ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναπτυξιακά έργα του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς - Η Συνέντευξη του Γιώτη Παπαχριστοφή

Αναπτυξιακά έργα του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς - Η Συνέντευξη του Γιώτη Παπαχριστοφή

Σε συνέντευξη προέβη ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς αναφορικά με τα αναπτυξιακά έργα του Δήμου.

Δείτε την εδώ:

1. Ποια είναι τα κυριότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται να γίνουν, και τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα αλλάξουν τη συνολική εικόνα της Πόλης;

Κατά την θητεία του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, με συλλογική και σκληρή δουλειά καταφέραμε να βάλουμε τη περιοχή μας σε πορεία ανάπτυξης. Δώσαμε έμφαση στα έργα που βελτίωσαν την ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών μας αλλά και σε έργα που καθίστούν ακόμη πιο ελκυστική την επικράτεια του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς.

Ενδεικτικά να αναφέρω, πριν μπω στην αναλυτική παρουσίαση των σημαντικότερων έργων, πως μέχρι σήμερα από το 2017, δαπανήθηκαν συνολικά 14 εκατομμύρια σε έργα ανάπτυξης και προόδου, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 10 εκατομμυρίων και έχουν εγκριθεί και προγραμματίζονται έργα ύψους 141 εκατομμυρίων.

Ένας σημαντικός σταθμός στην αναπτυξιακή προσπάθεια του Δήμου αποτελεί το λιμανάκι του Λατσιού, ο σημαντικότερος τουριστικός πνεύμονας για το Δήμο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός από την Αρχή Λιμένων για τη μελέτη και επίβλεψη του έργου της επέκτασης του λιμανιού, αξίας 1.5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα καλύψει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ελλιμενισμό σκαφών, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες σκαφών για ελλιμενισμό. Με την επέκτασή του θα δημιουργηθούν 350 νέες θέσεις ελλιμενισμού νέων προτύπων. Το κόστος για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, που θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της περιοχής, ανέρχεται περίπου στα 45 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 4 ετών.

Άλλο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το Δήμο μας είναι το έργο της αναβάθμισης και του εξωραϊσμού των παλιών Αποθηκών της Αρχής Λιμένων στο Λατσί, με συνολικό κόστος €1.700.000, εκ των οποίων το 85% έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα (2014-2020), και το υπόλοιπο 15% θα καλυφθεί από το Δήμο. Ο Δήμος μας έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με το Κέντρο Ερατοσθένης του ΤΕΠΑΚ για μετατροπή των Αποθηκών σε Πολυχώρο Θάλασσας και Πολιτισμού, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2025.

Η αναβάθμιση και εξωραϊσμός των αποθηκών στοχεύει στη δημιουργία ενός καινοτόμου μουσειακού χώρου που συνδυάζει τη διακόσμηση του εσωτερικού του με Video Walls, τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας. Ο χώρος θα φιλοξενήσει μουσειακά εκθέματα που θα περιγράφουν την παράκτια ιστορία της περιοχής και της ευρύτερης Κύπρου. Σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες γραφικών υπολογιστών, θα δημιουργηθούν εικόνες και βίντεο για να προκαλέσουν μοναδικά συναισθήματα στους επισκέπτες, ώστε να τους μεταφερθεί όλη η απαραίτητη γνώση για την παραλιακή περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και του Λατσίου.

Παράλληλα, άλλο σημαντικό έργο αποτελεί η προστασία, διασύνδεση και ανάδειξη των τεσσάρων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας, έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, πάντοτε σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στόχος μας είναι να συντηρηθούν και να καταστούν προσβάσιμοι στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, καθώς αποτελούν μοναδικά και ανεκτίμητα σημεία αναφοράς για το Δήμο μας, τα οποία θα αναδείξουν την πλούσια ιστορία και το αρχαιολογικό υπόβαθρο της πόλης μας. Σημειώνεται ότι ο Δήμος διαθέτει πλούσιο ανασκαφικό υλικό, γι’ αυτό και οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και για τις επόμενες δεκαετίες. Η δαπάνη του έργου είναι της τάξης των 4.4 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση των αυλών του Δημαρχείου και του παλιού αστυνομικού σταθμού, με κόστος €1.8 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 2/3 από το Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 2020, μέσω της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί Σεπτέμβριο του 2024.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σύντομα το έργο της δημιουργίας του πεζόδρομου στη βόρεια πλευρά του κύριο δρόμου Πόλης – Λατσιού, με την ολοκλήρωση του οποίου θα επιτευχθεί η σύνδεση δύο πολύ σημαντικών τουριστικών σημείων του Δήμου μας, στα οποία κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός δημοτών αλλά και επισκεπτών, γι’ αυτό και επιβάλλεται η δημιουργία ασφαλών υποδομών για τους πεζούς. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με 1.2 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Μεταφορών και αναμένεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση για κάλυψη της συνολικής αξίας του έργου, το οποίο ανέρχεται στα 1.8 εκατομμύρια.

