Η νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση, είναι δύο παράγοντες οι οποίοι χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα τη νεανική ηλικία. Η δυνατή μουσική, ο χορός, το ποτό, η καλή παρέα και το ξενύχτι, κάνουν τον καθένα να νιώσει μια ιδιαίτερη μορφή ελευθερίας την οποία απλόχερα, προσφέρει η νύχτα. Φυσικά, πολλές φορές ο υπερβολικός ενθουσιασμός, οι καταστάσεις, ή ακόμα και η ανάγκη να ζήσει κανείς τη στιγμή στο έπακρο, μπορεί να τον κάνει να χάσει το όριο.
Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος υπάρχει παντού, παραμονεύει, ειδικότερα όταν κάποιος δεν είναι προσεκτικός. Όμως, η ασφάλεια της νυχτερινής ζωής, δεν εναπόκειται μόνο στην κρίση των νέων, αλλά εμπίπτει και στις αρμοδιότητες των Αρχών, οι οποίες φροντίζουν μέσω διάφορων ελέγχων που πραγματοποιούν, να διασφαλίσουν την προστασία των θαμώνων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ThemaOnline ο Υπεύθυνος του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων (Ο.Π.Ε.) Λευκωσίας, Γιώργος Γεωργιάδης, μίλησε μεταξύ άλλων για τις περιπτώσεις νοθευμένων ποτών, για τους ανήλικους που προσπαθούν παράνομα να μπουν σε κέντρα διασκέδασης, καθώς και για την ασφάλεια που υπάρχει στη νυχτερινή ζωή της Λευκωσίας.
Ο ΟΠΕ πραγματοποιεί και ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα, ποιες είναι αυτές οι παραβάσεις που ελέγχετε σε αυτούς τους χώρους;
Κύριο μας μέλημα είναι η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή πώληση ναρκωτικών ανταλλαγή ουσιών απειλές και εκφοβισμοί εντός των νυχτερινών κέντρων, ως επίσης η πάταξη του φαινομένου ανήλικων προσώπων να προβαίνουν στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε νυχτερινά μαγαζιά.
Όσον αφορά τώρα τους νέους που επισκέπτονται νυχτερινά κέντρα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της εξόδου τους;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που είμαι υπεύθυνος του ΟΠΕ Λευκωσίας, έτυχε σε κάποιες περιπτώσεις, νεαροί να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και να αναγκαζόμαστε όταν τους εντοπίσουμε, αφότου ειδοποιηθούμε από τους μαγαζάτορες ή από τους φρουρούς ασφαλείας των κέντρων, να μεταβαίνουμε για βοήθεια και να καλούμε ασθενοφόρο.
Σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτώ από όλα τα μέλη του ΟΠΕ να συνοδεύουν τους νεαρούς αυτούς στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια να είμαστε σε επαφή με τους γιατρούς ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν καταναλώσει νοθευμένα ποτά ή ουσίες. Να διευκρινίσουμε, και οφείλω να το αναφέρω, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί καμία τέτοια περίπτωση. Πολλοί γονείς με ρωτούν εάν υφίσταται κάποιο από τα πιο πάνω ενδεχόμενα, και τους διαβεβαιώνω ότι δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα, κανένα από τα δύο. Οφείλεται ξεκάθαρα στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι, σε συνεργασία με το Τελωνείο, το ΟΠΕ Λευκωσίας, εντόπισε φορτηγό στο οποίο υπήρχε κρύπτη, στην οποία υπήρχε ποσότητα οινοπνευματώδη ποτών που δεν ήταν εγκεκριμένα για κατανάλωση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τα ποτά αυτά είχαν κατασχεθεί και στη συνέχεια είχαν καταστραφεί από το Τελωνείο. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε αυτή την περίπτωση είχαν εκδοθεί αυστηρά πρόστιμα στους κατόχους.
Αυτοί οι έλεγχοι συνεχίζονται με τη βοήθεια του Τελωνείου, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά που να μην είναι εγκεκριμένα από τη Κυπριακή Δημοκρατία.
Αυτού του είδους νοθευμένα ποτά εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα κατεχόμενα;
Στις δύο περιπτώσεις που είχαμε κάνει κατασχέσεις, είχαν έρθει από τα κατεχόμενα.
Παλαιότερα μας συμβούλευαν να προσέχουμε το ποτό μας, ήταν κάτι που γινόταν, ή ακόμη και σήμερα; Έτυχε ποτέ να ενοχλούν τα ποτά των θαμώνων, ή είναι απλά ένας μύθος;
Το κατά πόσο αυτό γινόταν σε παλαιότερα χρόνια, δεν το ξέρω αν και αυτή τη συζήτηση, την είχα κάνει κι εγώ ο ίδιος με τους γονείς μου.
