ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Ένα από τα βασικά ερωτήματα εργαζομένων, όταν βγαίνουν σε αναζήτηση εργασίας είναι αν οι «υποψήφιοι εργοδότες» παρέχουν 13ο ή και 14ο μισθό.

Τι είναι ο 13ος και 14ος μισθός; Ο 13ος μισθός είναι γνωστός ως δώρο Χριστουγέννων και ο 14ος γνωστός ως δώρο Πάσχα ή και επίδομα αδείας.  Πρόκειται για έναν επιπλέον μισθό τα Χριστούγεννα, μισές επιπλέον αποδοχές το Πάσχα και μισές το καλοκαίρι, που καταβάλλονται την περίοδο της θερινής αδείας δύο εβδομάδων, για τους μισθωτούς. 

Αρκετά είναι όμως τα ερωτήματα τα οποία γεννιούνται όσον αφορά την καταβολή του 13ου και 14ου. Μέσα από το ThemaOnline θα βρείτε απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα τα οποία διευκρινίζει το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων 

Είναι άραγε υποχρεωτική η καταβολλή τόσο του 13ου όσο και του 14ου μισθού από τους εργοδότες; Τι προνοεί η νομοθεσία στην Κύπρο;

Σύμφωνα με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην Κύπρο, ο 13ος μισθός είναι υποχρεωτικός στο δημόσιο. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε νομοθεσία που να υποχρεώνει τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να καταβάλλουν τα πιο πάνω ωφελήματα. Η καταβολή τους εξαρτάται από το κατά πόσο έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, με συλλογική σύμβαση, ή με ατομικό συμβόλαιο ή άλλης μορφής συμφωνία για τους όρους απασχόλησης. Όπου δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία, η παροχή 13ου ή/και 14ου μισθού ρυθμίζεται από την πρακτική που ακολουθείται στην επιχείρηση.

Επισημαίνεται ότι, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος με βάση τον περί Ενημέρωσης του Εργοδοτουμένου από τον Εργοδότη για τους Όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη Σχέση Εργασίας Νόμο, να ενημερώνει γραπτώς τον εργοδοτούμενο για τους όρους εργοδότησης του, περιλαμβανομένου και του 13ου ή/και 14ου μισθού, εκεί όπου δίδεται.

Μπορεί ένας εργοδότης να παρέχει 13ο ή/και 14ο μισθό σε ορισμένους μόνο εργοδοτούμενους στην ίδια επιχείρηση;

Αν υπάρχει πρακτική να δίνεται 13ος ή/και 14ος μισθός, τότε πρέπει να καταβάλλεται σε όλους τους εργοδοτούμενους εκτός εάν υπάρχει διαφορετική ρύθμιση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας ή τα καθήκοντα που εκτελούνται.

Εργοδότης που παρείχε 13ο ή/και 14ο μισθό ή φιλοδώρημα τον προηγούμενο χρόνο οφείλει να συνεχίσει να παρέχει τέτοια ωφελήματα και τον επόμενο χρόνο;

Εκεί που ο 13ος ή και 14ος μισθός αποτελούν μέρος του συνολικού ετήσιου μισθού ή υπάρχει πάγια πρακτική να καταβάλλονται τότε ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τον 13ο ή και 14ο μισθό και το επόμενο έτος. Στην περίπτωση φιλοδωρήματος (μπόνους), το οποίο δεν σχετίζεται με μισθό, εναπόκειται στον εργοδότη εάν θα καταβάλει φιλοδώρημα και τον επόμενο χρόνο.

Υποχρεούται ένας εργοδότης που παρέχει 13ο και 14ο μισθό να πληρώσει την αναλογία του ωφελήματος σε εργοδοτούμενο που διακόπτει τη σχέση εργασίας του κατά τη διάρκεια του χρόνου;

Αυτό εξαρτάται από την τυχόν γραπτή συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου. Αν δεν υπάρχει οποιαδήποτε γραπτή συμφωνία, αλλά σχετική πρακτική για το θέμα αυτό, τότε ακολουθείται η πρακτική αυτή για όλους τους εργοδοτουμένους.

Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος έχει δικαίωμα όπως λαμβάνει 13ο μισθό και κατά τη διάρκεια του χρόνου απουσιάζει με άδεια ασθενείας ή γονική άδεια ή άδεια μητρότητας, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ολόκληρο το 13ο μισθό ή αναλογία για τους μήνες που εργάστηκε;

Για τις περιπτώσεις απουσίας με άδεια ασθενείας ή με γονική άδεια, η εργατική νομοθεσία δεν συμπεριλαμβάνει πρόνοια ότι οι περίοδοι των αδειών αυτών λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ύψους του 13ου μισθού.

Σημειώνεται όμως, ότι στις περιπτώσεις που σε γραπτούς όρους εργοδότησης συμπεριλαμβάνεται πρόνοια ότι λαμβάνονται υπόψη οι εν λόγω περίοδοι, τότε ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει πλήρως τον 13ο μισθό. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που ο εργοδότης έχει πρακτική πληρωμής ολόκληρου του 13ου μισθού σε άλλους εργοδοτουμένους λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω περιόδους.

Εάν όμως, στους γραπτούς όρους απασχόλησης, αναφέρεται ότι κατά τον υπολογισμό του ύψους του 13ου μισθού λαμβάνονται υπόψη μόνο οι περίοδοι που ο εργοδοτούμενος λαμβάνει μισθό με φυσική παρουσία στην επιχείρηση, τότε δε θα λαμβάνονται υπόψη οι περίοδοι απουσίας με άδεια ασθενείας και γονική άδεια. Στην περίπτωση αυτή εναπόκειται στον εργοδότη κατά πόσο θα δώσει ολόκληρο τον 13ο μισθό ή αναλογία αυτού για τους μήνες που καταβαλλόταν μισθός λόγω παραχθείσας εργασίας στην επιχείρηση.

Αναφορικά με την καταβολή 13ου σε περίπτωση εργοδοτούμενης η οποία απουσιάζει με άδεια μητρότητας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Εργασίας, ΕΔΩ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Φόνος στην Ορμήδεια: Νεκρός Ελληνοκύπριος – Έρευνες για εντοπισμό του δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Νεκρός Ελληνοκύπριος – Έρευνες για εντοπισμό του δράστη

Σε συναγερμό τέθηκε η Αστυνομία το βράδυ της Τρίτης (26/06) μετά από πληροφορία για νεκρό πρόσωπο στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top