ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Το αίτημα αναβολής υποβλήθηκε από τους συνηγόρους του Γενικού Ελεγκτή προκειμένου να προετοιμαστούν για αγόρευση έναντι δύο προδικαστικών ενστάσεων.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ένας εκ των δικαστών, ο Νικόλας Σάντης, ζήτησε την εξαίρεσή του λόγω εργασίας του υιού του σε δικηγορικό γραφείο που εμπλέκεται στην εν λόγω υπόθεση, δεδομένης της θεσμικής και συνταγματικής, όπως είπε, σημασίας της υπόθεσης.

Τέθηκε επίσης ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος από άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου λόγω του χειρισμού προσωπικών τους υποθέσεων από τα δικηγορικά γραφεία Καλλή και Τριανταφυλλίδη αντίστοιχα, ως προς το οποίο οι συνήγοροι δεν υπέβαλαν ένσταση για εξαίρεσή τους από τη σύνθεση του Συμβουλίου.

Ύστερα από σύντομη διακοπή για την αποχώρηση του κ. Σάντη, το Συμβούλιο επανήλθε στην αίθουσα, με τον Πρόεδρό του Αντώνη Λιάτσο να εκφράζει την πρόθεση του σώματος για έκδοση οδηγιών με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και την όσο το δυνατόν συντομότερη εξέταση της υπόθεσης.

Ως προς το ζήτημα των δυο προδικαστικών ενστάσεων που είχαν θέσει οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή, στις οποίες υποστηρίζεται αφενός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι αρμόδιος να ζητά την παύση ενός ανεξάρτητου θεσμού, αφετέρου ότι η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι προδήλως αβάσιμη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ζήτησε από τον συνήγορο του Γενικού Ελεγκτή Τζο Τριανταφυλλίδη να προχωρήσει σε αγόρευση επί της πρώτης έντασης, από την οποία θα εξαρτηθεί και η έκβαση, όπως είπε, και της δεύτερης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε με τη σειρά του πως η πλευρά του δεν είναι έτοιμη για αγόρευση σήμερα καθώς ανέμεναν από το Συμβούλιο την έκδοση οδηγιών και ζήτησε αναβολή λίγων ημερών για τη σχετική προετοιμασία. Σημείωσε επίσης πως δεδομένου ότι το βάρος της απόδειξης φέρει η πλευρά του αιτητή, θα έπρεπε να προηγηθεί η αγόρευση των συνηγόρων του Γενικού Εισαγγελέα.

Εκ μέρους της δικηγορικής ομάδας του Γενικού Εισαγγελέα, ο Ντίνος Καλλής, αφού δήλωσε έτοιμος για το σκέλος της αγόρευσης επί της πρώτης προδικαστικής ένστασης, συμφώνησε με το αίτημα για σύντομη αναβολή.

Ο κ. Καλλής ανέδειξε επίσης την απουσία διοριστηρίου εγγράφου εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή προς τους συνηγόρους του, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να ζητά όπως κατατεθεί το σχετικό έγγραφο μέχρι την επόμενη συνεδρία του σώματος.

Δεδομένων των ανωτέρω, ο κ. Λιάτσος όρισε νέα συνεδρία για την Τετάρτη 29 Μαΐου και ώρα 9.30 π.μ. για το σκέλος των αγορεύσεων επί των προδικαστικών ενστάσεων, ζητώντας από τους συνηγόρους να προβούν στην απαραίτητη προεργασία σχετικά με τα όσο ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διαδικασία.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή διαδικασία κατά την έξοδό του από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν είναι σωστό να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσει δεδομένου ότι η διαδικασία εκκρεμεί ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου και δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες.

Τον Γενικό Εισαγγελέα συνόδευαν οι συνήγοροί του Ντίνος Καλλής και Λέανδρος Παπαφιλίππου, ενώ τον Γενικό Ελεγκτή οι δικηγόροι Τζο Τριανταφυλλίδης και Χρίστος Κληρίδης αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Το ερωτηματολόγιο που αποκάλυψε ότι ο Λύτρας χτύπησε τη σύζυγό του

Πέρασαν χειροπέδες στη μητέρα 20χρονου καταζητούμενου για διάρρηξη και κλοπήΠτΔ: «Το νέο Υφυπουργείο θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών»

ΠτΔ: «Το νέο Υφυπουργείο θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και και μελών της Κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top