ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Όλοι Πόλη» το φετινό καλοκαίρι

«Όλοι Πόλη» το φετινό καλοκαίρι

«Όλοι Πόλη» - To σλόγκαν του Δήμου για το φετινό καλοκαίρι.

Συνέντευξη από την Δημοτικό γραμματέα Δόξα Οικονομίδου 

Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στους επισκέπτες της Πόλης Χρυσοχούς με αυτό;

Η Πόλη Χρυσοχούς αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό για ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, πανέμορφες ακρογιαλιές,  πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση. Η Πόλη Χρυσοχούς αποτελεί τον απόλυτο τουριστικό προορισμό  αφού προσφέρει στους επισκέπτες πραγματικές στιγμές χαλάρωσης και μοναδικές εμπειρίες εξερεύνησης σε ένα φιλόξενο και ποικιλόμορφο περιβάλλον.

Από τη Δρούσεια μέχρι τον Πωμό, το μήνυμα της τοπικής αρχής σε αυτούς που αναζητούν πραγματική ποιότητα, είναι να τολμήσουν να επιλέξουν την Πόλη Χρυσοχούς για τις φετινές διακοπές τους. Προσκαλούμε τους επισκέπτες κάθε ηλικίας να ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία που εμείς έχουμε την τύχη να βιώνουμε καθημερινά. Να έρθουν στην περιοχή μας για διακοπές και δε θα το μετανιώσουν. Μικρές και μεγάλες τουριστικές μονάδες, αγροτουριστικά καταλύματα, ιδιωτικές επαύλεις, κατασκηνωτικός χώρος, αποτελούν επιλογές που μπορούν να φιλοξενήσουν όλους.

Γιατί η Πόλη Χρυσοχούς φημίζεται ότι αποτελεί προορισμό για όλα τα γούστα;

Όντως έτσι είναι … Η Πόλη Χρυσοχούς αποδεδειγμένα προτιμάται από όλα τα ηλικιακά και κοινωνικά στρώματα, προσελκύει τουρίστες διαφόρων εθνικοτήτων και επισκέπτες με ποικίλα ενδιαφέροντα.

Κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις των σπορ και της εξερεύνησης. Μεγάλο μέρος του νέου Δήμου Πόλης Χρυσοχούς περιλαμβάνει τη μοναδική και φημισμένη χερσόνησο του Ακάμα, γνωστή για το πανέμορφο μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ένας προορισμός, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί είτε οδικώς είτε με σκάφος και που λατρεύουν όλοι τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Το blue lagoon αλλά και οι άλλες λιγότερο γνωστές παραλίες και κολπίσκοι, όπως το ακρωτήρι του Αρναούτη, σε συνδυασμό με τα γραφικά μονοπάτια της φύσης, όπως το μονοπάτι του Άδωνη και της Αφροδίτης στα Λουτρά της Αφροδίτης, το μονοπάτι των Σμιγιών στο Νέο Χωριό, το μονοπάτι της Αργάκας και του Σύμβουλα στα Νέα Δήμματα,  προσφέρονται για άτομα με ειδικά ενδιαφέροντα που αγαπούν τις δραστηριότητες στις διακοπές τους.

Για τους πιο ρομαντικούς επισκέπτες, η Πόλη Χρυσοχούς είναι η περιοχή όπου η θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη συναντούσε τον αγαπημένο της Άδωνη. Να πούμε ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών επιλέγουν τον Πόλη Χρυσοχούς ως τον γαμήλιο τους προορισμό για αυτό και μόνο τον λόγο. Η ανέγερση περισσότερων καταλυμάτων και η βελτίωση της προσβασιμότητας με το νέο δρόμο Πάφου – Πόλης, θα αναδείξει στο μέλλον την περιοχή μας ως πόλο έλξης για  τον γαμήλιο τουρισμό.

Για αυτούς που αναζητούν ένα προορισμό με πλούσια ιστορία και παράδοση, ο Δήμος, ως συνέχεια των αρχαίων πόλεων του Μαρίου και της Αρσινόης συνθέτουν μια περιοχή που αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο και τον πολιτισμό. Σήμερα στην περιοχή μας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς και το Περιφερειακό Μουσείο Αγροτικής Ζωής και Παράδοσης Ακάμα στην Δρούσεια, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον Πωμό καθώς επίσης και ο Πολυχώρος Θάλασσας και Πολιτισμού Polis Latsi Sea and Culture Museum στο Λατσί, ο οποίος θα ανοίξει τις πύλες του το ερχόμενο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, τα όμορφα και γραφικά χωριουδάκια που περιστοιχίζουν την Πόλη Χρυσοχούς χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Σημείο αναφοράς βέβαια της περιοχής είναι το αυθεντικό και πανέμορφο Λιμανάκι στο Λατσί με τις ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια. Ποιοτικούς χώρους εστίασης για όλα τα γούστα μπορεί βέβαια κανείς να βρει τόσο στον παραδοσιακό πυρήνα της Πόλης Χρυσοχούς όσο και σε άλλα σημεία του Δήμου μας αλλά και στα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα. Η νυκτερινή ζωή επίσης της Πόλης, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο προσελκύει όλο και περισσότερους νεαρούς τουρίστες.

Και βεβαίως, για τους λάτρεις της θάλασσας, οι παραλίες της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, οι πλείστες από τις οποίες είναι οργανωμένες αποτελούν ιδανικό τουριστικό προορισμό για ντόπιους και ξένους τουρίστες. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται και δύο καταπληκτικοί εκδρομικοί χώροι όπου κατακλύζονται από εκατοντάδες εκδρομείς κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως ο «Μαυραλής» στην Αργάκα και οι «Σμιγιές» στο Νέο Χωριό.  

