«Έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», είπε ο Δρ. Sergio Valenzuela, συμπληρώνοντας ότι «ήταν αδύναμες σαν κουρέλια. Είχαν πάθει θερμοπληξία». Ενώ το άγριο κύμα καύσωνα του Μεξικού έχει συνδεθεί με τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από τον Μάρτιο, κτηνίατροι και διασώστες λένε ότι έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες πιθήκους, σύμφωνα με το Associated Press. Περίπου το ένα τρίτο της χώρας σημείωσε υψηλές θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου την Τρίτη (21/05).
Στην πόλη Tecolutilla, οι άρρωστοι πίθηκοι άρχισαν να εμφανίζονται την Παρασκευή, όταν μια τοπική εθελοντική ομάδα πυροσβεστικής και διάσωσης εμφανίστηκε με πέντε άρρωστα ζώα στην καρότσα ενός φορτηγού.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αρκετά εκφοβιστικοί, οι πίθηκοι που ουρλιάζουν είναι μυώδεις και μερικοί μπορεί να έχουν ύψος έως και 90 εκατοστά, με ουρές εξίσου μακριές. Μερικά αρσενικά ζυγίζουν περισσότερα από 13,5 κιλά και μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια. Έχουν μεγάλα σαγόνια και ένα τρομακτικό σύνολο δοντιών και κυνόδοντων. Αλλά κυρίως είναι γνωστοί για τους βρυχηθμούς τους, που μοιάζουν με λιοντάρια.