ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εικόνες που συγκλονίζουν, κυρίως, όσους έζησαν την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2021 στο χωριό Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού και γρήγορα επεκτάθηκε στα χωριά της γύρω περιοχής (Επταγώνια, Ακαπνού, Ορά, Μελίνη, Συκόπετρα, Οδού, Αγιοι Βαβατσινιάς και Βαβατσινιά) άφηνοντας πίσω της τέσσερις νεκρούς και καμένη γη.

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά. Η πυρκαγιά εκείνου του Σαββάτου στις 3 Ιουλίου το 2021 θεωρείται η καταστροφικότερη από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είχε δηλώσει τότε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.Αντρέας Κεττής.

Η Κύπρος θρήνησε τέσσερα θύματα παρά τις υπερπροσπάθειες κατάσβεσης. Στην τότε επιχείρηση κατάσβεσης κινητοποιήθηκαν λειτουργοί από οκτώ διαφορετικές υπηρεσίες. Συμμετείχαν περίπου εξακόσια άτομα προσωπικό. Προσωπικό τόσο από το τμήμα δασών, την αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία, την πολιτική άμυνα, την υπηρεσία θήρας και πανίδας αλλά και από τις επαρχιακές διοικήσεις Λεμεσού-Λάρνακας, την εθνική φρουρά και τα κοινοτικά συμβούλια.

Μια μεγάλη επιχείρηση όπου περισσότερα από 70 οχήματα πυροσβεστικής, βαρέα μηχανήματα, καθώς και γεωργικά μηχανήματα, μπήκαν στην μάχη.

Έντεκα συνολικά πτητικά μέσα από την Κύπρο κινητοποιήθηκαν τόσο από το Τμήμα Δασών, όσο και ελικόπτερα από τις βρετανικές βάσεις. Όπως και μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Εθνικής Φρουράς. Αεροσκάφοι Canadair από την Ελλάδα και το Ισραήλ τύπου Air Tractor είχαν φτάσει στο νησί μέσω του RescUE για να συμβάλουν στη μάχη κατά της πυρκαγιάς.

Πέρα όμως από τα πιο πάνω, τεράστια και αναμφισβήτητη ήταν η συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες (εκπαιδευμένους) , οι οποίοι σε συνεννόηση με τις αρχές πλησίαζαν εστίες πολλές φορές σε δύσβατες περιοχές μαζί με πυροσβέστες ή περιοχές που δεν μπορούσαν να πλησιάσουν πυροσβεστικά οχήματα και πάλευαν για την κατάσβεση τους.

«Τότε έμοιαζε τοπίο από ταινία θρίλερ»

Ο Άντρος Γρηγορίου, εθελοντής πυροσβέστης και ιδρυτής της εθελοντικής ομάδας πυρόσβεσης «ΔΙΑΣ», δημοσίευσε φωτογραφίες από σημεία που κινδύνευσαν από την φονική πυρκαγιά και σώθηκαν από εθελοντές, παρουσιάζοντας την εικόνα τους τρία χρόνια μετά.

Μιλώντας στο ΤhemaOnline o κ.Γρηγορίου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην δημοσίευση τους και ποιο μήνυμα θέλει να περάσει : «Σχετικά με τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν έμπνευση της στιγμής, μιας και βρέθηκα στο χωριό Οδού, που επιχειρήσαμε για 12 ώρες, για να σωθεί το χωριό τον Ιούλιο του 2021.

Έψαξα στο κινητό μου τις φωτογραφίες που έβγαλα το βράδυ της πυρκαγιάς και όλως παραδόξως βρισκόμουν εκεί στο ίδιο σημείο. Δεν είχε φωτιά , είχε μια όμορφη εκδήλωση στην πλατεία. Αναγνώρισα το σπίτι με την πύρινη λαίλαπα πίσω του τότε και το έβγαλα μια νέα φωτογραφία. Ήταν λες και δεν έγινε ποτέ τίποτα. Λουλούδια, γέλια παιδιών κατέκλυζαν την σύγχρονη εικόνα. Προχωρώντας παρακάτω αναγνώρισα τα σημεία μέσα στο βουνό που πάλι εκείνη τη χρονιά επιχειρήσαμε.

Τότε έμοιαζε τοπίο από ταινία θρίλερ. Τώρα έχουν πρασινίσει και είναι χαρά Θεού να τα βλέπει ο κάθε επισκέπτης. Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν εφιαλτικές και με κίνδυνο της ζωής μας τόσο οι εθελοντές όσο και οι πυροσβέστες, δώσαμε άνισες μάχες με τη φωτιά. Όμως η κάθε στιγμή αξίζει όταν ξέρεις ότι βοήθησες να σωθεί η περιουσία ενός ανθρώπου, η κοινότητα και εννοείται το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας.

Το συγκεκριμένο χωριό έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία καθώς είναι το χωριό της μητέρας μου και εκεί έζησα κάποια από τα παιδικά μου χρόνια».

«Είχα δει το σπίτι της γιαγιάς μου να καταστρέφεται»

Εν συνεχεία ο κ.Γρηγορίου περιγράφει πως προέκυψε η δημιουργία της Εθελοντικής ομάδας ΔΙΑΣ:

«Η δημιουργία της εθελοντικής ομάδας πυρόσβεσης ΔΊΑΣ, πηγάζει μέσα από πράγματα και καταστάσεις που έχω ζήσει π.χ σε μικρή ηλικία είχα δει το σπίτι της γιαγιάς μου να καταστρέφεται από πυρκαγιά και ήθελα τόσο πολύ να βοηθήσω να γλιτώσει, αλλά δεν τα κατάφερα. Μετά, σχεδόν πάντα, όπου υπήρχε πυρκαγιά πήγαινα για να βοηθήσω τους πυροσβέστες ή τους δασοπυροσβέστες σε ότι χρειαστούν εθελοντικά.

Για μένα η εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης ΔΙΑΣ ήταν ένα όνειρο ζωής το οποίο πραγματοποιήθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε μόνο από εμένα. Εγώ είχα απλά την ιδέα, δίπλα μου είχα άτομα που με στήριξαν και μου έδωσαν δύναμη να το ξεκινήσω! Άτομα που μου απέδειξαν την περσινή χρονιά που πήγαμε σε 16 πυρκαγιές ότι είναι δίπλα μου και είναι πραγματικοί μαχητές! Φέτος η ομάδα μέχρι στιγμής έχει 25 άτομα και μάλιστα υπάρχουν στην ομάδα μας τρεις κοπέλες οι οποίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας και είναι σχεδόν πάντα στην πρώτη γραμμή!»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πως λειτουργεί - Ποιος ο ρόλος των Ευρωβουλευτών και πόσες έδρες έχει κάθε χώρα

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Δεύτερη σύλληψη για τα χάπια και άσπρη σκόνη που έφερε Κύπρο 31χρονη - Χειροπέδες σε 30χρονο

Συγκλονιστικό βίντεο του Δημήτρη Σταρόβα έναν μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο - «Κάθε μέρα βελτιώνομαι»



Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα του κέντρου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, προσπαθούν να φιλτράρουν το αποτέλεσμα, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις για το τι πραγματικά έφταιξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top