ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έστειλαν επιστολή στον ΠτΔ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - Βλέπουν έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον Ακάμα

Έστειλαν επιστολή στον ΠτΔ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - Βλέπουν έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον Ακάμα

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέει ότι απέστειλε η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), σχετικά με τις εξελίξεις στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα (ΕΔΠΑ) για το οποίο «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη πολιτικής βούλησης» για ουσιαστική αναθεώρηση του “Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα”.

H ΟΠΟΚ, σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι η επιστολή απεστάλη σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε στις 11 Μαρτίου 2024, στην οποία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω συνάντηση «δόθηκε η ευκαιρία στην ΟΠΟΚ να καταθέσει τις απόψεις της σχετικά με τις εξελίξεις στο ΕΔΠΑ».

Η ΜΚΟ δηλώνει ότι «δεν είναι ικανοποιημένη από τις προθέσεις της Κυβέρνησης», όπως εκφράστηκαν κατά τη σύσκεψη, για διόρθωση και μη επανάληψη των λαθών που έγιναν στο ΕΔΠΑ.  Σημειώνει ότι, οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με το ΕΔΠΑ και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση των ημιτελών έργων της Σύμβασης Φάσης Α΄ του οδικού δικτύου, «δείχνουν ότι αρκετά από τα λάθη που έγιναν παραμένουν, όπως τα αχρείαστα αλλά και μη συνάδοντα με τον χώρο γεφύρια τα οποία αντιγράφουν αστικά πρότυπα».

Στην απάντηση που έλαβαν ότι οι κατεδαφίσεις των γεφυριών έχουν κόστος και εκπομπές ρύπων, η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι δεν συνυπολογίζεται το κόστος και η εκπομπή ρύπων από τις επιχωματώσεις που θα χρειαστούν για να γίνουν για ανύψωση των δρόμων ένθεν και ένθεν των γεφυριών και τη δημιουργία πρανών και των κτιστών πτερύγων τους.

«Το κυριότερο είναι ότι στη συνολική  αξιολόγηση δεν περιλαμβάνεται ούτε το κόστος για το περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου αν αυτές οι κατασκευές παραμείνουν στον χρόνο σε ένα τέτοιο χώρο όπως το ΕΔΠΑ για το οποίο υποτίθεται θα γίνονταν τέτοια έργα που θα αποτελούσαν πρότυπα για άλλες παρόμοιες περιοχές», αναφέρεται.

Στην επιστολή η ΟΠΟΚ θέτει το ερώτημα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά πόσον μπορούν να γίνονται εκπτώσεις και χαλαρώσεις στα οικολογικά πρότυπα. Η ΟΠΟΚ αναφέρει ακόμη ότι δεν διαπιστώνουν να καταλογίζονται μέχρι τώρα οι όποιες ευθύνες, εκεί που αναλογούν, «για την αλόγιστη σπατάλη σημαντικών πόρων του δημοσίου για πολλά αχρείαστα και ασύμβατα έργα […]».

Παραθέτει ακόμη τις θέσεις της που είχαν υποβληθεί στην συνάντηση της 11 Μαρτίου 2024, μεταξύ άλλων, «η πλήρης επαναξιολόγηση και αναθεώρηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και ασφαλώς της φιλοσοφίας και της σκοπούμενης χρήσης του οδικού δικτύου και των άλλων υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και προστασίας της βιοποικιλότητας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Το ερωτηματολόγιο που αποκάλυψε ότι ο Λύτρας χτύπησε τη σύζυγό του

Πέρασαν χειροπέδες στη μητέρα 20χρονου καταζητούμενου για διάρρηξη και κλοπήΠτΔ: «Το νέο Υφυπουργείο θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών»

ΠτΔ: «Το νέο Υφυπουργείο θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και και μελών της Κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top