ΥΓΕΙΑ

Σοκολάτα: Επιστήμονες δημιούργησαν μια πιο υγιεινή εκδοχή της

Σοκολάτα: Επιστήμονες δημιούργησαν μια πιο υγιεινή εκδοχή της

Οι Ελβετοί επιστήμονες ασχολούνται εδώ και δεκαετίες με το κακάο και τα παράγωγά του, καθώς η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που η παραγωγή του ρυπαίνει σημαντικά το περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια οι έρευνες που πραγματοποιούνται πάνω στο κακάο προσανατολίζονται στη δημιουργία πιο υγιεινών και βιώσιμων εκδοχών της σοκολάτας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, επιστήμονες σε συνεργασία με σοκολατοποιούς ανέπτυξαν μια νέα συνταγή για σοκολάτα, όπου η ζάχαρη αντικαθίσταται από φυτικά υπολείμματα, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες προορίζονται για πέταμα. Αλέθοντας ολόκληρο τον καρπό του κακάου, αντί να χρησιμοποιούν μόνο την καρδιά του, οι ειδικοί δημιούργησαν ένα γλυκό ζελέ, γεμάτο με φυτικές ίνες, που μπορεί να αντικαταστήσει την πρόσθετη ζάχαρη στη σοκολάτα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Nature Food και, αν η νέα αυτή συνταγή δουλέψει σε επίπεδο μαζικής παραγωγής, τότε σύντομα θα μπορούμε να αγοράσουμε πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες για το περιβάλλον σοκολάτες.

Σε γευστικό επίπεδο, το νέο αυτό προϊόν είναι πολύ ικανοποιητικό, όπως διαπίστωσαν και ειδικοί που ασχολούνται με τα τρόφιμα και δεν συμμετείχαν στη μελέτη, και χάρη στις φυτικές του ίνες κάνει καλό στην υγεία.

«Ο καρπός του κακάου είναι βασικά μια κολοκύθα και στην παρούσα φάση χρησιμοποιούμε απλώς τους σπόρους της», λένε οι ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας τροφίμων.

«Η εισαγωγή υγρασίας στο μείγμα της σοκολάτας είναι λανθασμένη, γιατί στην πραγματικότητα την καταστρέφει. Δεν δείχναμε σεβασμό απέναντι σε έναν από τους ιερούς κανόνες της σοκολατοποιίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας με έδρα την Ζυρίχη, Kim Mishra.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτή η νέα προσέγγιση στη σοκολατοποιία θα ωφελήσει πολλαπλά και τους γεωργούς, καθώς θα κερδίζουν παραπάνω χρήματα πουλώντας ολόκληρο τον καρπό του κακάου.

Η νέα αυτή μέθοδος δημιουργίας σοκολάτας χρειάζεται 6% λιγότερη γη και νερό, κάτι πολύ ευνοϊκό σε οικονομικό επίπεδο για τους γεωργούς. Παράλληλα, ωστόσο, απαιτεί υψηλότερες θερμοκρασίες καλλιέργειας και επεξεργασίας, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Η παραγωγή της σοκολάτας επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, και μάλιστα θεωρείται, σε επίπεδο παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα, εφάμιλλη της βιομηχανίας κρεάτων. Η νέα αυτή συνταγή σοκολάτας φαίνεται πως θα δώσει λύσεις σε αυτό το πρόβλημα και σίγουρα θα περιμένουμε με ανυπομονησία να δοκιμάσουμε την πιο υγιεινή εκδοχή της.

 ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοφία Βογιατζάκη: «Τρελαίνομαι για τα χαρτιά» - «Τα αποφεύγω γιατί ξέρω ότι το λιγότερο είναι να μπω φυλακή» - Βίντεο

Διαζύγιο ζητάει η Πολυζωγοπούλου, αίτηση αποφυλάκισης ο Λύτρας - Ο δικηγόρος πέρασε το δεύτερο βράδυ του στο κελί



22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top