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Πόλη Χρυσοχούς αποτελεί προορισμό φιλικό για τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Στην περιοχή λειτουργεί ξενοδοχείο ειδικά για άτομα με αναπηρία. Επίσης, στην περιοχή λειτουργούν οι παραλίες της Δημοτικής Πλαζ και στο Νέο Χωριό, ο οποίες διαθέτουν το πρωτοποριακό αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης (Seatrac) για άτομα με κινητικά προβλήματα. Αρκετοί επίσης από τους χώρους εστίασης επίσης είναι προσβάσιμοι για ΑμεΑ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους προσβάσιμους χώρους για ΑμεΑ μπορούν να βρουν όσοι ενδιαφέρονται στην εφαρμογή Ablebook, με την οποία είμαστε συμβεβλημένοι.

Ποια είναι τα κύρια σημεία αναφοράς της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς που αξίζει να επισκεφτεί κανείς;

Πολλά….Η Πόλη Χρυσοχούς δεν είναι προορισμός μόνο για θάλασσα αλλά και όπως πολλοί την έχουν ταυτίσει  για εκδρομές, εξερεύνηση, περιπέτεια. Πληθώρα από αξιοθέατα μπορεί κανείς να επισκεφτεί κατά την παραμονή του στην περιοχή μας.

Πολύ σύντομα να αναφέρουμε:

  1. Ακάμας
  2. Λουτρά της Αφροδίτης
  3. Λιμανάκι στο Λατσί
  4. Παραδοσιακές Πλατείες στην Πόλης Χρυσοχούς , Νέο Χωριό κ.α.
  5. Καταρράκτες στην Κρήτου Τέρρα
  6. Αποβάθρα στην Λίμνη
  7. «Σπηλιά του Δράκου» στον Πωμό
  8. Μουσεία
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου Αρσινόης
  • Μουσείο Αγροτικής Ζωής και Παράδοσης Ακάμα στην Δρούσεια
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον Πωμό
  1. Εκκλησίες & Μοναστήρια
  • Ναός Αποστόλου Ανδρέα στην Πόλη Χρυσοχούς

-    Εκκλησία Αγίας Κυριακής στην Πόλη Χρυσοχούς

-    Εκκλησία Αγίου Νικολάου στην Πόλη Χρυσοχούς

-    Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας στην Αργάκα

-    Εκκλησία Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς

-    Προφήτης Ηλίας στα Νέα Δήμματα

-    Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Νικοξυλίτη στην Δρούσεια

-    Εκκλησία Αγίας Αικατερίνης στην Κρήτου Τέρρα

-    Εκκλησία Αγίου Μηνά στο Νέο Χωριό

-    Εκκλησία Αγίου Ευψυχίου στον Πομό

-    Εξωκλήσι Παναγίας Χρυσοπατερίτισσας στον Πομό

-    Ιερός Ναός Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

-    Παναγία Χόρτενη στην Πελαθούσα

-    Γεωργιανό Μοναστήρι Παναγίας Χρυσογιαλιώτισσας στην Γιαλιά

 

Ποιος ο ρόλος της τοπικής αρχής στην ενίσχυση της προβολής της περιοχής;

Ως τοπική αρχή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προβολή της περιοχής μας μέσα από διάφορες δράσεις και έργα μας. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε ποιοτικές εκδηλώσεις οι οποίες προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Ψαριού τον Απρίλιο, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό τον Δεκέμβριο, οι εκδηλώσεις του Κατακλυσμού τον Ιούνιο, Ημέρα Τουρισμού τον Σεπτέμβριο κ.α. τις οποίες και προωθούμε ανάλογα. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης του αστικού τοπίου όπως στοχευμένες δεντροφυτεύσεις, δημιουργία γκράφιτι σε ελεύθερους τοίχους, απομάκρυνση πινακίδων με οπτική ρύπανση, στοχευμένες παρεμβάσεις όπως εξωραϊσμοί κ.ο.κ. Τέλος, καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια για μελέτη και ωρίμανση έργων υποδομής όπως για παράδειγμα, το Αμφιθέατρο, Γραμμικό Πάρκο, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, αναπλάσεις  πυρήνα Πόλης και Προδρομίου, αναβάθμιση του Κατασκηνωτικού Χώρου, κ.α., έργα τα οποία αναμένουμε σε βάθος 5ετίας και σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα του κράτους –δρόμος Πάφου Πόλης και επέκταση του Λιμανιού στο Λατσί– θα καταστήσουν την περιοχή μας ένα αξιόλογο τουριστικό κέντρο. Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω ότι από την 01/07/2024 θα αναλάβουμε ως Τοπική Αρχή και την ωρίμανση και εκτέλεση έργων στο νέο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα γειτονικά διαμερίσματα 13 στο σύνολο.  Οι δράσεις και τα έργα μας συμπληρώνουν και ενισχύουν τις προσπάθειες τοπικών παραγόντων (επιχειρηματίες, ξενοδόχοι) αλλά και του κράτους μέσω του Υφυπουργείου Τουρισμού για προβολή της περιοχής μας. Κοινός στόχος όλων των εταίρων, η Πόλη Χρυσοχούς να αποτελεί ένα μοναδικό και αυθεντικό τουριστικό προορισμό που συνεχώς εκσυγχρονίζεται, προοδεύει και αναβαθμίζεται.

Για όλους αυτούς τους λόγους …. και αυτό το καλοκαίρι, πάμε Πόλη…Όλοι Πόλη!

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Απόστολος Λύτρας: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης - Φωτογραφίες και βίντεο

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά σε εξοχική κατοικία τα ξημερώματα - Εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκαν και παλιά οχήματα



Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top