Ακόμη, ένα άλλο σημαντικό έργο του Δήμου, το οποίο αναμένεται να αρχίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι ο σχεδιασμός της ανάπλασης και αναζωογόνησης του παραδοσιακού πυρήνα του Δήμου και του παραδοσιακού πυρήνα της συνοικίας Προδρομιού. Το έργο περιλαμβάνει σχεδιασμένες επεμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση των υπηρεσιών, τη δημιουργία πεζοδρόμων, την ωραιοποίηση των όψεων των εφαπτόμενων οικοδομών, την κατασκευή πλατειακών χώρων, καθώς και την κυκλοφοριακή διαχείριση των δρόμων. Πρόκειται για έργα της τάξεως των 6 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν ως Πολεοδομικά, δηλ. 2/3 από το κράτος και 1/3 από το Δήμο.

Τέλος, άλλα έργα, τα οποία τροχοδρομούνται προς υλοποίηση είναι:


⦁ Δημιουργία αποχετευτικού - €45.000.000


⦁ Τουριστικός παραλιακός δρόμος- €12.000.000


⦁ Σχεδιασμός τρίτης φάσης Λατσιού- €5.000.000


⦁ Αμφιθέατρο- €3.000.000


⦁ Αναβάθμιση Κατασκηνωτικού Χώρου- €3.000.000


⦁ Γραμμικό Πάρκο- €2.500.000


⦁ Βρεφονηπιοκομικός Σταθμός- €800.000


⦁ Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου- €500.000


⦁ Πεζόδρομος προς Κατασκηνωτικό Χώρο – Λίμνη- €500.000


⦁ Δημιουργία αναψυκτηρίου- €300.000

 

2. Υπάρχουν στα σκαριά νέες τουριστικές αναπτύξεις ή ξενοδοχειακές μονάδες και εάν επιδεικνύεται ενδιαφέρον από επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή σας; 

Είναι γεγονός πως εδώ και δεκαετίες ολόκληρη η περιοχή Πόλης Χρυσοχούς, παρά το απαράμιλλο φυσικό πλούτο και ομορφιά της, έχει παραμένει υπανάπτυκτη και απομονωμένη σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, εξαιτίας της έλλειψης σωστού οδικού δικτύου, αλλά και του Τοπικού Σχεδίου Πόλης Χρυσοχούς.

Η μέχρι τώρα έλλειψη σωστού οδικού δικτύου, αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την ύπαρξή ενδιαφέροντος από επενδυτές για ανάπτυξη της περιοχής μας. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι πλέον με την κατασκευή του δρόμου Πάφου- Πόλης, την εκπόνηση του νέου Τοπικού Σχεδίου, την επέκταση του λιμανιού Λατσιού σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα υποδομής, που υλοποιούνται από τον Δήμο μας, θα συμβάλουν στην αύξηση ενδιαφέροντος από επενδυτές για δημιουργία νέων αναπτύξεων στην πανέμορφη περιοχή μας και ανέγερση βιώσιμων τουριστικών μονάδων, με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας με όλα τα συνακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση 2 νεών ξενοδοχειακών μονάδων στο Λατσί, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν εντός του 2026 . Το ένα υπό ανέγερση ξενοδοχείο, μπορεί να φιλοξενήσει πέραν των 1300 ατόμων και το δεύτερο υπό ανέγερση ξενοδοχείο αναμένει την έκδοση άδειας για προσθηκομετατροπές από το Τμήμα Πολεοδομίας, λόγω αγοράς νέων τεμαχίων, τα οποία θα προστεθούν στην υπό ανέγερση ξενοδοχειακή μονάδα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Απόστολος Λύτρας: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης - Φωτογραφίες και βίντεο

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά σε εξοχική κατοικία τα ξημερώματα - Εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκαν και παλιά οχήματα



Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top