ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα ίδια επίπεδα οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο - Τι λένε τα στατιστικά

Στα ίδια επίπεδα οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο - Τι λένε τα στατιστικά

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 οι αριθμοί των νέων αιτήσεων ασύλου στην Κύπρο, ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ καταγράφηκε μικρή αύξηση, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία νέων αιτήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Συνολικά στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024 υποβλήθηκαν 75.445 νέες αιτήσεις ασύλου, σημειώνοντας αύξηση μικρότερη του 2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 (74.295).

Καταγράφηκαν επίσης 7.000 μεταγενέστερες αιτήσεις στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 (6.540).

Στην Κύπρο καταγράφηκαν 800 νέες αιτήσεις ασύλου τον φετινό Φεβρουάριο, σε σχέση με 800 τον ίδιο μήνα πέρσι. Καταγράφηκαν ακόμα 265 μεταγενέστερες αιτήσεις από άτομα των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των μεταγενέστερων αιτήσεων στην Κύπρο πέρσι λόγω παρέκκλισης που έληξε τον Δεκέμβριο.

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο συνολικός αριθμός των νέων αιτήσεων για άσυλο στην ΕΕ ήταν 16,8 ανά εκατό χιλιάδες άτομα. Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε χώρας της ΕΕ (την 1η Ιανουαρίου 2023), τα υψηλότερα ποσοστά αιτούντων καταγράφηκαν στην Κύπρο (87,1) και στην Ελλάδα (52,5).

Οι Σύροι, οι Αφγανοί και οι Βενεζουελάνοι παραμένουν οι μεγαλύτερες ομάδες αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, ενώ στην Κύπρο οι πρώτες τρεις εθνικότητες είναι οι Σύριοι, οι Αφγανοί και οι Σομαλοί.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2024, οι Σύροι παρέμειναν η μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που ζητούσαν άσυλο στην ΕΕ (10.465 νέες αιτήσεις) και ακολουθούσαν οι Αφγανοί (6.950) και οι πολίτες της Βενεζουέλας (5.800).

Στην Κύπρο, η μεγαλύτερη ομάδα τον Φεβρουάριο παρέμενε αυτή των Σύρων (585 άτομα), και ακολουθούσαν οι Αφγανοί (35) και η Σομαλία (25), ενώ με 20 άτομα από κάθε ομάδα ακολουθούσαν η Λ.Δ. του Κονγκό, η Νιγηρία και το Ιράν.

Η Γερμανία (19.490), η Ισπανία (13.600), η Ιταλία (13.345) και η Γαλλία (10.205) συνέχισαν να δέχονται τον υψηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων ασύλου, αντιπροσωπεύοντας το 75% όλων των νέων αιτήσεων στην ΕΕ.

Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους, τον Φεβρουάριο συνολικά 2.555 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν νέες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Συρία (710), το Αφγανιστάν (470), την Αίγυπτο (145), τη Σομαλία (135) και τη Γουινέα (110).

Οι χώρες της ΕΕ που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους ήταν η Γερμανία (1.025), οι Κάτω Χώρες (385), η Ισπανία (240), η Ελλάδα (215) και η Ιταλία (190).

Για την Κύπρο δεν καταγράφονται στοιχεία όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους καθώς ισχύει παρέκκλιση για την υποχρέωση παροχής στοιχείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπόθεση Λύτρα: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου ενεργοποίησε κατά λάθος το panic buttonΨάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top