ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές- Ανεβάζουν στροφές τα κόμματα- Η μάχη των εντυπώσεων

Ευρωεκλογές- Ανεβάζουν στροφές τα κόμματα- Η μάχη των εντυπώσεων

Βρισκόμαστε μία ανάσα για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου, με τα κόμματα να ανεβάζουν στροφές με στόχο τις Ευρωεκλογές κυρίως και αυτό γιατί η δύναμη των κομμάτων θα διαφανεί μέσα από τα ποσοστά που θα λάβουν και πώς αυτά, θα καθορίσουν  την επόμενη μέρα, αλλά και πως θα κινηθούν μέχρι τις βουλευτικές του 2026.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα έχουν αρκετές ανατροπές σε ότι αφορά τον κομματικό χάρτη ο οποίος φαίνεται πως από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, θα είναι διαφορετικός. Πολιτικοί αναλυτές σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπήσεις, καταλήγουν περίπου στο ίδιο συμπέρασμα. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βρίσκονται πολύ κοντά το ένα κόμμα στο άλλο, το ΕΛΑΜ φαίνεται να κερδίζει την τρίτη θέση, το ΔΗΚΟ χάνει τον ρόλο του ρυθμιστή όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και σε ότι αφορά στην ΕΔΕΚ, τα ποσοστά του κόμματος εμφανίζονται αρκετά χαμηλά. Για τη ΔΗΠΑ υπάρχει ένας άγνωστος Χ που ονομάζεται «κρυφή ψήφος»  και μένει να διαφανεί στην κάλπη κατά πόσο το αποτέλεσμα της Κυριακής θα έχει τεράστια απόκλιση από αυτό που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Από κει και έπειτα, στην πολιτική σκηνή του τόπου φαίνεται να εισέρχεται για τα καλά το νέο κόμμα Volt, το οποίο «παίζει στα ίσα» με κόμματα όπως η ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι.

Καθοριστικός ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων

103,269 Τουρκοκύπριοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ένα ποσοστό 2-3% του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται πως η κάθοδός τους στις κάλπες, θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και ίσως την πρωτιά. Στη μάχη των Ευρωεκλογών ρίχνονται τρεις Τουρκοκύπριοι. Ο νυν Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο Οζ Καραχάν ο οποίος κατέρχεται με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων και ο Χουλουσί Κιλίμ, ο οποίος κατέρχεται με το ψηφοδέλτιο του Volt. Αυτό το οποίο μένει να διαφανεί, πόσοι από τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους, θα προσέλθουν στις κάλπες.

Αναποφάσιστοι και δυσαρεστημένοι

Ενώ πλησιάζουμε την 9η Ιουνίου, οι ηγεσίες των κομμάτων στρέφονται προς τους αναποφάσιστους και σε εκείνους που δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Η δεύτερη κατηγορία αφορά κυρίως τον ΔΗΣΥ, ο οποίος μέσα από τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες διαρροές προς το ΕΛΑΜ.  Υπάρχει βεβαίως και η κατηγορία των πολιτών οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους, δεν θα πάνε στην κάλπη, λόγω αδιαφορίας.

Οι τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και τα μηνύματα

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, στέλνοντας μηνύματα στους ψηφοφόρους τους, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση. Ο ΔΗΣΥ ετοιμάζεται για τη δική του προεκλογική συγκέντρωση αυτή την εβδομάδα. Τις τελευταίες ώρες, τα κόμματα επικεντρώνονται στην επικοινωνία με τα εγγεγραμμένα μέλη τους, ώστε να βεβαιωθούν ότι θα πάνε στις κάλπες.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν από τις διπλές εκλογές, οι πολίτες δεν έχουν ακούσει προτάσεις για τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν. Η προεκλογική εκστρατεία αναλώθηκε σε επιθέσεις του ενός κόμματος προς το άλλο για λόγους εντυπώσεων, με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, γενικότερα. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το Politico, νέοι 17-24 αδιαφορούν για την πολιτική και ενημερώνονται μέσω του Tik Tok.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top