Ρωσία: Σχέδια επαναλειτουργίας του πυρνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Ρωσία: Σχέδια επαναλειτουργίας του πυρνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Η Ρωσία επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία , δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό της Ζαπορίζια στις αρχές της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, οι έξι αντιδραστήρες του οποίου είναι εκτός λειτουργίας.

Το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αναφέρει ότι ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας(ΔΟΑΕ) είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία της Rosatom στην πόλη Καλίνιγκραντ στην δυτική Ρωσία, στην οποία, είπε, επιτεύχθηκε κατανόηση ως προς τα θέματα ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό.

Το TASS αναφέρει, επίσης, ότι ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας του σταθμού και ότι η επαναλειτουργία του δεν είναι στην ατζέντα.

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace, επικαλούμενη έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Rosatom στον ΔΟΑΕ στα μέσα Μαΐου, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να επαναλειτουργήσει τον σταθμό , κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση».

Ρωσία και Ουκρανία έχουν κατηγορήσει πολλές φορές η μία την άλλη ότι βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες. Ο ΔΟΑΕ, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πυρηνικής ενέργειας, έχει αναφέρει ότι ο σταθμός αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας από τότε που η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αυξάνοντας τους κινδύνους ασφαλείας στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο - Έκλεισαν προληπτικά σχολεία στη Λεμεσό

LIVE: Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο - Έκλεισαν προληπτικά σχολεία στη Λεμεσό

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά τον θάνατο του αλί Χαμενεΐ, Ισραήλ και ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων κατά του Ιράν που απάντησε με μπαράζ αντιποίνων σε αμερικανικούς στόχους της περιοχής Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μήνυμα ξεκαθάρισε πως «η πατρίδα μας δεν μετέχει με οιονδήποτε τρόπο και ούτε προτίθεται να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης». Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE