ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Το χάπι που σώζει την καρδιά - Για τους αμελείς αυξάνεται κατά 40% ο καρδιακός κίνδυνος

Έμφραγμα: Το χάπι που σώζει την καρδιά - Για τους αμελείς αυξάνεται κατά 40% ο καρδιακός κίνδυνος

Μετά από ένα έμφραγμα το πιο πιθανό είναι ότι ο γιατρός σας θα σας συστήσει χαμηλή δόση ασπιρίνης που λόγω της αντιθρομβωτικής της δράσης προφυλάσσει από ένα δεύτερο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Πολλοί είναι ωστόσο όσοι δεν συμμορφώνονται με αυτή την οδηγία μακροπρόθεσμα με αποτέλεσμα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ενός δεύτερου εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου συγκριτικά με όσους λαμβάνουν συστηματικά την αντιθρομβωτική αγωγή που τους σύστησε ο γιατρός τους.

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ – η ασπιρίνη – ανήκει στους αναστολείς της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, γεγονός που το καθιστά βασικό «σωματοφύλακα» της καρδιάς μας, αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων που μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε έρευνα που διεξήχθη από κρατικό γενικό νοσοκομείο στο Frederiksberg της Δανίας από την δρ Anna Meta Kristensen, μέλους της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC) και της Ευρωπαικής Ένωσης Προληπτικής Καρδιολογίας (EAPC), διαπιστώθηκε ότι το τίμημα για όσους δεν συμμορφώνονταν με την απλή οδηγία της λήψης ασπιρίνης με στόχο την αποτροπή ενός δεύτερου εμφράγματος ήταν υψηλό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 40.100 ανθρώπους ηλικίας 40 ετών και άνω που έπαθαν το πρώτο έμφραγμα μεταξύ 2004 και 2017. Η ομάδα της μελέτης εξέτασε τη λήψη ασπιρίνης δύο, τέσσερα, έξι και οκτώ χρόνια μετά τα εμφράγματα για να δει ποιοι συμμορφώνονταν με την καθημερινή τακτική λήψη ασπιρίνης (η λήψη του αντιθρομβωτικού συστηματικά στο 80% των περιπτώσεων θεωρήθηκε ως καλή ένδειξη συμμόρφωσης, ενώ οι αμελείς ανήκαν σε ποσοστό κάτω του 80%).

Παρατηρήθηκε ότι σταδιακά οι ασθενείς σταματούσαν τη ληψη ασπιρίνης. Στα δύο χρόνια, το 90% των επιζώντων εμφράγματος εξακολουθούσε να λαμβάνει καθημερινά ασπιρίνη με συνέπεια, και αυτό μειώθηκε στο 84% στα τέσσερα χρόνια, στο 82% στα έξι χρόνια και στο 81% στα οκτώ χρόνια. Τα άτομα που δεν έπαιρναν ασπιρίνη σταθερά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν δεύτερο έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν σε όλα τα χρονικά σημεία της παρακολούθησης από τους ερευνητές. Στα τέσσερα χρόνια, ο κίνδυνος για τους ασθενείς με τη χαμηλότερη συμμόρφωση ήταν 40% υψηλότερος σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν πιστά τη χαμηλή δόση ασπιρίνης όπως τους συνταγογραφήθηκε.

Αν και οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς σταδιακά αμελούν τη λήψη ασπιρίνης μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο δεν διερευνήθηκαν, εντούτοις οι επιστήμονες εικάζουν ότι συχνά οι ασθενείς το ξεχνούν, ειδικά όταν λαμβάνουν πολλά φάρμακα, ενώ ορισμένοι το αποφεύγουν λόγω γαστρεντερικών ενοχλήσεων.

Μια ακόμη έρευνα με το ίδιο θέμα, που είχε δημοσιευθεί νωρίτερα στο Journal of the American Medical Association, έδειξε ότι πολλοί κάνουν «σκασιαρχείο» παγκοσμίως από την καθημερινή χρήση ασπιρίνης μετά από έμφραγμα. Υπολογίζεται ότι λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η λήψη ασπιρίνης δεν αφορά κάθε ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Την αγωγή τη συστήνει ο καρδιολόγος αφού λάβει υπόψιν του τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς και συνυπολογίσει τα οφέλη από την φαρμακευτική αγωγή που αυτός θα λάβει.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Το ερωτηματολόγιο που αποκάλυψε ότι ο Λύτρας χτύπησε τη σύζυγό του

Πέρασαν χειροπέδες στη μητέρα 20χρονου καταζητούμενου για διάρρηξη και κλοπήΠτΔ: «Το νέο Υφυπουργείο θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών»

ΠτΔ: «Το νέο Υφυπουργείο θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και και μελών της Κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top