ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ ΣΑ: Αναφορά στην «Αμάλθεια» από Μόνιμη Αντιπρόσωπο Κύπρου στα ΗΕ

Ντιμπέιτ ΣΑ: Αναφορά στην «Αμάλθεια» από Μόνιμη Αντιπρόσωπο Κύπρου στα ΗΕ

Η πρωτοβουλία «Aμάλθεια» είναι ένας μηχανισμός για την ασφαλή παροχή σημαντικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα, είπε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Μαρία Μιχαήλ στο ανοιχτό ντιμπέιτ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «Προστασία των Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις», στο οποίο συμμετείχε.

Η κ. Μιχαήλ τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και την ενίσχυση της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαήλ, οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα συνεχίζουν να επιδεινώνονται και δεδομένης της γεωγραφικής της εγγύτητας και σύμφωνα με το ψήφισμα 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος σε συντονισμό με ανθρωπιστικούς εταίρους και άλλες χώρες, ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για τον Θαλάσσιο Διάδρομο Κύπρου (Πρωτοβουλία Aμάλθεια) που αφορά έναν μηχανισμό για την ασφαλή παράδοση σημαντικών ποσοτήτων βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα δια θαλάσσης.

«Ο θαλάσσιος διάδρομος είναι μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών», σημείωσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου.

Η κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπω σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας σε αριθμό ρεκόρ το 2023 που καταγράφηκαν 110 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Όπως σημείωσε η Κύπρια πρέσβης, «οι καταστάσεις παρατεταμένου εκτοπισμού προκαλούν μεγάλη ανησυχία και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Συμβούλιο μπορεί να λάβει πιο σθεναρά μέτρα για να διασφαλίσει το δικαίωμα επιστροφής όσο το δυνατόν νωρίτερα, τον σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των εκτοπισμένων και την απαγόρευση εγκατάστασης άλλων πληθυσμού σε περιοχές αναγκαστικής απομάκρυνσης».

«Οι Κύπριοι βίωσαν όλα τα παραπάνω ως αποτέλεσμα ξένης επιθετικότητας και επομένως έχουν από πρώτο χέρι γνώση και κατανόηση της βαθιάς αναστάτωσης αυτών των φαινομένων στη ζωή των πολιτών», τόνισε η κ. Μιχαήλ.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης το θέμα των αγνοουμένων. Όπως σημείωσε, «οι οικογένειες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους και η αγωνία που βιώνουν τα μέλη της οικογένειας είναι βαθιά και τα βάσανά τους εντείνονται με τον καιρό».

«Προτρέπουμε το Συμβούλιο να βασιστεί στο ψήφισμα 2474 του 2019 και να ενσωματώσει ισχυρότερες διατάξεις στα ψηφίσματά του, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η τύχη και το πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι παραμένουν άγνωστες για δεκαετίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της στο ανοιχτό ντιμπέιτ του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της διατήρησης της ειρήνης και της προστασίας των αμάχων. Πριν από 60 χρόνια, είπε η κ. Μιχαήλ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 186, το οποίο εξουσιοδότησε την ίδρυση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο».

«Είμαστε ευγνώμονες στα Ηνωμένα Έθνη για 60 χρόνια υπηρεσίας στο όνομα της ειρήνης στην Κύπρο. Απαιτείται η παρουσία του έως ότου επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση, ο τερματισμός της ξένης κατοχής και η επανένωση του νησιού και του λαού του», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top