ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Αυτά είναι τα κίνητρα για ανάπτυξη υπαίθρου και ορεινών περιοχών

ΥΠΕΣ: Αυτά είναι τα κίνητρα για ανάπτυξη υπαίθρου και ορεινών περιοχών

Τα κίνητρα στους πολίτες για την ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, αλλά και τα στεγαστικά σχέδια που απαρτίζουν τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, συνοψίζει σε άρθρο του ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Κάνοντας αναφορά στα κίνητρα που ψήφισε το Υπουργικό Συμβούλιο τη βδομάδα που πέρασε, για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου, ο Υπουργός σημειώνει ότι υλοποιήθηκε μια ουσιαστική αναβάθμιση των Στεγαστικών Σχεδίων που παραχωρούνται για την αναζωογόνηση των κοινοτήτων της υπαίθρου, των ορεινών, μειονεκτικών και ακριτικών περιοχών.

Όπως αναφέρει, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υποδομών απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και αναψυχής, "στόχος μας με την αναθεώρηση των Σχεδίων είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες και να δώσουμε κίνητρα, ιδιαίτερα στους νέους μας, για να επιλέξουν τις περιοχές αυτές για τη διαμονή τους".

Ο Υπουργός σημειώνει ότι η πρωτοβουλία προέκυψε μετά από δεκάδες εισηγήσεις από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, την Ένωση Κοινοτήτων, οργανωμένα σύνολα, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες. "Είναι γεγονός ότι, από το 2019 που η προηγούμενη Κυβέρνηση εφάρμοσε με τεράστια επιτυχία τα Σχέδια, αγκαλιάστηκαν από του πολίτες και απόδειξη αυτού είναι οι 1.500 εγκρίσεις που δόθηκαν μέχρι στιγμής, με επένδυση €55,4 εκ.", επισημαίνει.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι με την αναθεώρηση των σχεδίων επιχειρείται να διορθωθούν αδυναμίες, με σκοπό να καταστούν τα Σχέδια πιο ελκυστικά για τους πολίτες. Αρχικά, εντάχθηκαν περιοχές όπως η Περιστερώνα και ο Αστρομερίτης και αναβαθμίστηκε η κατηγορία άλλων κοινοτήτων, ώστε οι δικαιούχοι να λαμβάνουν αυξημένη επιδότηση.

Όπως σημειώνει, η επιδότηση κυμαίνεται από €20.000 μέχρι €70.000 βάσει άλλων κριτηρίων. Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η διάρκεια των Σχεδίων από ένα σε δύο χρόνια, έτσι ώστε να δίνεται στους ενδιαφερόμενους επαρκής χρόνος για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης.

"Παράλληλα, γινόμασταν δέκτες παραπόνων αναφορικά με τον αποκλεισμό πολιτών που απέκτησαν κατοικία διά δωρεάς κάποια χρόνια προηγουμένως. Θέλοντας να τους δώσουμε την ευκαιρία να επωφεληθούν των Σχεδίων, εξαιρέσαμε από τα κριτήρια την ημερομηνία απόκτησης του υποστατικού, νοουμένου ότι η επιδιόρθωση θα γίνει για ιδιοκατοίκηση", αναφέρει.

Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρεται και στη διαδικασία εξασφάλισης δανείου. Όπως είπε, αποφασίστηκε ότι θα παραχωρείται στους δικαιούχους επιστολή προέγκρισης, ώστε να μπορούν να αποτείνονται στα τραπεζικά ιδρύματα για δανειοδότηση του υπόλοιπου ποσού. "Σε συνδυασμό με την απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμών και την καταβολή του ποσού σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως προκαταβολή, διευκολύνονται οι πολίτες στην εξασφάλιση δανείου και, συνεπώς, στην ταχύτερη έναρξη των εργασιών", υπογραμμίζει.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι ένα δίκαιο αίτημα που έφτανε κοντά του αφορά τον αποκλεισμό των φοιτητών εξωτερικού από τα Σχέδια για περίοδο δύο χρόνων μετά την επιστροφή τους και σημειώνει ότι αυτό επιλύεται οριστικά με την άρση αυτού του περιορισμού. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει, επιτυγχάνουμε τον στόχο μας για προσέλκυση νέων στις ορεινές Κοινότητες, οι οποίοι κουβαλούν μαζί τους εμπειρίες και γνώσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των Κοινοτήτων τους.

Επιπλέον των Στεγαστικών Σχεδίων, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι κρίθηκε σκόπιμο να αναθεωρήσουν το Επίδομα ορεινότητας, εντάσσοντας περισσότερες Κοινότητες, την ίδια στιγμή που διορθώθηκαν κάποια σημεία που αδικούσαν, όπως λέει, ομάδες δικαιούχων, όπως η άνιση αντιμετώπιση προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι λάμβαναν χαμηλότερο επίδομα από τους μη συνταξιούχους. Η αύξηση από €85 σε €165 του επιδόματος εξισώνει όλους τους δικαιούχους και συντείνει στη διατήρηση του υφιστάμενου πληθυσμού στις περιοχές αυτές, επισημαίνει ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι προς την ίδια κατεύθυνση αποσκοπεί και η ένταξη στους δικαιούχους των φοιτητών εξωτερικού.

"Όλες οι πιο πάνω αναθεωρήσεις εναρμονίζουν τα Στεγαστικά Σχέδια της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών με τους στόχους της Κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική και τη στρατηγική για ανάπτυξη της υπαίθρου", σημειώνει.

Ο Υπουργός έκανε αναφορά και στα Σχέδια της στεγαστικής πολιτικής, όπως το “Built to Rent” και τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα για αύξηση του προσιτού οικιστικού αποθέματος και της πρόσβασης των πολιτών σε αυτό. "Ως Υπουργείο είμαστε σε στενή επαφή με τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει με θέρμη τα δύο σχέδια και έχουν εισηγηθεί συγκεκριμένες τροποποιήσεις για τη βελτίωσή τους. Χαίρομαι γιατί την προσεχή εβδομάδα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις βελτιώσεις αυτές, που είμαι βέβαιος ότι θα είναι προς όφελος των πολιτών ως οι τελικοί αποδέκτες των προσπαθειών μας", αναφέρει.

Ακόμα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η υλοποίηση δύο ακόμα Σχεδίων της στεγαστικής πολιτικής, του «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και της επιδότησης 200 περιπτώσεων νέων/νεαρών οικογενειών κάτω των 41 ετών. Υπογράμμισε ότι είναι δύο εξαιρετικής σημασίας Σχέδια, που θα δώσουν βραχυπρόθεσμες λύσεις για άμβλυνση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος. Διευκρίνισε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΟΑΓ, ως ο εκτελεστικός βραχίονας της στεγαστικής πολιτικής, και αναμένεται το πράσινο φως από την Νομική Υπηρεσία, για να μπουν σε εφαρμογή.

"Ως μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής, που θέλει το Κράτος δίπλα στον πολίτη να δίνει λύσεις στην καθημερινότητά του, η στεγαστική πολιτική στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά κυρίως σε περιοχές που είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο εγκατάλειψης", καταλήγει ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top