Βλέπει τον Κινέζο πρέσβη για υλοποίηση τερματικού στο Βασιλικό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Βλέπει τον Κινέζο πρέσβη για υλοποίηση τερματικού στο Βασιλικό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντάται στις 16:00 με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο, προκειμένου να συζητηθεί το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το τερματικό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Η νέα συνάντηση πραγματοποείται εν μέσω των συνεχιζόμενων διαφορών μεταξύ της ΕΤΥΦΑ και της κοινοπραξίας CPP Metron σε σχέση με το έργο.

«Έχουμε έναν σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο ανακοινώνοντας τη συνάντηση.

Πηγές της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ), τόνισαν στο ΚΥΠΕ πως «η άποψη της διοίκησης είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί το έργο στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης».

«O βέλτιστος τρόπος (υλοποίησης του έργου) είναι μέσα από την υλοποίηση της σύμβασης και του υφιστάμενου εργολάβου», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Νέοι ισχυρισμοί από την κοινοπραξία

Στο μεταξύ, με νέα της ανακοίνωση, η CPP Metron Consortium Ltd υποστηρίζει ότι, «από τις αρχές του χρόνου τα ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει ευρέως το σχέδιο της ΕΤΥΦΑ να τερματίσει το συμβόλαιο με την κινεζική κοινοπραξία υπέρ μια σύμβασης με εγχώριους Κύπριους προμηθευτές για να ολοκληρώσει το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό».

«Τις τελευταίες μέρες έχει καταστεί σαφές ότι αυτή είναι η προτιμητέα επιλογή της ΕΤΥΦΑ/ΔΕΦΑ και έχει αναλώσει τους τελευταίους μερικούς μήνες, πιθανόν και περισσότερο, για να ενορχηστρώσει μια κατάσταση που να το επιτρέπει αυτό. Δυστυχώς το έργο έχει φτάσει σε σημείο κρίσης», ισχυρίζεται η κοινοπραξία.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η κοινοπραξία έχει καταθέσει πρόταση, «η οποία προσφέρει στην Κύπρο μια συνολική λύση για αποκλιμάκωση της κατάστασης, να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο και να επιλύσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα», σημειώνοντας ότι «η Κύπρος πρέπει να επιλέξει έναν αξιωματούχο (decision-maker) με πλήρη εξουσία να συζητήσει και να συμφωνήσει την οδό υλοποίησης της πρότασης».

«Το παράθυρο κλείνει αλλά η κινεζική κοινοπραξία κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμη για συνάντηση με ένα τέτοιο πρόσωπο σε ουδέτερη περιοχή, όπως το Ντουμπάι, για να διαπραγματευτεί την αναγκαία επαναποθέτηση (re-set), η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να υλοποιήσει τα οφέλη αυτού του έργου. Η επιλογή ενός πετυχημένου ή αποτυχημένου έργου βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια της Κύπρου», ισχυρίζεται καταλήγοντας η εταιρεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Διπλωματικός πυρετός λίγο πριν στηθεί το τραπέζι για το κυπριακό, στη Γενεύη - Το μήνυμα του Ισραήλ προς την Άγκυρα

Διπλωματικός πυρετός λίγο πριν στηθεί το τραπέζι για το κυπριακό, στη Γενεύη - Το μήνυμα του Ισραήλ προς την Άγκυρα

Σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγες ημέρες πριν τη μετάβασή του στη Γενεύη, όπου τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, πραγματοποιείται  η άτυπη πενταμερής διάσκεψη, για το κυπριακό.

BEST OF TOTHEMAONLINE