ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στην λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού - Παραλήφθηκε το πληροφοριακό σύστημα

Ένα βήμα πιο κοντά στην λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού - Παραλήφθηκε το πληροφοριακό σύστημα

Παραλήφθηκε το πληροφορικό σύστημα λειτουργίας της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ), ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός κατάθεσης προσφορών για πιστοποίηση του συστήματος, με βάση τις πρόνοιες των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού, που θα ολοκληρωθεί πριν την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της ΑΑΗ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Σταύρος Σταυρινός.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι εκτελείται από διεθνή οίκο σχετική Σύμβαση, η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2024, για πιστοποίηση, με βάση την Απόφαση της ΡΑΕΚ 28/2022, της συμμόρφωσης του Διαχειριστή με τις πρόνοιες του Άρθρου 80 του Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου του 2021 (Ν. 130(Ι)/2021), όσον αφορά στην ανεξαρτησία και αμεροληψία του.

Ο κ. Σταυρινός σημείωσε ότι θα ακολουθήσει η υποβολή προγράμματος συμμόρφωσης προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύρου (ΡΑΕΚ) για να εγκρίνει την πιστοποίηση.

«Πριν το τέλος του 2024 αναμένεται ότι ο ΔΣΜΚ θα είναι πιστοποιημένος ως ανεξάρτητος και αμερόληπτος οργανισμός», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Σταυρινός είπε ότι «έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι διαδικασίες» σε σχέση με τους υπαλλήλους της ΑΗΚ που είναι τοποθετημένοι στον ΔΣΜΚ και οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν κατά πόσο θα μεταφερθούν στον Διαχειριστή ως εργοδοτούμενοι του ή θα παραμείνουν στην ΑΗΚ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ακόμη να κληθούν να επιλέξουν οι υπάλληλοι της Αρχής.

Σημείωσε ότι όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να παραμείνουν υπάλληλοι της ΑΗΚ θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΔΣΜΚ, για χρονικό διάστημα το οποίο προνοείται στον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο (Ν.130/2021).

Σε σχέση με νέες θέσεις εργασίας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΣΜΚ είπε ότι ο ΔΣΜΚ έχει προκηρύξει 37 κενές θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο 2024 και «έχουν διενεργηθεί οι γραπτές εξετάσεις, ενώ γίνεται προετοιμασία και προγραμματισμός για τις προφορικές εξετάσεις».

Επιπλέον, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΣΜΚ είπε στο ΚΥΠΕ ότι «άρχισε η ετοιμασία από τον Διαχειριστή των Εγχειρίδιων που προβλέπονται στους Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού και τα οποία αποτελούν επεξηγηματικά συμπληρώματα των κανόνων αγοράς, προσθέτοντας ότι τα εγχειρίδια προγραμματίζεται να υποβληθούν στη ΡΑΕΚ προς έγκριση τον Ιούνιο 2024.

Επίσης, ο κ. Σταυρινός είπε ότι έχει δημοσιευθεί τον τρέχον μήνα η διαδικασία με βάση την οποία οι συμμετέχοντες θα εγγράφονται και θα εντάσσονται στην ΑΑΗ.

Είπε, ακόμη, ότι πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2024 η πρώτη ενημερωτική ημερίδα προς τα ενδιαφερόμενα μέρη για την ΑΑΗ με θέμα «Διαδικασία Ένταξης στο Συμβατικό Πλαίσιο των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού» και προγραμματίζονται ακόμη δύο ημερίδες.

Τέλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΣΜΚ είπε πως έχουν αρχίσει οι έλεγχοι μετρητικών δεδομένων που λαμβάνονται από τους αρμόδιους διαχειριστές (ΔΣΜΚ και ΔΣΔ). Εξήγησε πως αυτό αφορά τους ελέγχους των δεδομένων που θα λαμβάνονται όταν αρχίσει η λειτουργία της ΑΑΗ και ότι θα μπορεί να γίνεται εκκαθάριση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Το ερωτηματολόγιο που αποκάλυψε ότι ο Λύτρας χτύπησε τη σύζυγό του

Πέρασαν χειροπέδες στη μητέρα 20χρονου καταζητούμενου για διάρρηξη και κλοπήΑνέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου παρέλαβε σήμερα, 19 Ιουνίου 2024, από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top