ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Συνεχίζουμε την ύπαρξή μας ως 'λαός' με τη δική μας γλώσσα»

Τατάρ: «Συνεχίζουμε την ύπαρξή μας ως 'λαός' με τη δική μας γλώσσα»

«Συνεχίζουμε την ύπαρξή μας ως 'λαός' με τη δική μας γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις. Η καρδιά μας χτυπά σαν μία», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του στην Μελβούρνη ο Τούρκος Πρόξενος εκεί, στην παρουσία ηγετικών στελεχών της τουρκικής και της τ/κ κοινότητας, τον Υπουργό Βετεράνων του Κοινοβουλίου της Πολιτείας Βικτώριας, τον Υπουργό για τις Μικρές Επιχειρήσεις και την Υπουργό Νεολαίας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας» για το συνεχιζόμενο ταξίδι του Τ/κ ηγέτη στην Αυστραλία ο κ. Τατάρ την προηγούμενη είχε επισκεφθεί φεστιβάλ στο Σίδνεϊ. «Είδα ότι ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας διατηρήθηκαν με ενότητα και αλληλεγγύη. Θέλω να σας ευχαριστήσω  γι’ αυτό», ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο τ/κ «λαός» αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αυστραλία λόγω της κατάστασης στην Κύπρο, όταν χρειάζονταν μήνες για να φτάσουν στην μακρινή ήπειρο με πλοίο, σε μια χώρα που δεν ήξεραν καθόλου. Παρ’ όλα αυτά, είπε, οι Τ/κ κατάφεραν να διατηρήσουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. «Μεγαλώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια σας διδάσκοντάς τους για την ιστορία και τον πολιτισμό που εμπλουτίζουν τον κοινωνικό ιστό της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι είναι ο πρώτος «πρόεδρος» της «τδβκ» που επισκέπτεται την Αυστραλία αλλά εδώ και 3 χρόνια είχε διαδικτυακά επαφή με την τ/κ κοινότητα εκεί, όπως ανέφερε.

«Το νέο μου όραμα είναι ότι η λύση στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ίσο διεθνές καθεστώς. Οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση έχουν δοκιμαστεί, αποτύχει και εξαντληθεί εδώ και δεκαετίες λόγω της παρελκυστικής πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς και της άρνησής της να μοιραστεί τη διαχείριση και τους πόρους του νησιού με τον τουρκοκυπριακό 'λαό'», υποστήριξε.

Υπενθυμίζοντας ότι στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα το 2004, η ελληνοκυπριακή πλευρά ψήφισε 75% κατά του σχεδίου Ανάν και η τουρκοκυπριακή με ποσοστό 65% το αποδέχθηκε, είπε ότι δόθηκαν υποσχέσεις στους Τ/κ για τέλος των «απομονώσεων», απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο, συμμετοχή της νεολαίας σε διεθνείς διοργανώσεις κάτω από τη "σημαία" του ψευδοκράτους, «αλλά αυτές οι υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ».

Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση, πρόσθεσε, έγιναν στο Κραν Μοντανά το 2017 και πλέον «ήρθε η ώρα για μια νέα σελίδα για την Κύπρο, για μια νέα λύση».

Ο Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε στη Βικτώρια το κέντρο «τουρκικής κοινότητας της Βόρειας Κύπρου» και παρευρέθηκε στη συμβολική τελετή εγκαινίων του κέντρου, το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Μελβούρνη και τον «επίτιμο εκπρόσωπο» του ψευδοκράτους στη Μελβούρνη, Χασάν Σαγιάρ.

Παρευρέθηκε επίσης στην τελετή θεμελίωσης του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων με χωρητικότητα 53 οχήματα.

Ο κ. Τατάρ επισκέφθηκε επίσης τη Σχολή Μααρίφ, ένα από τα τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Σίδνεϋ, όπου οι μαθητές παρουσίασαν μια παράσταση παραδοσιακών χορών, ενώ μια χορωδία τραγουδούσε παραδοσιακά τραγούδια.

Απευθυνόμενος στους μαθητές και στη συνέχεια επισκεπτόμενος τις αίθουσες διδασκαλίας, ο κ. Τατάρ τόνισε τη σημασία της τουρκικής γλώσσας και δήλωσε ότι είναι προνόμιο να σπουδάζεις στα σχολεία Μααρίφ, τα οποία παρέχουν εκπαίδευση με υψηλά πρότυπα σε 53 χώρες του κόσμου και την φέρνουν κοντά με την τουρκική γλώσσα και τον τουρκικό πολιτισμό.

Η τουρκική γλώσσα είναι μια σημαντική γλώσσα που χρησιμοποιείται από έναν πληθυσμό άνω των 300 εκατομμυρίων σε μια πολύ ευρεία γεωγραφική περιοχή, είπε ο κ. Τατάρ. Αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι «είναι πολύ  σημαντική  η 'τδβκ' για ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο», υπογραμμίζοντας «τη σημασία της προστασίας αυτής της υπόθεσης και της μεταφοράς της στις νέες γενιές».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top