ΔΙΕΘΝΗ

Συλλυπητήρια Πούτιν για το θάνατο του Ιρανού Προέδρου

Συλλυπητήρια Πούτιν για το θάνατο του Ιρανού Προέδρου

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ασκώντα χρέη επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Ιράν Μοχάμαντ Μοχμπέρ είχε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επανέλαβε και προφορικά τα «βαθύτατα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, σε ολόκληρο τον ιρανικό λαό» και στον ίδιο «για τον τραγικό θάνατο του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και πολλών άλλων Ιρανών πολιτικών ανδρών».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ότι γνώριζε καλά και εκτιμούσε τον Εμπραχίμ Ραϊσί «ως αξιόπιστο εταίρο, που είχε ανεκτίμητη προσωπική συμβολή στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν».

Ο Μ. Μοχμπέρ εξέφρασε «την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για τα λόγια συμπαράστασης και υποστήριξης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα» του, ενώ «και οι δύο πλευρές τόνισαν την αμοιβαία διάθεσή τους για περαιτέρω συνεπή ενίσχυση της πολύπλευρης ρωσο-ιρανικής συνεργασίας προς όφελος των λαών των δύο χωρών», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.

«Οι προσπάθειές σας και η παραγωγική συνεργασία με τον θανώντα πρόεδρο επέτρεψαν να αλλάξουν πολλά στο συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο και να τεθεί τέλος στη μονομερή διεθνή τάξη», είπε μεταξύ άλλων ο Ιρανός αξιωματούχος στον Ρώσο Πρόεδρο, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Τασνίμ, που αναμεταδίδει το ρωσικό ΤΑΣΣ, υπογραμμίζοντας τη διάθεση του Ιράν να πετύχει σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα «αδιάκοπη πρόοδο στις σχέσεις της Τεχεράνης και της Μόσχας μέσω της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Με συλλυπητήριο τηλεγράφημά του νωρίτερα σήμερα ο Β. Πούτιν χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «αληθινό φίλο της Ρωσίας», ενώ αντίστοιχα μηνύματα και δηλώσεις έχουν κάνει ο Πρωθυπουργός της χώρας Μιχαήλ Μισούστιν, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και πολυάριθμοι άλλοι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι αργά χθες γύρω στα μεσάνυχτα μετά την είδηση της πτώσης του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο εκλιπών Πρόεδρος του Ιράν, ο Πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε στο Κρεμλίνο τον πρεσβευτή του Ιράν στη Μόσχα Καζέμ Ντζαλαλί και παρουσία του Υπουργού Άμυνας Αντρέι Μπελοούσοφ και Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Κουρενκόφ, καθώς και άλλων συμβούλων του, έδωσε οδηγίες για την παροχή κάθε βοήθειας στην επιχείρηση διάσωσης, που ήταν σε εξέλιξη στον Ιράν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ομάδα περίπου 60 εξειδικευμένων ορειβατών-διασωστών με τον εξοπλισμό τους και ένα ελικόπτερο διάσωσης αναχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη και προορισμό το Ιράν, όπως ανέφερε ο Ντ.Πεσκόφ και κατέγραψαν τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ ο πρεσβευτής του Ιράν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την άμεση αντίδραση και διευκρίνισε ότι έως το πρωί ήταν σε επικοινωνία με Ρώσους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων Αντρέι Μπακλάνοφ ο θάνατος Ραϊσί και της συνοδείας του «μπορεί να φρενάρει τη διαδικασία, που είχε εκείνος ξεκινήσει για τη μείωση της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά ριζικές αλλαγές στη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Τεχεράνης δεν χρειάζεται να αναμένεται», όπως μεταδίδει το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», ενώ τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει «αναλυτική διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας» εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ διευκρίνισε ότι για το θέμα τις διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου των Ιρανών πολιτικών «δεν δόθηκε κανένα τέτοιο σημάδι από τους Ιρανούς φίλους μας», ωστόσο ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι εξέφρασε στον Ιρανό ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Αχμαντιγιάν την ετοιμότητα της Ρωσίας «να παράσχει κάθε απαραίτητη συνδρομή στην διαπίστωση των αληθινών λόγων συντριβής του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο Εμπραχίμ Ραϊσί».

«Ο Ραϊσί είχε πολιτικές απόψεις όπως το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» και ο διάδοχός του «θα έχει παρόμοιες πολιτικές αντιλήψεις» εκτίμησε ο Ιρανός πολιτικός επιστήμονας Χαγιάλ Μουαζίν σε δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ζβεζντά», σημειώνοντας ότι δεν θα επηρεαστούν οι πολύ καλές ρωσοϊρανικές σχέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο



Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top