ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστίνη: Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία θα αναγνωρίσουν σήμερα το κράτος - Αναμένονται ανακοινώσεις

Παλαιστίνη: Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία θα αναγνωρίσουν σήμερα το κράτος - Αναμένονται ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ότι αναγνωρίζει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ανέφεραν ο κρατικός σταθμός NRK και η εφημερίδα Aftenposten, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Νωρίτερα, πηγή που έχει γνώση του θέματος είχε δηλώσει στο Reuters ότι και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρόκειται να αναγνωρίσει εντός της ημέρας το κράτος της Παλαιστίνης, διευκρινίζοντας ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 08:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα αναμένεται να πάρει τον λόγο στο κοινοβούλιο της Ισπανίας ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη την αναγνώριση από τη Μαδρίτη ενός παλαιστινικού κράτους.

Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει εντός ωρών την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Το Δουβλίνο είχε αναγγείλει στις αρχές Απριλίου πως ετοιμαζόταν για την κίνηση αυτή και την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εντός Μαΐου.

Προβλέπεται να παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου ηγετών της κυβέρνησης του κράτους μέλους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ιρλανδού πρωθυπουργού Σάιμον Χάρις, στις 08:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέντευξη αυτή η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα ανακοινώσει την απόφασή της να προχωρήσει στην αναγνώριση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιρλανδικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης RTÉ και της εφημερίδας Irish Times.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς κι εξαπέλυσε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 124 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στον θύλακο, όμως 37 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα από το 2007.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Στους δρόμους από αύριο η Αστυνομία - Τι θα ελέγχει

Έκοβε καλώδια από πάσσαλους της ΑΗΚ - Συνελήφθη 33χρονος

Masterchef: Το ξεχωριστό μήνυμα της Χριστίνας Χριστοφή - «Συμπατριώτες ελπίζω να σας έκανα περήφανους, τα καλύτερα έρχονται»



Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτων

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτων

Μπορεί να έχει περάσει μία εβδομάδα από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ωστόσο στους κομματικούς διαδρόμους, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το τι πραγματικά έφταιξε για το αποτέλεσμα και πώς ο νεαρός Φειδίας Παναγιώτου, κατάφερε να προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top