ΔΙΕΘΝΗ

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Λάθος η απαγόρευση της σημαίας ΕΕ στη Eurovision

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Λάθος η απαγόρευση της σημαίας ΕΕ στη Eurovision

Η απαγόρευση της εισόδου μελών του ακροατηρίου με την σημαία της ΕΕ στο χώρο διεξαγωγής του τελικού του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ήταν λανθασμένη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου, σημειώνοντας πως στις επαφές που θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με την EBU θα καταστήσει σαφές ότι δεν υπήρχε λόγος να μην επιτραπεί η σημαία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Politico ο κ. Σχοινάς είχε αναφέρει πως δεν μπορεί να δει τη λογική της απόφασης, θυμίζοντας πως άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πλατεία του Μαϊντάν στο Κίεβο επειδή κυμάτιζαν σημαίες της ΕΕ. «Λιγότερο από ένα μήνα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ στη Eurovision; Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Ο κ. Σχοινάς είχε προσθέσει πως θα μιλήσει με τη διοίκηση της EBU ούτως ώστε να ζητήσει «εξηγήσεις και διευκρινίσεις», επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της χρηματοδότησης από την ΕΕ θα εγερθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ επεσήμανε πως η EBU είναι επίσης υπόλογη στα ραδιοτηλεοπτικά ιδρύματα που συμμετέχουν σε αυτήν.

Απαντώντας το μεσημέρι σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Έρικ Μαμέρ σημείωσε πως «δεν ξέρω τι ακριβώς θα πει ο αντιπρόεδρος Σχοινάς, αλλά νομίζω ότι θα καταστήσουμε σαφές ότι κατά τη δική μας άποψη δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην επιτραπεί αυτή η σημαία».

Επισημαίνοντας πως ο διαγωνισμός δεν διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μαμέρ πρόσθεσε πως «μπορούμε να γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας, μπορούμε βεβαίως να ενθαρρύνουμε την EBU να καταλάβει ότι πρόκειται για λάθος, και στη συνέχεια είναι δική τους απόφαση το πώς θα προχωρήσουν».

Ο κ. Μαμέρ επεσήμανε πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είναι ελεύθεροι να καθορίσουν τους όρους για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, και πως η Κομισιόν δεν έχει λάβει πληροφόρηση από τις διοργανωτές για τα κίνητρα της απόφασης.

Υπενθύμισε ωστόσο πως πρόκειται για τη σημαία της ΕΕ καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έχει 46 μέλη πέραν της ΕΕ.

«Και κατά τη δική μας άποψη, όπως πολύ έντονα και πολύ σωστά εκφράστηκε χθες από τον αντιπρόεδρο Σχοινά, είναι ασφαλώς απολύτως λυπηρό το γεγονός ότι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό, καθώς και άλλων κρατών που ανήκουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό, δεν μπόρεσε να προβληθεί. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η σημαία αυτή κυματίζει πολύ συχνά στην πρόσοψη δημόσιων κτιρίων στα κράτη μέλη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Κομισιόν θεωρεί πως δεν υπάρχει «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να απαγορευτεί η είσοδος αυτής της σημαίας, η οποία είναι εγγενώς η σημαία και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού».

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση της EBU πως η απόφαση λήφθηκε προληπτικά λόγω της «τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης» ο κ. Μαμέρ απάντησε πως «δεν νομίζω ότι είναι ο ρόλος ενός οργανισμού που διοργανώνει έναν διαγωνισμό τραγουδιού να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ή να μην έχει στη δυνατότητα των συμμετεχόντων που έρχονται να ακούσουν μουσική, να περάσουν καλά και να βιώσουν αυτό το καταπληκτικό γεγονός, δεν νομίζω πραγματικά ότι είναι στο χέρι του να λάβει απόφαση σχετικά με το ποιες σημαίες μπορούν να κυματίζουν».

«Θα έλεγα ότι αυτή η γεωπολιτική κατάσταση είναι περίπλοκη και ακριβώς σε αυτές τις στιγμές πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «πραγματικά δεν νομίζω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να εκφράσουν τις αξίες τους με την έπαρση της ευρωπαϊκής σημαίας για παράδειγμα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top