ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Έχω στα χέρια μου σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ - «Καλώ τους πάντες να το δεχθούν»

Μπάιντεν: Έχω στα χέρια μου σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ - «Καλώ τους πάντες να το δεχθούν»

Το Ισραήλ πρότεινε μια νέα συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία μάλιστα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί άμεσα, δήλωσε την Παρασκευή (31/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το σχέδιο για την κατάπαυση, το οποίο προτείνεται από το Ισραήλ, θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την «πλήρη και ολική» κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των στρατιωτών των IDF από όλες τις κατοικημένες περιοχές στη Γάζα. Ακόμη, προβλέπεται η απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους (γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματισμένοι) και η ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέρχονται κάθε ημέρα 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, με τη διανομή της να διευκολύνεται χάρη στην κατάπαυση του πυρός. Οι Παλαιστίνοι κάτοικοι της Λωρίδας θα επιστρέψουν στις κατοικίες τους, προσθέτει ο Μπάιντεν.

Η φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες με το ενδεχόμενο να παραταθεί αν αυτό χρειαστεί. Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη φάση θα χρειαστούν δύσκολες συνομιλίες.

Στη δεύτερη φάση προβλέπεται ο «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών» και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μεταξύ των οποίων και οι στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς.

Αυτό σημαίνει τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Τέλος, η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επιτευχθεί, η φάση αυτή θα περιλάμβανε επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν στα χέρια της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν αδιάκοπα στην εξεύρεση ενός μόνιμου τέλους στον πόλεμο και στην απελευθέρωση των ομήρων. Στόχος των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια «καλύτερη επόμενη ημέρα» για τη Λωρίδα της Γάζας.

«Να το στηρίξουν όλοι»

Το σχέδιο είναι σε γνώση και της Χαμάς, διαμέσου του Κατάρ, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ζήτησε από τη Χαμάς να στηρίξει το σχέδιο. Είναι «μια πραγματικά αποφασιστική στιγμή», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ έκανε την πρότασή του και η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός - αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει αν το εννοεί πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία».

Τώρα ήρθε η ώρα να υψώσουν όλοι τη φωνή τους και να απαιτήσουν από τη Χαμάς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παραδέχτηκε πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι κάποιοι στο Ισραήλ δεν θα συμφωνήσουν με την πρόταση. Κάλεσε όμως την ηγεσία της χώρας να στηρίξει τη συμφωνία «παρά τις όποιες πιέσεις».

«Σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό. Εξάλλου, όπως είπε, η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται μια διπλωματική λύση και ηρεμία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Επιπλέον, το σχέδιο θα ανοίξει τη δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και αντιμετώπισης της απειλής του Ιράν στην περιοχή. Είναι, όπως είπε, μια ευκαιρία για το Ισραήλ να γίνει ισχυρός περιφερειακός παίκτης, ο οποίος «δεν θα ζει στη σκιά μιας τρομοκρατικής επίθεσης».

Κατά τον Μπάιντεν, οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ηγέτες θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας με τρόπο που να μην επιτρέπει στη Χαμάς εξοπλιστεί εκ νέου. Υποσχέθηκε ακόμη οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων.

«Είναι ώρα να αρχίσουμε αυτή τη νέα φάση, να φέρουμε τους ομήρους στα σπίτια τους, να είναι το Ισραήλ ασφαλές και να τερματιστεί ο πόνος. Είναι ώρα να τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσει η επόμενη ημέρα», είπε κλείνοντας χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Απόστολος Λύτρας: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης - Φωτογραφίες και βίντεο

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά σε εξοχική κατοικία τα ξημερώματα - Εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκαν και παλιά οχήματα



Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top