Όσον αφορά στο σήμερα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνεται για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, λόγω των φρουρών ασφαλείας που βρίσκονται στα κέντρα διασκέδασης, οι οποίοι λειτουργούν με άδεια από τον Αρχηγό Αστυνομίας, για κανένα λόγο δεν θα επέτρεπαν αυτό το ενδεχόμενο να συμβεί, γιατί θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδειά τους. Επίσης, λόγω των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης που υπάρχουν εντός των νυχτερινών κέντρων θα κατέγραφαν το εν λόγω περιστατικό και είναι κάτι το οποίο οι μαγαζάτορες δεν επιτρέπουν.
Ακόμη, ο ΟΠΕ Λευκωσίας κατά τις νυχτερινές ώρες, προσπαθεί να έχει σε όλα τα μαγαζιά υπό κάλυψη Αστυνομικούς, και να παρατηρούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Δεν εντοπίστηκε τέτοιο φαινόμενο μέχρι στιγμής.
Σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ή σε σχέση με την Ελλάδα, θεωρείται ότι η νυχτερινή ζωή της Κύπρου είναι πιο ασφαλής;
Όσο είμαι υπεύθυνος του ΟΠΕ Λευκωσίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημειώθηκαν τέσσερα σοβαρά περιστατικά με καβγάδες εντός των νυχτερινών μαγαζιών. Όταν ήμουν εγώ νέος, σημειώνονταν τέσσερις καβγάδες κάθε βράδυ εντός των κέντρων διασκέδασης. Κάνοντας αυτή τη σύγκριση, θεωρώ ότι είναι ελάχιστοι σε αριθμό οι καβγάδες που εξελίσσονται, πράγμα το οποίο καθιστά ασφαλή τη νυχτερινή διασκέδαση της Λευκωσίας.
Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρω ότι, υπάρχει μια άριστη συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας και μαγαζατόρων, ενημερωνόμαστε για κάποιες καταστάσεις, βοηθούμε ο ένας τον άλλο και έτσι δεν επιτρέπουμε να εξελιχθεί μια κατάσταση που πιθανόν να επιφέρει συμπλοκή. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, λαμβάνουμε άμεση ενημέρωση από τους ιδιοκτήτες και μεταβαίνουμε άμεσα στο σημείο για να το αποτρέψουμε. Γι’ αυτό το λόγο ο αριθμός των συμπλοκών που καταγράφηκαν είναι τόσο μικρός.
Θεωρείται ότι αυτή τη στιγμή, οι κίνδυνοι που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι οι θαμώνες είναι περισσότεροι ή λιγότεροι σε σχέση με παλαιότερες εποχές;
Πιστεύω υπάρχει πλήρης ασφάλεια στα μαγαζιά της Λευκωσίας. Εντός ή εκτός των νυχτερινών μαγαζιών, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τους θαμώνες.
Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι, τους τελευταίους έξι μήνες έχουν παρατηρηθεί ανήλικοι να εισέρχονται στα νυχτερινά κέντρα και να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, ξεγελώντας τους φρουρούς ασφαλείας και το προσωπικό των κέντρων δείχνοντας πλαστές ταυτότητες τις οποίες έχουν καταγραμμένες στα κινητά τους. Το φαινόμενο αυτό ήρθε στην αντίληψή μας τόσο από τους μαγαζάτορες, όσο και από γονείς. Για να παταχθεί αυτό το φαινόμενο, ο ΟΠΕ πραγματοποιεί συγκεκριμένους ελέγχους και αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες έχουν καταγγελθεί αρκετοί ανήλικοι.
Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε ότι, τρία κέντρα διασκέδασης της Λευκωσίας τα οποία εργάζονταν ως clubs, με τη νέα σεζόν ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο θα τροποποιήσουν το ωράριό τους και θα προσφέρουν διασκέδαση σε νεαρούς ηλικίας κάτω των 18 ετών, μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα ενώ ταυτόχρονα, δεν θα προσφέρουν αλκοολούχα ποτά.
Ποια η δική σας η συμβουλή στους νέους που βγαίνουν έξω να διασκεδάσουν, τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέχουν;
Οι νέοι πρέπει να διασκεδάζουν γιατί όταν περάσουν την ηλικία της διασκέδασης, μετά εισέρχονται σε μια ηλικία που οι ευθύνες είναι περισσότερες και διαφορετικές. Η δική μου υπόσχεση προς τους νεαρούς είναι ότι, όσο αφορά στην Αστυνομία, διασφαλίζουμε και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε τη δική τους ασφάλεια.
Επίσης, εάν οι νεαροί διαπιστώσουν οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της εξόδου τους το οποίο να τους προκαλεί ανησυχία, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο 199 και να μας μεταφέρουν τις ανησυχίες τους.
Επειδή κι εγώ ο ίδιος έχω δύο γιούς σε νεαρή ηλικία, δεν νιώθω ανασφάλεια όταν κυκλοφορούν τη νύχτα στη Λευκωσία, αντιθέτως νιώθω ότι είναι απόλυτα ασφαλείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις