ΔΙΕΘΝΗ

Ποιος είναι ο 28χρονος εκλεκτός της Λεπέν που έγινε trend στο TikTok - Το Politico τον παρουσιάζει ως... αρσενική Barbie

Ποιος είναι ο 28χρονος εκλεκτός της Λεπέν που έγινε trend στο TikTok - Το Politico τον παρουσιάζει ως... αρσενική Barbie

Σκιαγραφώντας το πολιτικό τοπίο των επικείμενων ευρωεκλογών και την ανησυχητική αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων, το Politico εστιάζει την ανάλυσή του στον εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά.

«Είναι ο Μπαρντελά το νέο πρόσωπο της Ευρώπης;» διερωτάται στο σχετικό άρθρο που επικεντρώνεται κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση του Γάλλου πολιτικού. Τον παρουσιάζει σαν κούκλο σε συσκευασία αλά Barbie και το κουτί γράφει «Τέλειο χαμόγελο, τέλειο στυλ! Ακροδεξιός αλλά με επιρροή Boy Band (ανδρικό μουσικό συγκρότημα!).

jor

Όπως γράφει το Politico, ο 28χρονος Μπαρντελά είναι νέος, ωραίος, πειθαρχημένος άνθρωπος που προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους κατεβαίνοντας ως πρόεδρος του κόμματος της σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς, «Εθνική Συσπείρωση».

Για το Politico, το «πουλέν» της Λεπέν είναι ένα «προϊόν» λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης με πολλούς να τον αποκαλούν… Barbiela, όπως αναφέρει.

lepen-bardela-1

«Οι Γάλλοι δεν έχουν σε εκτίμηση τους πολιτικούς. Τα νέα πρόσωπα απολαμβάνουν σύντομους ''μήνες του μέλιτος'', προτού απαξιωθούν από τα φώτα της δημοσιότητας που θα πέσουν πάνω τους. Μόλις το ένα τέταρτο των Γάλλων έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους ή την Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση».

Ποιος είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά

Στη συνέχεια όμως εμφανίζεται ο Ζορντάν Μπαρντελά. Ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έχει ήδη στη φαρέτρα του σχεδόν μια δεκαετία στην πολιτική σκηνή, συμπεριλαμβανομένων πέντε (ετών) ως το κορυφαίο μέλος του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να χάσει ποτέ τη γοητεία του.

Ως βασικός υποψήφιος του κόμματός του για τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο 28χρονος Γάλλος επικρατεί των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων ψηφοφόρων αναμένεται να ψηφίσει την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση», δίνοντας σε ένα κόμμα που κάποτε θεωρούνταν πολύ τοξικό, διπλάσια υποστήριξη από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, το κυβερνών κόμμα «Αναγέννηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Λαμπερός» και συγκροτημένος σ΄ό,τι κι αν κάνει, ο Μπαρντελά έχει γίνει «trend στο TikTok, με την ωραία εμφάνιση του αγοριού της διπλανής πόρτας», έχοντας ένα «προσεγμένο αβίαστο χαμόγελο με στόχο να προσελκύσει την ψήφο της νεολαίας».

Σχολιάζοντας την απήχηση που έχει στην πολιτική της χώρας του Μολιέρου, το Politico γράφει ότι, η γαλλική εφημερίδα Journal Du Dimanche δημοσίευσε μια λίστα με τις 50 πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία και μέσα σε αυτήν, είναι το όνομα του Μπαρντελά: ο ένας και μοναδικός που ασχολείται με τα κοινά.

Η δημοφιλία του εκλεκτού της Λεπέν και η ταυτόχρονη άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, δείχνουν μια πιθανή αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, καθώς το «τείχος προστασίας» που άλλοτε κρατούσε μακριά τα εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, όπως την Εθνική Συσπείρωση, καταρρέει.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, έξι από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, περιλαμβάνουν κόμματα που κάποτε θεωρούνταν ακροδεξιά. Για παράδειγμα, η Ολλανδία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη του Ιουνίου δεν θα οδηγήσει την Εθνική Συσπείρωση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η ψηφοφορία θεωρείται για πολλούς ως βαρόμετρο ενόψει της αναμέτρησης του 2027, όταν το κόμμα, με ηγέτιδα πιθανότατα την πρόεδρό του Μαρίν Λεπέν, θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα.

Σημειώνεται ότι, στις προηγούμενες εκλογές της Γαλλίας, οι ψηφοφόροι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία, υψώνοντας ένα λεγόμενο «τείχος προστασίας». Αυτή τη φορά όμως, για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, αυτό δεν είναι πλέον βέβαιο.

Εάν η Εθνική Συσπείρωση θριαμβεύσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αυτό ως εν βαθμό θα οφείλεται σε μια προσπάθεια να επανατοποθετηθεί ως μια ασφαλής εναλλακτική στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, μια προσπάθεια που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Ζορντάν Μπαρντελά.

Ντυμένος πάντα στην τρίχα με καλοραμμένα κοστούμια και κοντό κούρεμα, ο υποψήφιος της Λεπέν έχει δημιουργήσει μια ακροδεξιά βάση ένθερμων υποστηρικτών που τον υποδέχεται βροντοφωνάζοντας «Ζορντάν!».

