ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόμπος από τις Βρυξέλλες: Χρειάζεται ενιαία προσέγγιση ΕΕ για τη Μ.Ανατολή

Κόμπος από τις Βρυξέλλες: Χρειάζεται ενιαία προσέγγιση ΕΕ για τη Μ.Ανατολή

Την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις προσπάθειες για επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκε παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ως προς τις προσπάθειες για επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση προκειμένου η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί με αποφασιστικό τρόπο στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την αύξηση ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο.

Την συνάντηση απασχόλησε επίσης η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως και η κατάσταση στη Γεωργία και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και στην Αϊτή. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης της παράκαμψης των κυρώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο κ. Κόμπος συμμετείχε με τους υπόλοιπους ΥΠΕΞ στην 8η Διάσκεψη των Βρυξελλών για το μέλλον της Συρίας, στην οποία συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λιβάνου.

Ο κ. Κόμπος επανέλαβε ότι μοναδική βιώσιμη λύση είναι η προώθηση της πολιτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και επαναδιατύπωσε την πλήρη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοινώνοντας τη χρηματική συνεισφορά της Κύπρου ύψους 100.000 ευρώ.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος είχε διμερή συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν για συνδρομή ΕΕ στη διαχείριση περάσματος στη Ράφα, είπε ο Μπορέλ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «άναψαν το πράσινο φως, το πολιτικό πράσινο φως για την επανενεργοποίηση της EUBAM (μη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη του ελέγχου των συνόρων) στη Ράφα», ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η ενεργοποίηση της αποστολής πρέπει να γίνει «κατά τρόπο συντονισμένο με την Παλαιστινιακή Αρχή, τους Αιγύπτιους, και φυσικά το Ισραήλ, τις ισραηλινές αρχές».

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, «δεν πρόκειται να προσφέρουμε υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα, δεν είμαστε εταιρεία ασφάλειας».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αμάχων. Ο κ. Μπορέλ είπε πως οι τελευταίες ημέρες ήταν φοβερές για τους αμάχους και στη Γάζα και στην Ουκρανία, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση ρωσικών δυνάμεων κατά εμπορικού κέντρου στο Χάρκοβο.

Όπως επανέλαβε, το Ισραήλ προχωρά με την επιχείρηση στη Ράφα, παρά τις σαφείς εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου σύμφωνα με το οποίο κάτι τέτοιο αντιτίθεται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Αναφορικά με τη συζήτηση που οι ΥΠΕΞ είχαν με τους ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για την επόμενη ημέρα του πολέμου, και πως τα αραβικά κράτη κατέθεσαν την ιδέα για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου για το πώς θα εφαρμοστεί η λύση δύο κρατών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο



Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top