ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο – μαμούθ της Κομισιόν στην πασίγνωστη πολυεθνική

Πρόστιμο – μαμούθ της Κομισιόν στην πασίγνωστη πολυεθνική

Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στην Mondelez International, κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν, η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση που κατείχε στην αγορά στην πώληση π.χ. σοκολάτας και μπισκότων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εμπόδιζε τους διανομείς με διάφορους καταχρηστικούς όρους που επέβαλε να κάνουν εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων της από τη μία χώρα στην άλλη.

Αυτή η πρακτική κρατούσε τις τιμές ψηλά. Αν για παράδειγμα ήταν ψηλά, η τιμή της σοκολάτας στο Βέλγιο, απαγόρευε στον αποκλειστικό της διανομέα να μεταπωλεί σοκολάτα από την Ολλανδία στο Βέλγιο, να δημιουργεί μια τεχνητή κρίση και να κρατήσει ψηλά τις τιμές.

Οι παράνομες αυτές πρακτικές διαφόρων ειδών αφορούν την περίοδο από το 2006 έως το 2020. Το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 15%, επειδή η εταιρεία αναγνώρισε ότι ήταν εν αδίκω. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση.

Πρώτον, διότι αφορά τις τιμές καταναλωτικών αγαθών, που είναι μείζον ζήτημα για τους Ευρωπαίους πολίτες σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού που διανύουμε.

Επιπλέον, είναι μια υπόθεση που αφορά ένα θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην ενιαία αγορά.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top