριακή Δημοκρατία υπό τη διακυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων έγινε μόνη της και εκ μέρους ολόκληρου του νησιού από την άποψη του διεθνούς δικαίου μέλος της ΕΕ. Τα τελευταία τρία χρόνια προβλήθηκε στο παζάρι ξανά ως νέα η παλιά πολιτική των 40 χρόνων. Και η συνέχισή της εξυπηρετεί μόνο ένα πράγμα: Τη μετατροπή σε επαρχία», σημείωσε.

Ο κ. Ακιντζί απευθύνθηκε και προς την ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας πως την είχε προειδοποιήσει πως «αν συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο, θα γίνετε γείτονες με την Τουρκία, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη ξηρά», όμως αυτή η προειδοποίηση δεν ωφέλησε και προς τα εκεί οδεύουν τα πράγματα σήμερα, όπως έγραψε.

Υποστήριξε ότι η λανθασμένη πολιτική της τουρκικής πλευράς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ χωρίς λύση, και χωρίς την κατοχύρωση των ίσων κοινοτικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

«Αναμφίβολα δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος. Η απειλή της Ελλάδας, οι συμπεριφορές της ΕΕ που απέκλειαν την Τουρκία, η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δημοκρατία και άλλοι παράγοντες. Υπάρχει και η εξής πραγματικότητα: έφερε τη συνέχιση της μη λύσης ειδικά η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας αυτή τη φορά τόσο στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν όσο και στη διαδικασία του Κραν Μοντάνα», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top