ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Κεραυνός: Πώς απαντά για δέσμευση ΚΔ προς ΕΕ για κατάργηση όλων των μέτρων για ακρίβεια

Μ. Κεραυνός: Πώς απαντά για δέσμευση ΚΔ προς ΕΕ για κατάργηση όλων των μέτρων για ακρίβεια

Σε έκθεση της Κομισιόν για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεων της ΕΕ αναφέρεται ότι το 2023 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στα έσοδα της κυπριακής κυβέρνησης.

Αναφέρεται επίσης ότι το 2024 ο προϋπολογισμός αναμένεται να καταγράψει πλεόνασμα της τάξης του 2,9%, κυρίως λόγω της «προγραμματισμένης πλήρους κατάργησης των υπόλοιπων μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια μέχρι το καλοκαίρι».

Ερωτηθείς στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, αν έχει δεσμευτεί η Κυβέρνησης ότι όλα τα μέτρα θα καταργηθούν απάντησε πως «δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έγινε μία αναφορά για ένα σενάριο της ΕΕ στη βάση των οποίων γίνονταν προβλέψεις. Φυσικά υπάρχει όμως η οδηγία ότι κάποια στιγμή αυτά τα οριζόντια μέτρα πρέπει να λήξουν».

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και δεν θα αφήσει τη μεσαία τάξη χωρίς στήριξη» πρόσθεσε σημειώνοντας πως «μέχρι το 2026 θα φτάσουμε το 2% που θέλει και η ΕΕ. Αν και όσον αφορά την κατοικία και το ενοίκιο υπάρχει ένα πρόβλημα, δρομολογούνται λύσεις από την Κυβέρνηση, αλλά θα πάρει χρόνο».

«Το ευχάριστο είναι ότι βλεπουμε μια αποσταθεροποίηση στη τιμή του πετρελαίου διεθνώς», συνέχισε.

«Έχουμε δώσει σε ένα χρόνο πάνω από 300 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια. Στόχος είναι να λύσουμε το ενεργειακό ζήτημα αρκετά πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης», τόνισε ο Μάκης Κεραυνός.

Ερωτηθείς εάν στοχεύει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει φορολογία στα υπερκέρδη τραπεζών και εταιρειών ενέργειας, απάντησε πως «είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση με πολέμους στη γειτονιά μας, με τα μεταφορικά κόστη να έχουν αυξηθεί. Πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και ποιος είναι ο ορισμός των υπερκερδών. Θέλουμε παράλληλα και ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top