ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Σχέδια επαναλειτουργίας του πυρνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Ρωσία: Σχέδια επαναλειτουργίας του πυρνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Η Ρωσία επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία , δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό της Ζαπορίζια στις αρχές της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, οι έξι αντιδραστήρες του οποίου είναι εκτός λειτουργίας.

Το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αναφέρει ότι ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας(ΔΟΑΕ) είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία της Rosatom στην πόλη Καλίνιγκραντ στην δυτική Ρωσία, στην οποία, είπε, επιτεύχθηκε κατανόηση ως προς τα θέματα ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό.

Το TASS αναφέρει, επίσης, ότι ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας του σταθμού και ότι η επαναλειτουργία του δεν είναι στην ατζέντα.

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace, επικαλούμενη έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Rosatom στον ΔΟΑΕ στα μέσα Μαΐου, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να επαναλειτουργήσει τον σταθμό , κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση».

Ρωσία και Ουκρανία έχουν κατηγορήσει πολλές φορές η μία την άλλη ότι βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες. Ο ΔΟΑΕ, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πυρηνικής ενέργειας, έχει αναφέρει ότι ο σταθμός αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας από τότε που η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αυξάνοντας τους κινδύνους ασφαλείας στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top