ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Μάλιστα η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κράτησε μόλις 20 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Προηγήθηκε η συνάντηση της κ. Ολγκίν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κράτησε περίπου 50 λεπτά. Εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου, η κ. Ολγκίν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το επόμενο διάστημα θα καταθέσει έκθεση στον ΓΓ των ΗΕ και θα τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε στο νησί καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας και ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Το μήνυμα το οποίο αφήνει πίσω της η κ. Ολγκίν είναι πως η ίδια θα συνεχίσει να σπρώχνει προς την επανέναρξη των συνομιλιών, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτό θα προσπαθώ μέχρι την τελευταία μέρα». Την ίδια ώρα, έστειλε το μήνυμα κυρίως προς τον Ερσίν Τατάρ ότι «οι ηγέτες θα πρέπει να ηγηθούν του λαού». Στόχος της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ είναι η σύγκληση τριμερούς συνάντησης με τους δύο ηγέτες, σε μία προσπάθεια σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να ακούσουν η μία πλευρά την άλλη. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο διάλογος είναι όχι μόνο το πρώτο βήμα, είναι το αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο Τατάρ απέρριψε ακόμα και μία ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών .

Πάντως, ο κύκλος των επισκέψεων της κ. Ολγκίν φαίνεται ότι δεν κλείνει εδώ. Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ αναχώρησε από την Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας για την Ελληνική πρωτεύουσα, όπου σήμερα, θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η έκπληξη της Ολγκίν

Αυτό το οποίο φαίνεται να εξέφρασε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η έκπληξή της αναφορικά με την αρνητική στάση του Τατάρ για τριμερή συνάντηση, σε αντίθεση με την ηπιότερη στάση την οποία είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, κάτι το οποίο εξέφρασε και στη συνέντευξή της στην Κίπρις Ποστασί, λέγοντας πως <στις συναντήσεις μου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ εκείνος φάνηκε πρόθυμος να με ακούσει με ανοιχτό μυαλό. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι εκπλάγηκα που ο Ερσίν Τατάρ, αρνήθηκε να πραγματοποιήσει μια τριμερή συνάντηση, γιατί πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Πιστεύω ότι ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος γιατί χτίζει γέφυρες και ανοίγει πόρτες>.

Αν και η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ επενδύει στη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών ακούγοντας τις απόψεις και στις δύο πλευρές, ο Ερσίν Τατάρ απαντά με τον δικό του γνωστό τρόπο λέγοντας πως μπορεί οι συναντήσεις της κ. Ολγκίν με την κοινωνία των πολιτών να δίνουν διαφορετικά μηνύματα, αλλά εδώ υπάρχει ένας εκλεγμένος «Πρόεδρος» και αυτό το «κράτος» έχει πολιτική.

Πάντως, αν είναι κάτι το οποίο αφήνει πίσω της η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ είναι το ερώτημα «τι ενοχλεί ο διάλογος» το οποίο θέτει με έμμεσο τρόπο προς την τ/κ πλευρά κυρίως προς τον Ερσίν Τατάρ. Αυτό μένει να αποτυπωθεί  στην έκθεση που θα ετοιμάσει προς τον ΓΓ των ΗΕ και ένα δεύτερο σημείο, είναι ότι η προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ δεν ολοκληρώνεται σε αυτόν τον τρίτο κύκλο επαφών της στο νησί, αφού αναμένεται η επιστροφή της.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς Ερντογάν

Το πρώτο στοιχείο σε σχέση με το κυπριακό από τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα, είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση από πλευράς Ταγίπ Ερντογάν για τριμερή συνάντηση. 

Το δεύτερο στοιχείο  αφορά στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ με την υπόδειξη πως θα πρέπει να της δοθεί χρόνος για αναζήτηση μιας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ.

Το τρίτο στοιχείο είναι η διασύνδεση του κυπριακού με τα ευρωτουρκικά,  με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εκφράζει την ελπίδα ότι αυτά, θα αξιοποιηθούν από την Τουρκική πλευρά.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top