ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: «Υπάρχει απόλυτη άρνηση» - Η προϋπόθεση που έθεσε η τ/κ πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Κυπριακό: «Υπάρχει απόλυτη άρνηση» - Η προϋπόθεση που έθεσε η τ/κ πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Οι δηλώσεις Τατάρ τις τελευταίες μέρες και μετά την συνάντηση με Ολγκίν δυσκολεύουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα», ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε πως «θέλουμε να δούμε την πρωτοβουλία αυτή να συνεχίζεται, κατά τρόπο παραγωγικό. Όμως δεν πρόκειται να δεχτούμε την πρόταση Τατάρ ότι δηλαδή αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες θα πάμε στο σχέδιο Β, δηλαδή να αποδεχτούμε την κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη διότι δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε σε μια τέτοια βάση».

«Εμείς θα εστιάζουμε να συνεχίσουμε στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, σε μια παράλληλη πορεία για αναζητήσουμε τους μηχανισμούς για να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό», συνέχισε.

Όσον αφορά τις επαφές Ολγκίν σημείωσε ότι υπάρχει ένα δεδομένο. «Από τη μία ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά για διάλογο στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και είναι ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις. Και η άλλη πλευρά, αρνείται να έρθει σε διάλογο και θέτει ένα όρο, σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών να αναγνωρίσουμε την ‘τδβκ’».

Όπως εξήγησε, «εδώ και χρόνια, η δική μας πλευρά εστιάζεται σε εδαφική αναπροσαρμογή, να πάρει δηλαδή όσα περισσότερα εδάφη πίσω από αυτά που έχασε το 1974. Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να λάβει εξουσία και αναγνώριση. Στο πλαίσιο όμως μιας προπαρασκευαστικής διαδικασία, πριν μπουμε σε διάλογο, δεν μπορούμε να δώσουμε κάτι χωρίς να πάρουμε κάτι».

«Είναι εξαιρετικό δύσκολο να πούμε από εκ προτέρων την κόκκινη γραμμή μας. Ο ΠτΔ όμως ενώπιον της κα Ολγκίν φάνηκε έτοιμος και για τριμέρη και πενταμερή και συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματευτών με την κα Ολγκίν υπάρχει όμως μια απόλυτη άρνηση. Ελπίζουμε ότι στην έκθεσή της η κα Ολγκιν να τα καταγράψει όλα αυτά και θέλουμε η έκθεσή της να είναι αντικειμενική».

Ερωτηθείς για το πού θα πάμε στο τέλος της ημέρας απάντησε πως επιχείρημά μας σε περίπτωση προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού το όφελος θα είναι αμοιβαίο για όλες τις πλευρές. «Στόχος μας είναι μέσω της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων να πετύχουμε πρόοδο στο Κυπριακό», κατέληξε ο Γιάννης Αντωνίου.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top