Μπορεί o εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή του μισθού σε ένα εργοδοτούμενο; - Τι προνοεί ο Νόμος

Μπορεί o εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή του μισθού σε ένα εργοδοτούμενο; - Τι προνοεί ο Νόμος

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια οικονομία περνά μια ιδιαίτερη κρίση, όπου στους κυριότερους κινδύνους συγκαταλέγονται η κλιμάκωση της έκρυθμης γεωπολιτικής κατάστασης και όχι μόνο.

Κάποιες επιχειρήσεις επηρεάζονται περισσότερο και κάποιες ευνοούνται. Τι συμβαίνει όμως όταν εργαζόμενος αναμένει το μισθό του για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και ο εργοδότης καθυστερεί την καταβολή του; Τι προνοεί ο Νόμος σε τέτοια περίπτωση;

Σύμφωνα με το Tμήμα Εργασιακών Σχέσεων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον περί Προστασίας των Μισθών Νόμο, η πληρωμή των μισθών πρέπει να είναι τουλάχιστον εβδομαδιαία ή μηνιαία αναλόγως της σχετικής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη περίοδο πληρωμής, αποτελεί παραβίαση του Νόμου.

Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδοτούμενος μπορεί να υποβάλει γραπτό παράπονο στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων. Το Τμήμα διερευνά το παράπονο και καταβάλει προσπάθεια για διευθέτηση της διαφοράς.

Σε περίπτωση που η διαφορά δεν διευθετηθεί, τότε το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων έχει δικαίωμα όπως προχωρήσει σε ποινική δίωξη του εργοδότη.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να πρέπει να καθορίζει την 1η εκάστου μηνός ως την ημερομηνία κανονικής πληρωμής του μηνιαίου μισθού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σχεδόν €1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Κύπρο, δεν αφήσαμε να χαθεί χρόνος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σχεδόν €1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Κύπρο, δεν αφήσαμε να χαθεί χρόνος»

Στο 97,3% αναμένεται να φθάσει η απορρόφηση των πόρων που αναλογούν στην Κύπρο από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις συνολικές εισπράξεις να υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου €992 εκατ. μετά και την τελική εκταμίευση που αναμένεται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE