ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επίσημων τελετών που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Κυρίαρχου Τάγματος της Μάλτας, Domenico Giani, του νέου Ύπατου Αρμοστή της Ινδίας, Shri Manish και του νέου Πρέσβη της Γεωργίας, Konstantine Kvachakidze.

Στις ομιλίες του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι προσπάθειες για διαρκή ειρήνη στην Κύπρο είναι η προτεραιότητά του.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Μια λύση σε αυτή τη βάση σημείωσε, «είναι ζωτικής σημασίας» για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, καθώς και για όλους τους διεθνείς παράγοντες με ζωτικά συμφέροντα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Ινδό Ύπατο Αρμοστή και τον Γεωργιανό Πρέσβη για τη στάση και στήριξη των χωρών τους όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρέσβης Kvachakidze ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν μετατραπεί σε στενή φιλία και εταιρική σχέση και ότι ο κύριος στόχος του κατά τη διάρκεια της θητείας του θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πραγματικές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων, του τουρισμού, της γεωργίας, του ναυτιλιακού τομέα, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ευχαρίστησε επίσης για τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της χώρας του στις προσπάθειές της να προχωρήσει με επιτυχία στην επόμενη φάση της ένταξης στην ΕΕ.

Ο κ. Manish είπε ότι Ινδία και Κύπρος μοιράζονται μια μακροχρόνια σχέση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη φιλία και τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της συμμετοχής. Οι διμερείς δεσμοί, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και οι επαφές μεταξύ των δύο λαών. Εξέφρασε τη δέσμευση να ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς και να διερευνήσει νέους δρόμους συνεργασίας προς όφελος και των δύο εθνών.

Σημείωσε ακόμη ότι, η Ινδία είχε τρεις διοικητές δυνάμεων που υπηρετούσαν στην Κύπρο από την ίδρυση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Επί του παρόντος, ένας αξιωματικός από τον Ινδικό Στρατό υπηρετεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση σταθερότητας, ηρεμίας και ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τις προσπάθειες επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας μπορούν να συμβάλουν στο διάλογο για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με υποστήριξη από αντίστοιχες διπλωματικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, είπε ο Πρέσβης Domenico Giani στη δική του ομιλία, αναφερόμενος σε ζητήματα όπως η κρίση στη Γάζα, η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διατήρηση των χώρων λατρείας, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αντιμετώπιση των κενών στις κοινωνικο-υγειονομικές υπηρεσίες στην περιοχή της Μεσογείου.

Η συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τάγματος της Μάλτας, σημείωσε, περιλαμβάνει το έργο του Μακάρειου Νοσοκομείου σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο (Στροβόλου) και το Υπουργείο Υγείας, για την παροχή παιδιατρικής περίθαλψης νεογνών και υποστήριξη σε μητέρες, αλλά και βοηθώντας πρόσφυγες μέσω των ιατρικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του Τάγματος. Για το δεύτερο θέμα, ο Πρέσβης αναφέρθηκε σε δυνατότητα ανάπτυξης ενός μικρού ιατρικού κέντρου έξω από το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, το οποίο θα προσφέρει βασική ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Το ερωτηματολόγιο που αποκάλυψε ότι ο Λύτρας χτύπησε τη σύζυγό του

Πέρασαν χειροπέδες στη μητέρα 20χρονου καταζητούμενου για διάρρηξη και κλοπήΠτΔ: «Το νέο Υφυπουργείο θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών»

ΠτΔ: «Το νέο Υφυπουργείο θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και και μελών της Κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top