ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου, στη Λεμεσό, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξε ναυάγιο σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρέσβη της Κίνας για το τερματικό στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει ναυάγιο. Υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση για την οποία στην παρούσα φάση δεν θέλω και ούτε είναι σωστό να πω οτιδήποτε δημόσια. Συζητούμε με ένα και μοναδικό στόχο, να υλοποιηθεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία που, ήδη, έχει καθυστερήσει, ήδη δόθηκαν δύο χρονικές παρατάσεις και συζητούμε. Το έργο αποτελείται από τρία μέρη, αλλά στην παρούσα φάση δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις. Προσεγγίζουμε αυτή τη συζήτηση που έχουμε από τη μια για να υλοποιηθεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κράτους, γιατί το κράτος, η Κυβέρνηση λειτουργεί, διαπραγματεύεται, προσεγγίζει τα θέματα με ένα και μοναδικό στόχο, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού».

Ερωτηθείς είπε ότι «η δική μου συζήτηση χθες ήταν αποκλειστικά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, δεν κάνω τεχνικές διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς για το «Αμάλθεια» και αν τα πράγματα έχουν «μπει στις ράγες», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό, έχουμε αρκετή βοήθεια από τρίτες χώρες που θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, θα έχουμε και κάποιες επισκέψεις σύντομα από αρχηγούς κρατών που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, θέλουν να τη στηρίξουν ακόμη περισσότερο, και θεωρώ ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι πλέον υλοποιείται μια πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2023».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ντρέπεται που ρωτά γιατί να χρειαστεί προεδρική παρέμβαση για να αλλαχθεί ένα κρεβάτι, δύο αποχωρητήρια και ένας φούρνος στο περιφερειακό νοσοκομείο Τροόδους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «και εγώ ντρέπομαι που χρειάστηκε να γίνει αυτή η παρέμβαση και που χρειάζεται να γίνεται σε πολλές των περιπτώσεων. Είναι όλες αυτές οι διαδικασίες που πρέπει να αλλάξουν. Και ειδικότερα σε τέτοια θέματα. Και ειδικότερα όταν μιλάμε για τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, για μας αυτοί οι δύο τομείς είναι καθοριστικής σημασίας, δεν θα πρέπει να χρειάζεται να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αλλά, δυστυχώς, έπρεπε να γίνουν. Βλέπω το αποτέλεσμα, αυτό είναι που με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση, αλλά γενικότερα ως κράτος πρέπει να δούμε όλες αυτές τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Το κράτος, και η εκάστοτε Κυβέρνηση, λειτουργεί ως εντολοδόχος του κυπριακού λαού και πρωτίστως πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και δεν πρέπει να χρειάζεται να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Και δεν είναι μόνο για το νοσοκομείο, ακόμη και στην περίπτωση του τερματικού δεν θα πρέπει να χρειάζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει παρεμβάσεις και να χειρίζεται τέτοια θέματα. Αντιλαμβάνεστε ότι για να φτάνουμε στο σημείο να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις, υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να επιλυθούν».

Σε ερώτηση αν θα αναζητήσει ευθύνες για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα, σε όλους τους τομείς υπάρχουν ευθύνες, σε  όλους τους τομείς πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες, αλλά πρώτιστη μου έγνοια δεν είναι απλά να αποδοθούν ευθύνες, σημασία έχει το αποτέλεσμα, να γίνεται δουλειά, να υπάρχουν αυτά που λέμε, που υποσχόμαστε, που διακηρύσσουμε, να υλοποιούνται. Αυτά έχουν σημασία, εκεί επικεντρώνομαι, χωρίς σε καμία απολύτως περίπτωση να παραγνωρίζεται ο τομέας της ευθύνης». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμόΑυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top