Στον γαλλικό Τύπο πάντως, όπως υποστηρίζει το Politico, πολλές εφημερίδες κυκλοφορούν υπό τους τίτλους, «Σούπερ σταρ Μπαρντελά», «Η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς», «Υπέρλαμπρος λαϊκισμός» και «Η παγίδα Μπαρντελά».

Αν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι όπως και τα ΜΜΕ του προσάπτουν ότι ασχολείται επιφανειακά με την κατανόηση διαφόρων θεμάτων, ο Μπαρντελά διευρύνει συνεχώς το προβάδισμά του έναντι της υποψήφιας του Μακρόν στην προεκλογική κούρσα, Βαλεγί Χαγιέ.

Σε αυτό το γεγονός βοηθά ότι η προεκλογική του τακτική παραπέμπει περισσότερο σε «αγορίστικη μπάντα σε περιοδεία», παρά σε μια σοβαροφανή εκστρατεία, περιλαμβάνοντας αμέτρητες αναρτήσεις στο TikTok και πόζες για selfie με θαυμαστές.

«Θείο δώρο» για τη Λεπέν ο Μπαρντελά

Η Λεπέν έχει περιγράψει τον Μπαρντελά σαν «θείο δώρο» για την πολιτική κάθαρση του κόμματός της που θα του προσδώσει κύρος και αξιοπιστία έτσι ώστε να το προετοιμάσει για την εξουσία.

«Ο Ζορντάν Μπαρντελά δεν επηρεάζεται από το ταμπού που περιβάλλει την ψήφο του Εθνικού Μετώπου», έχει δηλώσει παλαιότερα η σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς, αναφερόμενη στο πρώην όνομα του κόμματός της, το οποίο συνδέθηκε με τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, αρνητή του Ολοκαυτώματος.

«Είναι μέρος μιας νέας γενιάς», όπως υποστηρίζει. Σύμφωνα με το Politico, Λεπέν και Μπαρντελά εργάστηκαν εντατικά για να αποκαταταστήσουν την εικόνα του κόμματος Εθνική Συσπείρωση.

Στην προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία της ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από το ξενοφοβικό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και να προσεγγίσει την Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, μια ακροδεξιά πρωθυπουργό που έχει κάνει μία επιτυχημένη στροφή προς το κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Ωστόσο, η αλλαγή είναι ως επί το πλείστον αισθητική, εκτιμά ο Ζαν-Υβ Καμύ, ειδικός της ακροδεξιάς στο «think tank» «Fondation Jean Jaurès», που εδρεύει στο Παρίσι.

Ενώ η Εθνική Συσπείρωση έχει απομακρύνει τα πιο τοξικά της χαρακτηριστικά, όπως ο αντισημιτισμός του πατριάρχη της γαλλικής ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν, η ατζέντα του παραμένει η πιο ριζοσπαστική στη Γαλλία, κυρίως όταν έχει να κάνει με διεθνείς οργανισμούς.

«Το σύνθημα των μελών του κόμματος είναι η εθνική κυριαρχία. Τα μέλη του δηλαδή αρνούνται οτιδήποτε θα παραβίαζε τη κυριαρχία του λαού, κι αυτό σημαίνει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σχολιάζει ο Καμύ και προσθέτει: «Δεν θέλουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ εκ των έσω».

Ποιοι και γιατί τον αμφισβητούν

Επιπλέον, οι εχθροί του Μπαρντελά δεν έχασαν ευκαιρία κι έσπευσαν να αμφισβητήσουν την... τελειότητα του 28χρονου πολιτικού υπογραμμίζοντας ότι ο πατέρας του ήταν σχετικά ευκατάστατος καθώς του πρόσφερε την δυνατότητα να αποφοιτήσει από ένα καλό ιδιωτικό σχολείο και να απολαμβάνει τακτικά τις διακοπές στο εξωτερικό.

Επιπλέον, στις αρχές του έτους, είχε κατηγορηθεί ότι είχε αναρτήσει κρυφά ρατσιστικά σχόλια στα social media όταν ήταν περιφερειακός σύμβουλος το 2016 με τον ίδιο να αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Από την πλευρά τους, οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον πιθανό αντίκτυπο της ήττας που βλέπουν να έρχεται στις ευρωεκλογές. Υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι δημοφιλής, ωστόσο η λάμψη του δεν θα διαρκέσει για πολύ.

«Είναι η ψήφος διαμαρτυρίας, συγκεντρώνει ψηφοφόρους γιατί είμαστε στην εξουσία για πολλά χρόνια», επισήμανε ένα μέλος του κοινοβουλίου του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν.

Δεδομένης της ευρύτερης απήχησής του και της φιλοεπιχειρηματικής του στάσης, υπάρχουν ορισμένοι στην Εθνική Συσπείρωση που πιστεύουν ότι ο 28χρονος θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος το 2027, κυρίως εάν η μέντοράς του, Μαρίν Λεπέν, δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια μετά από μια δίκη που εκκρεμεί σε βάρος της με την κατηγορία της υπεξαίρεσης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό να είναι ο χαμένος οποιασδήποτε σύγκρουσης με τη γυναίκα που «τον έφτιαξε» πολιτικά και συνεχίζει να ηγείται του κόμματος με σιδερένια πυγμή, καθώς ελάχιστοι θα τον ακολουθούσαν εάν εγκατέλειπε τη Λεπέν.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top